Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Sączki się nie zamykają tylko ziemia ma określoną pojemność wodną, a najlepiej jak niedaleko za sączkami od oczyszczalni jest drena do rowu😉 I potwierdzam tylko oczywzczalnia

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Mateusz1q napisał:

sączki się zatykają i wieczne problemy jak glina to już w ogóle odpada

Jak k**wa saaczki się zatykają ,robiłeś oczyszczalnię biologiczną że takie głupoty piszesz .  Mam biologiczną naście lat ,i jak jest zrobiona prawidłowo to czym ma się zatkać ? Tam drenaż idzie w otoczeniu kamienia ,a na wierzchu taka gęsta ,,onuca''. Budując dom trzeba było częśc drenażu usunąć i miałem okazję to wyrzucać z ziemi ,czyściutkie .        Tylko tak naprawdę to nazwa że to oczyszczalnie ,no wrzucasz co tydzień nowe bakterie ,a codziennie używasz płynów antybakteryjnych .  I po tym niby można puścić ,,to'' do rowu  ale to tam ,krowa raczej by się nie napiła . Jak jest glina ,zrobić rozsączenia ze 120 metrów ,zasypać to patelnią kamyczka i niema bata że się nie rozejdzie    . U mnie było 60 ,teraz jest sporo mniej . Ale patrzając po rurach ,,woda'' nie dopływała nawet na kilka metrów . Nawet gdyby w tych kilku metrach kamień się zamulił ,to jest jeszcze kilkadziesiąt metrów . Tylko że bardzo czym nie ma jak zamulić ,bo filter nie przepuści . [ Ale to ja to tak ze swojej obserwacji]

Opublikowano

Semos oczywiście chodziło mi o zwykle takie 2-3 komorowe też z saczkami podłączonymi.

Aktualnie plan jest taki że szambo będzie obok starego bo nie ma.co się grzebać w starym. Przyjdą 2-3 patelnie wislanego piachu. Zależnie ile potrzeba żeby teren był odpowiednio wysoki pod sączki , kamień też w planie jest. U mnie wszędzie glina więc chce zagospodarować taką skarpę za domem i ja powiększyć pod właśnie saczki. Na wierzch ziemia co z budowy została.

Tylko pytanie czy pchać się w biologiczna czy w zwykła oczyszczalnie. Różnica w cenie jest oczywiście plus prad co biologiczna pociągnie. Czy jest sens dac więcej? Czy zwykła będzie się spisywała?

Opublikowano

Ja u siebie jak będę następną robił również biologiczną na bakterie o ile pozwolą ,najmniej problemowa  . Po mnie za kilka lat było że z jakichś tam pieniędzy gmina robiła , i to są te na prąd na napowietrzanie ,usypany kopczyk by rozsaczyć  i ma to działać . Jak się przejeżdało przez wioskę to tylko kontrolki z awariami się świeciły . Ile z nich prawidłowo do dziś działa to nie wiem ,ale co ludziska się naklęli to swoją drogą . Może teraz inne technologie ,lecz mnie one zraziły .

Opublikowano
Qwazi napisał:

18 godzin temu, semos napisał:

potrzebuje bardzo mocnego elektryzatora (pastucha) niestety ale bateryjnego, długość lini ok 5km

https://panoramafirm.pl/łódzkie,poddębicki,uniejów,norwida,10/ryszard_czyzo-zsxanc_fae.html

Zadzwoń sobie do człowieka. U mnie w okolicy wszyscy na jego elektrtzatorach działają. Sam mam trzy. Sieciowy i dwa akumulatorowe, w tym jeden z przeznaczeniem dla dzikiej zwierzyny, którego sprawdziłem w ochronie ziemniaków przed dzikami. To są pastuchy na 12V akumulator. Gdyby się okazało, że nie wysyła, a się zdecydujesz na zakup, to mogę podjechać, kupić i Ci wysłać. 

gość robi i wysyła jedyny problem to czas oczekiwania bo 3 tygodnie....

Opublikowano

Jaam takie z pompką napowietrzająca już może z 15 lat przez ten czas tylko sprężarka była dwa razy w serwisie i jest bezproblemowo tylko że u mnie wszędzie żółty piach i żwir pod spodem znajomy ma taką samą na glinie i bardzo narzeka, na takim terenie robi się jakieś głębokie studzienki sorbcyjne jakoś tak mi tłumaczył.

