Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja w tym roku zmieniałem kierunek położenia pryzm na polu. Wcześniej były wzdłuż pola ale właśnie jest skos i paszowoz uciekał jak popadało dobrze i trzeba było kombinować. Teraz w poprzek zrobilem i myślę że będzie lepiej. 50m pryzma bez problemu się mieści 

Opublikowano
32 minuty temu, kizak napisał:

Te sonarolu to fajna rzecz gdy kto ma pryzmę i paszowóz na utwardzonym i równym . W moim przypadku gdy droga na której stoi paszowóz ,ma prawie poziom  i jest wyżej od poziomu pryzmy,a pryzma leży na zboczu w zdłuż drogi i oczywiście na miękkim . Tutaj i zwykły szuflo krokodyl doprowadza do sraczki ,gdy w zimę koła zeslizgną na koleinie ,a masz go na maxie w górze .  A tam dodatkowo ponad pól tony na wysięgu wagi wycinaka . Brrrrr

Najalbym fadrome i wyrównał wszystko. :)

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, kizak napisał:

Te sonarolu to fajna rzecz gdy kto ma pryzmę i paszowóz na utwardzonym i równym . W moim przypadku gdy droga na której stoi paszowóz ,ma prawie poziom  i jest wyżej od poziomu pryzmy,a pryzma leży na zboczu w zdłuż drogi i oczywiście na miękkim . Tutaj i zwykły szuflo krokodyl doprowadza do sraczki ,gdy w zimę koła zeslizgną na koleinie ,a masz go na maxie w górze .  A tam dodatkowo ponad pól tony na wysięgu wagi wycinaka . Brrrrr

Teren wyrównać nie taki problem górkę zebrać i dołek przeżucic .

Opublikowano
2 godziny temu, krzychu121 napisał:

Najalbym fadrome i wyrównał wszystko. :)

No i nie byłoby frajdy. A tak to adrenalinka skoczy, ciepło się zrobi i już człowiek żwawszy 😉

• Like 1
Opublikowano
4 godziny temu, kizak napisał:

gdyby to byłoby tylko to....... ,no ale ....

Na swoim polu możesz równać jak chcesz. Chyba że uzytkujesz drogę i szkoda zostawić. U nas polna droga według mapek ma 20 m szerokości a w rzeczywistości nie miniesz się ciągnikami:)

Opublikowano

Mapki ,według mapek różnica terenu 2 m ,w rzeczywistości 3,5 m ,ot przy stawianiu chałupy można się zdziwić ,oj jak ja się dziwił  ,mało uj nie strzelił jak poziom wytyczyli ,a ja to ,,przeniósł'' z 20 m dalej co by był ,,żelazny'' poziom .😐 . Tam w metrach nie mogli się połapać ,ale jak zobaczyli styropian na starej chałupie ,to za parę dni przyszło ze starostwa że cudownie przybrała objętości😐. A z tym równaniem na swoim polu to bym polemizował ,nie mi o 20 cm chodzi ,ale zaczep z metr bez pozwolenia ,a ktoś ,,dopomoże''  ,a niech tam jakaś woda będzie ,czy inne przyłącze  nie wszystko wszystko można ,,obejśc'' .Nawet wody polskie zezwolić muszą

Opublikowano

Tam w okolicy gdzie beczkę brałeś można coś przebrać :P W jakiej kwocie szukasz?

Odnośnie Sonarola... nie wiem, przeróżne opinie słyszałem. Jedni chwalą, inni narzekają że ze spawarką się nie rozstają

Opublikowano
7 godzin temu, danielhaker napisał:

Tam w okolicy gdzie beczkę brałeś można coś przebrać :P W jakiej kwocie szukasz?

Odnośnie Sonarola... nie wiem, przeróżne opinie słyszałem. Jedni chwalą, inni narzekają że ze spawarką się nie rozstają

Daniel pokaz strautmana 😛

Opublikowano
12 godzin temu, kizak napisał:

Mapki ,według mapek różnica terenu 2 m ,w rzeczywistości 3,5 m ,ot przy stawianiu chałupy można się zdziwić ,oj jak ja się dziwił  ,mało uj nie strzelił jak poziom wytyczyli ,a ja to ,,przeniósł'' z 20 m dalej co by był ,,żelazny'' poziom .😐 . Tam w metrach nie mogli się połapać ,ale jak zobaczyli styropian na starej chałupie ,to za parę dni przyszło ze starostwa że cudownie przybrała objętości😐. A z tym równaniem na swoim polu to bym polemizował ,nie mi o 20 cm chodzi ,ale zaczep z metr bez pozwolenia ,a ktoś ,,dopomoże''  ,a niech tam jakaś woda będzie ,czy inne przyłącze  nie wszystko wszystko można ,,obejśc'' .Nawet wody polskie zezwolić muszą

Kizak już nie cuduj, napisz że Ci się nie chce i tyle 🤭

Opublikowano
9 godzin temu, danielhaker napisał:

Do 5 dych ale wolałbym coś taniej kupić bo w przyszłości wszystko na rusztach będzie stało i obornika będzie niedużo. 

