Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Kowalsky30 napisał:

Co kto lubi. Mnie zaś nie rajcują drogie samochody wycieczki restauracje, torebki za 5 tys co rok nowy srajfon za 3 . A sprzęt dzięku któremu szybciej łatwiej i przyjemniej wykonam swoją pracę którą lubię bardziej niż zagraniczne wojaże, czy obiady u Gessler-jak najbardziej😊

Bo ty zatraciłes swoje życie tylko na byciu rolnikiem. W swojej świadomości uważasz że wszystko co pomoże ci przy pracy jest lepsze od wycieczek dobrych aut kolacji w fajnych restauracji czy tym podobne. A prawda jest taka że szybko ci czas zleci i nim się nie obejrzysz a będziesz starym dziadem. Znam takich jak ty co podobnie myśleli, do tej pory są kawalerami bo szkoda im było latem jechać na imprezę czy na wyjazd nad morze z kolegami bo praca kasa. 🤨🤨

Edytowane przez roni9411
  • Thanks 1
Opublikowano

Ale czy byłbym szczęślwszym człowiekiem gdybym miał to wszystko? Nie. Mam samochód jaki mam, gdzie trzeba podjadę. Jakiś jednodniowy wyjazd z babką aby się jej nie nudziło. Telefon za 800 ma wszystko czego potrzebuję- dzwoni ma internet.  Jem co mi ugotują. Czego chcieć jeszcze? Raz podjechał do mnie kolega na quadzie i mówi, żebym kupił takiego, a nie na piechotę do krów, a ja się cieszę, że mam nogi i tak lubię hehe. Czasy zabaw i dyskotek minęły bezpowrotnie niestety.

Niestety rolnikiem nie jestem i te maszyny tylko teoretyczne... w marzeniach. Jak znajdę dziewczynę z hektarami dopiero będę się realizował😗

Opublikowano (edytowane)
15 godzin temu, Kowalsky30 napisał:

Co kto lubi. Mnie zaś nie rajcują drogie samochody wycieczki restauracje, torebki za 5 tys co rok nowy srajfon za 3 . A sprzęt dzięku któremu szybciej łatwiej i przyjemniej wykonam swoją pracę którą lubię bardziej niż zagraniczne wojaże, czy obiady u Gessler-jak najbardziej😊

Nie kazdy zadowoli się miską ryżu. 

Obecne roszczeniowe społeczeństwo potrzebuje takich ludzi jak Ty, którzy zapierdzielaja nie oczekując nic w zamian. 

Znam sporo osób które bez pracy zdalnej, gdzie siedzą w domu i dlubia w nosie a przy tym  zarabiają nie male pieniądze, wcale nie chcą podjąć pracy. I to często już na start bez odpowiednich umiejętności. 

Ty wolisz się urobić i jedyne czego oczekujesz to narzędzia pracy. Ok. Twoja sprawa, tylko ile można pracować na te narzędzia, bo chyba nie całe życie. 

"narzędzia się zużyją", czasy się zmienią, hodowla zniknie a Ty zostaniesz z? 

Edytowane przez Zibifarmer
Opublikowano
22 godziny temu, slawek74 napisał:

nie robisz regularnie badania stada usg?

Ja prawie od 3 lat nie robie usg, a mam ponad 300szt xx. Średni dzień laktacji 152 dni , powyżej 200 nie przekraczam. Wet może przez cały rok to średnio raz na msc był. A był czas że 3-4msc nie wzywałem. Najważniejsze to obora wolnostanowiskowa i dobre żywienie.

Opublikowano
30 minut temu, Primula94 napisał:

Ja prawie od 3 lat nie robie usg, a mam ponad 300szt xx. Średni dzień laktacji 152 dni , powyżej 200 nie przekraczam. Wet może przez cały rok to średnio raz na msc był. A był czas że 3-4msc nie wzywałem. Najważniejsze to obora wolnostanowiskowa i dobre żywienie.

Koda nie pocieszony 😛

Opublikowano
4 godziny temu, Zibifarmer napisał:

Nie kazdy zadowoli się miską ryżu. 

Obecne roszczeniowe społeczeństwo potrzebuje takich ludzi jak Ty, którzy zapierdzielaja nie oczekując nic w zamian. 

Znam sporo osób które bez pracy zdalnej, gdzie siedzą w domu i dlubia w nosie a przy tym  zarabiają nie male pieniądze, wcale nie chcą podjąć pracy. I to często już na start bez odpowiednich umiejętności. 

