Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 godzin temu, MKrajes napisał:

Z moich obserwacji poszli w dół z jakością. Brałem mastermilk 22 przez dobre 3 lata i od wczesnej wiosny zaczęły się pojawiać pierwsze problemy krowy nie wyjadały wszystkiego na stacji i mleko zaczęło lecieć w dół. W czerwcu trzeba było się przeprosić z Agrocentrum i co muszę przyznać wszystkie problemy jak ręką odjął. Na koniec października przyjechała Jałówka Super Stado z Cargill to wygląda jak granulowane trociny. Jakieś to blade, bez zapachu i nie chcą jeść. Suchy TMR jeszcze jako tako się trzyma ale bardziej to mieszanka bardzo długo ciętej lucerny z CJ jak TMR. Na koniec perełka Musli którego cielęta nie tykają, jak mają 2 wiaderka i w pierwszym Sano Vital Musli to wylizane a w drugim Cargill Musli to nawet nie jest ruszone. Z cenami zeszli w dół by zachęcić do powrotu bo widzę po okolicznych rolnikach którzy poszli tak jak ja z Agrocentrum, Wipaszu do Cargilla że coraz więcej z nich kończy współpracę i wraca tam gdzie brało wcześniej. 

Znajomy bierze na okolicy z Cargilla i też ma zamiar przejść. Śruta za każdym razem przyjeżdża inna. Niby cały czas zamawiana ta sama a raz jest cała biała, jakby bez melasy. Innym razem aż czuć sama melase, jeszcze innym rozwarstwia się. Także już mi chęć przejścia przeszła :)

• Like 1
Opublikowano
11 godzin temu, MKrajes napisał:

Z moich obserwacji poszli w dół z jakością. Brałem mastermilk 22 przez dobre 3 lata i od wczesnej wiosny zaczęły się pojawiać pierwsze problemy krowy nie wyjadały wszystkiego na stacji i mleko zaczęło lecieć w dół. W czerwcu trzeba było się przeprosić z Agrocentrum i co muszę przyznać wszystkie problemy jak ręką odjął. Na koniec października przyjechała Jałówka Super Stado z Cargill to wygląda jak granulowane trociny. Jakieś to blade, bez zapachu i nie chcą jeść. Suchy TMR jeszcze jako tako się trzyma ale bardziej to mieszanka bardzo długo ciętej lucerny z CJ jak TMR. Na koniec perełka Musli którego cielęta nie tykają, jak mają 2 wiaderka i w pierwszym Sano Vital Musli to wylizane a w drugim Cargill Musli to nawet nie jest ruszone. Z cenami zeszli w dół by zachęcić do powrotu bo widzę po okolicznych rolnikach którzy poszli tak jak ja z Agrocentrum, Wipaszu do Cargilla że coraz więcej z nich kończy współpracę i wraca tam gdzie brało wcześniej. 

A no własnie, dlatego raczej nie zmienie dostawcy. Troche więcej płace ale mleko się trzyma i przyjeżdza jednolity towar.

Opublikowano
Dnia 9.11.2023 o 11:52, ThePerkins napisał:

Zwaliłem ten wałek z piachem i kupiłem woreczki, zda egzamin ?. Od połowy w stronę łąki mało co już odrzucam ale z tej strony leci pół na pół, ten piach co leżał to ciepły jest po tej stronie. Wet mówi, że to się nie ukisiło jeszcze, prawde mówi ?.

Druga sprawa kubek do dipingu, co używacie?, bo ktoś mi podpowiedział że bierz te co wracają, teraz wypadło 2 zapalenia, szpec przyjechał i mówi że co ja robię, że kubki trzeba te co nie wracają, a jak mam na tych robić to lepiej wcale. Tylko po mojemu nawet jak nie wróci to coś zostaje i jak zrobię jedną krowę i pójdę do drugiej to te bakterie dalej tam są ... Więc zamówiłem ten spryskiwacz co mi @Karol6130, podesłał tylko ciekawe czy to jodowe pociągnie ?.