Jak myślicie co robić z kukurydzą mam z 3ha po gorzowskiej zasiane bezorkowo podchodziło może z 50 procent tak plackami i oczywiście gorzowska tam podbijała pryskane było z tydzień temu tezosarem plus trochę większa dawka nikoserfurolu trawa niewzruszona , deszczu 10 litrów w kilku opadach i dziś znów sucho korci mnie to przeorać 

Opublikowano
42 minuty temu, Matmen napisał:

Jak myślicie co robić z kukurydzą mam z 3ha po gorzowskiej zasiane bezorkowo podchodziło może z 50 procent tak plackami i oczywiście gorzowska tam podbijała pryskane było z tydzień temu tezosarem plus trochę większa dawka nikoserfurolu trawa niewzruszona , deszczu 10 litrów w kilku opadach i dziś znów sucho korci mnie to przeorać 

Ja mam 4ha podobnie tylko że może 20% powschodziło. czekam do lipca albo do połowy lipca. Jak nic z tego nie będzie, to sieję albo gorzowską żeby próbować zebrać jakiś plon jesienią albo lucernę bo i tak miałem w planach jej siew tylko na innej działce 

Opublikowano
4 godziny temu, Matmen napisał:

Absolutnie nie. Dopiero wtedy sobie narobisz. U mnie po orce gorzej wschodziła niż po bezorce. Ale i tak obie powyżej 20 dni. Co prawda deszczu było dużo i wzeszło bardzo ładnie. Gorzowska również podbijala, już 2 raz. Pierwszy to tydzień po siewie glifosat. A z tezosarem czekam. Większość pol dopiero 2 liście. Nie wiem co ty pryskales? Gola ziemię? Jak chwasty i trawa dopiero teraz rusza. Będziesz oral to wykonczysz pole do końca. Jak już wilgoci nie ma to po orce od nowa zakładać plantacje w czerwcu i to w trakcie suszy? 

Opublikowano (edytowane)

Ta co wzeszła ma już 4-5 liści no i przede wszystkim trawę pryskalem  sam już nie mam pojęcia jak to rozwiązać jak by dobrze popadało to i można zaryzykować przesiać . Mam też po orce to powiem że lepiej podchodziła choć wolniej na dziś ma 4liscie i trawy brak , oczywiście na żywym piachu pusto jak jutro nie popada i nie będzie prognozy to poświęcę że trzy noce i będę podlewał 

Edytowane przez Matmen
Opublikowano
1 godzinę temu, Bociek51 napisał:

Jaka firmę polecacie na początek przygody z inseminacja będę używał głównie hf zależy mi na dobrej genetyce w rozsądnych pieniądzach 

Wws

Opublikowano

Ja mam kurs robiony w wichrz ćwiczone na ubojni do bólu kto ile potrzebowal. Od nich kontener slomki i rękawiczki. Place tylko za nasienie co biorę nic więcej. Azot sami jezdza i uzupełniają co miesiąc

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Eliot napisał:

Wws

Przeglądałem ich katalogi mają sporą ofertę , ale nigdzie nie mogę znaleźć ceny 

Edit: sorki pomyliłem firmy ceny w katalogu mają dość wysokie 

Edytowane przez Bociek51
Opublikowano
54 minuty temu, ChiquitaB napisał:

Ja mam kurs robiony w wichrz ćwiczone na ubojni do bólu kto ile potrzebowal. Od nich kontener slomki i rękawiczki. Place tylko za nasienie co biorę nic więcej. Azot sami jezdza i uzupełniają co miesiąc 

Długo z nimi współpracujesz skuteczność ok ? Mam kilka sztuk po wchirz szału nie robią ,ale zapewne to sztuki po tych najtańszych buchajach. Idzie coś wynegocjować czy ceny z katalogu ? 

5 minut temu, Supersebusiek napisał:

Najlepiej to z kilku firm brać , po kilka najlepszych sztuk i tyle , nie ma co jednej się trzymać .

To będą moje początki więc fajną  opcja jest dzierżawa kontenera 

Opublikowano

Ja już z 2-3 lata współpracuje chyba jak dobrze pamiętam , slomki biorę przeważnie koniec roku to jak wezmę 40-50 to dostaje 70-80 wtedy bez obniżki ceny ale ten dodatek jest po 1zl. Biorę nie najdroższe też nie najtańsze, te co mi się podobają i będzie u mnie postep. Przeważnie 3 różne byki.

• Like 1