Opublikowano
22 minuty temu, pedro2 napisał:

On chce być sławny , będzie miał co pokazać jak badzie leżał na boku ciągnik,  jeden kombajn położył a co on będzie groszy. 

Opublikowano

Jakieś ziarno racji ma. 

po budowie obory wycinałem drzewa na łące, babka przyjechała z gminy mierzyć i zauważyła kupę żwiru (ok 1000t więc pokaźna). I do mnie co to ma znaczyć, że trzeba koncesję na wydobycie żwiru. Mówię, że budowałem oborę, teren pod górę i pół metra od powierzchni żwir jak kryształ. Do tego szambo 15x15 5m głęboko i się nazbierało. Zero gadki, powinienem mieć koncesję i koniec, mówię to niech pani zgłasza będziemy się kopać. 

I zgłosiła do wojewody 🤦 przyszło pismo, zadzwoniłem powiedziałem, facet kazał wysłać na piśmie, do tego kierownik budowy mi się podpisał i do gminy skarga na babkę, która chciała być bardziej święta od papieża 

• Like 2
Opublikowano
1 godzinę temu, pedro2 napisał:

Dobrze gadasz ,nie chce mi się wymienić grunt  i,, cywilizacyjnie'' to zrobić  ,puki co mam inne priorytety ,a ile z mleka się wytrzyma to zobaczy ,a bo może zadbają bym tego nie robił jak jeszcze trochę poobniżają.  No bo podpowiedzcie co jest .  Białko  2,6 ,tłuszcz 3,9 ,a mocznik pod 300. No takiej paranoi w życiu nie miałem . Nie będę zagłębiał się w żywienie gdyż na tym co dostają zawsze 3,2 białko ,tłuszcz 4,3 był. No dobra w kilogramach nie ważyłem,ale na dwadzieścia kilka  sztuk na jedno odkarmienie idzie 3 wiadra 20 l śruty z mieszanki zbożowej ,wiadro dwudziestki ,wiadro rzepaku ,2 wiadra gniecionej qq ,i jeszcze trochę melasą słomę poleję  ,oprócz tego trawki na polu popatrzą  i kiszonka z traw. . No skąd takie nędzne parametry . ?No dobra ,z osiem pierwiastek ,ale to nie jakieś rekordzistki ,tylko ottam.

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, pedro2 napisał:

Jakieś ziarno racji ma. 

po budowie obory wycinałem drzewa na łące, babka przyjechała z gminy mierzyć i zauważyła kupę żwiru (ok 1000t więc pokaźna). I do mnie co to ma znaczyć, że trzeba koncesję na wydobycie żwiru. Mówię, że budowałem oborę, teren pod górę i pół metra od powierzchni żwir jak kryształ. Do tego szambo 15x15 5m głęboko i się nazbierało. Zero gadki, powinienem mieć koncesję i koniec, mówię to niech pani zgłasza będziemy się kopać. 

I zgłosiła do wojewody 🤦 przyszło pismo, zadzwoniłem powiedziałem, facet kazał wysłać na piśmie, do tego kierownik budowy mi się podpisał i do gminy skarga na babkę, która chciała być bardziej święta od papieża 

Nie można ot tak sobie wydobywać tym bardziej sprzedawać ale przesypac z góry w dołek nikt nie zabroni.

Opublikowano
9 minut temu, robert1226 napisał:

Nie można ot tak sobie wydobywać tym bardziej sprzedawać ale przesypac z góry w dołek nikt nie zabroni.

Wiem, że nie można, ale tu była zwykła nadgorliwość

51 minut temu, tomislawwitow napisał:

Jaki polecacie Środek do dezyfekcji obory oraz usunięcia odchodów ze ściany ? Wiadomo tak aby to było w miare bezpieczne dla zwierząt 

Myjka i gorąca woda bez żadnych płynów. Jak nie masz to wypożycz 

Po tym wapno

Opublikowano
36 minut temu, pedro2 napisał:

gorąca woda

to nie tłuste , wrzątek zbędny , chyba że grubsze kawałki to najpierw zlać wodą z węża aby przesiąknęło i rozmiękło 

55 minut temu, tomislawwitow napisał:

zostało na lamperi tyko przemyć

jaka ta lamperia ? płytki czy farba ? też woda jak za mocna to farbe skasuje