Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
Dnia 18.06.2024 o 16:24, zapracowany123 napisał:

a żonie o tym mówiłeś?

Jeszcze nie żona, ale zareagowała z entuzjazmem na wieść o zbliżającej się ilości cieląt 😆

Dnia 20.06.2024 o 07:14, czareczek85 napisał:

jaka średnia od sztuki? łapiesz 25lkg na chwilę obecną?

Nawet jeszcze 26 😄

Dnia 17.06.2024 o 21:50, pawlak2507 napisał:

A nie lepiej kamery założyć?

Zestaw mam już skompletowany, czeka na przypływ chęci do założenia 🙄

575f0fff-9ef2-4319-91c0-1f95a05a39ed.jpg

Opublikowano
11 godzin temu, danielhaker napisał:

Jeszcze nie żona, ale zareagowała z entuzjazmem na wieść o zbliżającej się ilości cieląt 😆

Nawet jeszcze 26 😄

Zestaw mam już skompletowany, czeka na przypływ chęci do założenia 🙄

575f0fff-9ef2-4319-91c0-1f95a05a39ed.jpg

Niezastapiona rzecz te kamery wystarczy tylko wstać spojrzeć w telefon czy spokój na oborze a nie latać. U mnie też w sierpniu przez 2 tygodnie 11 wycieleń

Opublikowano

Ciotka mi dała taką pszenicę w której oprysk nie zadziałał żebym to skosił krowom- podobno mlekopędne. Tylko, ze zerwałem trochę i one tego nie chcą, chociaż ze względu na lokalny klimat ziarna nie są jeszcze wykształcone. Dałbym temu dojrzeć i zebrał na ścielenie ale z wtedy z kolei w ziemniakach pod które pójdzie obornik w przyszłym roku rosła by pszenica. Co z tym fantem?

IMG_20240622_121849.jpg

Opublikowano

Co podać  na rota u cieląt ? Wiem że krowom się daje szczepionki w zasuszeniu ale na dniach będą mi się cielic ostatnie sztuki na ten moment. A już 2 wyjechało a kolejnych dwóch ma ostrą biegunkę i ogólnie są w słabej kondycji 

Opublikowano

Najważniejsze elektroity. Do tego preparat na biegunke, ja stosuje JFARM Diar-Stop Plus. Był jeszcze jakiś środek który ogranica działanie wirusa, ale to musisz popytać weterynarza, bo już nie pamiętam. Aż tak ostro przechodzą?, u mnie miały kilka dni i przechodziło. Po szczepieniu krów, nie powino być już biegunek po rota. Rozumiem, że robiliście testy cielakom. 

• Thanks 1
Opublikowano

Gabbrocol może pomoże. Ja nic lepszego nie znalazłem. I bolusy elektrolitowe z jfarm. Piją aż im się uszy trzęsą. Na tym elektrolicie uczę cielęta przestawiać z smoka na wiaderko. Sam palcem próbowałem jak to smakuje i nigdy więcej. Nie dobre 🤮 a cielęta piją i jeszcze by się o taki roztwór biły 😛

Opublikowano

@Kowalsky30   Rochu nie bierz tego niech samą to sprząta . A ty weź to pole dopiero po żniwach i po sprawie . Bo niewiadomo co z tym zrobić na ziarno to się raczej nie nadaje.

Jak już to w kiszonkę choć wątpie czy to będzie dobre 🤔

Opublikowano

U mnie też jakoś więcej biegunek, wet zrobił posiew i szybkie testy na kał, nic z tych testów nie wyszło, a mimo to wet zaleca szczepić Kolibinem. Słuchać go czy tylko kasę chce wyciągnąć?

Opublikowano
30 minut temu, Michal2399 napisał:

@Kowalsky30   Rochu nie bierz tego niech samą to sprząta . A ty weź to pole dopiero po żniwach i po sprawie . Bo niewiadomo co z tym zrobić na ziarno to się raczej nie nadaje.

Jak już to w kiszonkę choć wątpie czy to będzie dobre 🤔

Nie no... Z ciotką żyję w symbiozie. Po niedzieli skoszę wysuszę i pójdzie na ścielenie

20 minut temu, krzychu121 napisał:

Dzięki panowie za rady. 

Karol zamówię te elektrolity. Od czegoś trzeba zacząć. Narazie do poniedziałku będę ratował się pastami. 

@ubogiwladek wet właśnie coś wspominał o tych pastach. Może jeszcze dziś mi podrzuci 

A to nie ma u was żadnej biedronki ani apteki. Ja mam zawsze pod ręką plusssz z elektrolitami dla siebie i to podaję cielętom w razie potrzeby

Opublikowano
4 godziny temu, robert1226 napisał:

Może mi ktoś powie co to są biegunki u małych cieląt bo jak sięgam pamięcią nic takiego nie miało miejsca 

Dawać cielakom ciepłe mleko od krowy i problemów brak .

W takim razie należy Ci się zloty medal wybitnego hodowcy i dozgonna sława oraz uznanie 

• Like 1
Opublikowano

Czasem jest tak że ktoś komuś albo sam hodowca sprowadzi jakieś dziadostwo do obory i musisz na łbie stawać żeby jakiegoś cielaka odchować a czasem jak jest dobrze to wypije zimne i 2 razy tyle co powinien i nic mu nie będzie. Wiem jak to jest bo trochę się człowiek nasłucha a sam też gdy pominęłem jedną rzecz związaną z higieną to każdy cielak łapał biegunki na szczęście szybko się zorientowałem że to moja wina i dalej jest spokój póki co

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, kampl napisał:

Da się te biegunki ograniczyć. Połowa problemu to higiena i pojenie

O to to.... Dokładnie. Częste wyrzucanie obornika od małych cieląt(żeby było sucho a nie mokro). Mycie i dezynfekcja najlepiej w płynie+ wapno i sucha słoma. 80/90% wyeliminowanej biegunki. 

• Like 2
Opublikowano
12 godzin temu, plati napisał:

W takim razie należy Ci się zloty medal wybitnego hodowcy i dozgonna sława oraz uznanie 

Jak nie wierzysz to twój problem , a ja nie będę cię przekonywał. 

10 godzin temu, karol091193 napisał:

O to to.... Dokładnie. Częste wyrzucanie obornika od małych cieląt(żeby było sucho a nie mokro). Mycie i dezynfekcja najlepiej w płynie+ wapno i sucha słoma. 80/90% wyeliminowanej biegunki. 

I dodam tylko że mleko w odpowiedniej temperaturze .

12 godzin temu, pawlak2507 napisał:

Biegunka u cieląt to coś takiego jak cielak sra dalej jak widzi

Jak zastosujesz to co napisał Karol i ja uzupełniłem odrazu cielakom się wzrok poprawia widzą dalej niż srają. 

• Like 1
Opublikowano
17 godzin temu, robert1226 napisał:

Może mi ktoś powie co to są biegunki u małych cieląt bo jak sięgam pamięcią nic takiego nie miało miejsca 

Dawać cielakom ciepłe mleko od krowy i problemów brak .

Ile cielaków na raz odchowujesz?