Ty wolisz się urobić i jedyne czego oczekujesz to narzędzia pracy. Ok. Twoja sprawa, tylko ile można pracować na te narzędzia, bo chyba nie całe życie. 

"narzędzia się zużyją", czasy się zmienią, hodowla zniknie a Ty zostaniesz z? 

Ale to jest prawda. Tylko że rolnik nie ma jednak wyboru. Albo pakujesz w to by rozwinąć hodowle na tyle by mieć z tego przyzwoity dochód i wygodne warunki pracy, albo biedujesz a robisz jak wół. W zasadzie odkąd pamiętam to zawsze wygląda to tak samo. Wszyscy na sobie oszczędzają, myśląc że w końcu się dorobia a niestety. Sama ciężka praca już nie wystarczy. Trzeba mocno inwestować. Już sam fakt jak widzę ile moja żona zarobi a ile ja. Ja wstanę pierwszy. Ona wróci z pracy, a ja jestem w połowie roboty. A na koniec miesiąca ona ma pieniądze na czysto i bez stresu. A ja co z tego ze na przelewie dużo, jak zaraz większość wysyłam dalej.

• Like 2
Opublikowano

O masakra . Czemu tak słabo ? 

Dnia 30.11.2023 o 21:18, Kowalsky30 napisał:

Ale czy byłbym szczęślwszym człowiekiem gdybym miał to wszystko? Nie. Mam samochód jaki mam, gdzie trzeba podjadę. Jakiś jednodniowy wyjazd z babką aby się jej nie nudziło. Telefon za 800 ma wszystko czego potrzebuję- dzwoni ma internet.  Jem co mi ugotują. Czego chcieć jeszcze? Raz podjechał do mnie kolega na quadzie i mówi, żebym kupił takiego, a nie na piechotę do krów, a ja się cieszę, że mam nogi i tak lubię hehe. Czasy zabaw i dyskotek minęły bezpowrotnie niestety.

Niestety rolnikiem nie jestem i te maszyny tylko teoretyczne... w marzeniach. Jak znajdę dziewczynę z hektarami dopiero będę się realizował😗

Ja już trochę lat mam i dalej z żoną po klubach i dyskotekach latamy 

Opublikowano
4 godziny temu, ThePerkins napisał:

Trawa tak jak myślałem, kiepsko. Gorzowska na dalsze pokosy jedynie dla jałówek, albo na ratunek ...

spacer.png

Co Ty gadasz. Mam taki sam wynik. Tylko U mnie 3 pokos zamień białko z popiołem xd. 20letnia łąka. Jeszcze uschła w dzień koszenia. 

Opublikowano

@radekz200 zależy kiedy i gdzie poniesie ale różnie fajnie w gołębiu w białym rokoko i do zagla w Ełku się wpadnie a i o jeziorko się zaczepi nie ma reguły w Łomży też spoko miejsca są dyskoteki kręgle w Grajewie można dobrze zjeść i kręgle w spółdzielczej w lato w Augustowie i elku zawsze też coś się dzieje Zbyszko w Nowogrodzie latem jest ok. Jest tego oby checi były a i różne rolnicze bale są też się chodzi 

Opublikowano
7 minut temu, alfa napisał:

@radekz200 zależy kiedy i gdzie poniesie ale różnie fajnie w gołębiu w białym rokoko i do zagla w Ełku się wpadnie a i o jeziorko się zaczepi nie ma reguły w Łomży też spoko miejsca są dyskoteki kręgle w Grajewie można dobrze zjeść i kręgle w spółdzielczej w lato w Augustowie i elku zawsze też coś się dzieje Zbyszko w Nowogrodzie latem jest ok. Jest tego oby checi były a i różne rolnicze bale są też się chodzi 

a w yamie kiedyś balowałeś?

Opublikowano

Mam problem z 6 mięs jaloweczka zaczęła się przewracać biegać w ściany nie wie jak by gdzie jest teraz stoi jak wryta jakiej witaminy jej brak ? Kiedyś miałem taki przypadek ale nie pamiętam jaka to była witamina podaliśmy i odrazu pomoglo

Opublikowano
2 godziny temu, kampl napisał:

Co Ty gadasz. Mam taki sam wynik. Tylko U mnie 3 pokos zamień białko z popiołem xd. 20letnia łąka. Jeszcze uschła w dzień koszenia. 

Pobieranie też kiepskie, rozpisane mam na 1100kg, a nie wyjadają mi 1000... dziś wyrzuciłem pewnie ponad 100kg... Dobrze, że tylko 3 tyg tego kopca mi zostało ...