Szpec pobrał próbkę ze zbiornika, i od 3 krów z zapaleniem i wysłał gdzieś do labo mają przyjść dokładne wyniki co jest i zadecyduje się jak to leczyć. Najgorsze w tym wszystkim jest to że pomimo dania mleka na antybiogram i dobrania antybiotyków nic nie pomaga, opuchlizna prawie cała schodzi a w ćwiartce pełno kłaczków i są komórki. Przeważnie wychodzi cobactan i synolux. U krów co mają zapalenie 1 raz ani to ani to nie działa ... 

Trzecia sprawa, gdzie mogę zbadać swoją pełnoporcjówkę na myco i inne złe badziewia?, federacja ?. Pierwsze zapalenia miałem w sierpniu ale to była wina dojarki bo gdzieś deko mi ciśnienie zanikało, potem się uspokoiło trochę ( wiadomo, upały 1-2 było czasami). Następnie przyszedł paszowóz, i mniej więc w tym momencie wpadłem na za***isty pomysł aby mieszać swoją pełnoporcję. Dostałem przepis, kupiłem co trzeba i od tamtej pory ciągle co tydzień- dwa się wysypie 2-3 krowy. Możliwe, że rzepak i soja mogły mieć jakieś myco ?, mniej więc od tego momentu daje też sucha qq do mieszalnika nie wiadomego pochodzenia, bo ktoś tira zamówił i ja sobie trochę wziąłem...  B|o niestety jest już chłodno i raczej moim zdaniem czynniki środowiskowe powinny być nieco wykluczone, bo nigdy o tej porze ja nie miałem tylu zapaleń i to tak mocnych... Ogólnie tą pełnoporcje już uciąłem i czekam z powrotem na dostawę z wora ... 

Bez tytułu.jpg

Sorki że tak późno odpisuje. 

U mnie tak to wygląda. 

20231113_121621.jpg

Opublikowano
10 minut temu, robert1226 napisał:

Już powinna flaszka stać dla chłopaków. 

Straszna kultura alkoholu jest w Polsce. Tysiące tragedii rodzinnych co roku ale i tak ten chory nawyk odwdzięczania się silnie uzależniająca substancja się nie zmienia. Smutne

• Like 2
Opublikowano
38 minut temu, Mateusz1q napisał:

Straszna kultura alkoholu jest w Polsce. Tysiące tragedii rodzinnych co roku ale i tak ten chory nawyk odwdzięczania się silnie uzależniająca substancja się nie zmienia. Smutne

Praca przy zwierzętac, szczególnie bydle mlecznym powinna być zalecana jako terapia antyalkoholowa. Jak mam pić i pracować później na kacu to często mi się odechciewa  🤣

Opublikowano (edytowane)

Zapraszam, napić się możemy razem. Teraz już czystej tak nie pije to głowa nie boli i żołądek  nie podchodzi do gardła. Dla miłośników bimbru też się coś znajdzie ale mi nie podchodzi

20231115_100907.jpg

Edytowane przez ChiquitaB
  • Like 2
Opublikowano

O to rozumiem była pomóc jest flacha .

56 minut temu, Mateusz1q napisał:

Ale ty chyba że 3 promile masz w sobie , bo niemożliwe że ty na trzeźwo tak pierniczysz.

Powazny problem w społeczeństwie to jest jak ktoś niema poczucia humoru , 

• Like 2
Opublikowano
1 godzinę temu, Mateusz1q napisał:

Nie przynudzaj..... 

;)  

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Mateusz1q napisał:

Taki kraj ze za 20zł nic nie załatwisz a za flaszkę wszystko

Opublikowano
1 godzinę temu, plati napisał:

Praca przy zwierzętac, szczególnie bydle mlecznym powinna być zalecana jako terapia antyalkoholowa. Jak mam pić i pracować później na kacu to często mi się odechciewa  🤣

Miałem to samo, kac coraz większy wraz ze wzrostem wieku, obojętne co bym nie pił.