Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
21 minut temu, Thomas2135 napisał:

Jak zawierałem umowę 5 lat temu to była cesja robiona z dziadka na mnie. Chciałem właśnie odliczać vat jak inni to miałem do wyboru tylko taryfę firmową. Baba zapewniała, że rachunki wyjdą na podobnym poziomie. Już przy pierwszym rachunku widziałem, że kłamała. To zużycie mam duże jak na małe gospodarstwo. Fakt nie mam odzysku i terma wodę grzeje. Po założeniu przewodówki rachunki poszły w górę ok 100 zł . Są te strefy droższa 8-11 i 17-21 i tańsza w pozostałych godzinach. Nie zawsze się tego pilnuje, bo jak jeat robota to się robi.

Ja też w tamtym roku przepisywałem z dziadka na sb i  też chciałem rozliczać VAT z tego , tylko jak babka mi podała tą drugą taryfę w której bym musiał być ( dla firm) , to sobie to przeliczyłem  i wyszło , że drożej by mi wychodziło nawet po odliczeniu vatu , więc zostałem w tej starej i się nie rozliczam z tego.

Opublikowano

Radek to prawda, ale teraz kokosów nie będzie. Dlatego trzeba ruszyć z firmą, kasę mam już co prawda na zestaw, ale poczekam może uda się z tą premią.

Księgowa 120zl netto/msc ilość faktur nieograniczona, ogarnia wszystko łącznie z kontrolą. 

Opublikowano
4 minuty temu, Primula94 napisał:

Ja też w tamtym roku przepisywałem z dziadka na sb i  też chciałem rozliczać VAT z tego , tylko jak babka mi podała tą drugą taryfę w której bym musiał być ( dla firm) , to sobie to przeliczyłem  i wyszło , że drożej by mi wychodziło nawet po odliczeniu vatu , więc zostałem w tej starej i się nie rozliczam z tego.

U jakiego operatora? Ja mam w PGE fakturę na prywatną osobę i VAT odliczam normalnie.

Opublikowano

U mnie biuro bierze 190 brutto, teoretycznie w umowie do 30 faktur, ale składam więcej i nie robią problemów.

Opublikowano

pedro2 napisał:

Radek to prawda, ale teraz kokosów nie będzie. Dlatego trzeba ruszyć z firmą, kasę mam już co prawda na zestaw, ale poczekam może uda się z tą premią.

Księgowa 120zl netto/msc ilość faktur nieograniczona, ogarnia wszystko łącznie z kontrolą. 

durny ty 😂 bierz zestaw i działaj a tamtą kasę będziesz miał na drugi. na początku pojezdzisz pod szwagra ręką a jak złapiesz dofinansowanie to otworzysz już legalnie swoją działalność. pamiętaj że w każdym miesiącu tracisz kasę. sam miałem teraz robić prawko na tiry z dofinansowania tzn. prawko i uprawnienia to ponad 16tys w tym hds, adr, nalewaki, pojazdy uprzewilejpwane i coś jeszcze a kosztowało by mnie 1600zl ale nie załapałem się i myślałem żeby też zacząć przygodę z transportem

Opublikowano

Heh Nie jest to takie proste ☺️ oczywiście mógłbym tak zrobić już o tym gadaliśmy, ale samo kupno za gotówkę to już z strata. Leasing na 3 lata i wrzucasz raty w koszty działalności. Splacasz na luzie bo kasa jest, a mimo kosztów leasingu odliczasz vat i podatek dochodowy. Tutaj się dużo zmienia niestety z nowym rokiem, ale z tego co ogarniam to leasingu nie ruszają tylko przy kredycie czy gotówce robią się schody. Leasing 3 lata + duży wkład własny to też atrakcyjne warunki. 

A poza tym stricte na transport nie dadzą dofinansowania, trzeba kombinować. Dlatego jeśli już to nie zestaw tylko dwie naczepy nowe po 100k w sam raz. 

Opublikowano
w sumie z tym leasingiem to masz rację, ale czy opłaca się pchać to tylko na 3 lata? jeżeli masz zamiar i tak wykupić te auta to może lepiej brać jak najdłużej? mniejsza rata i większy zysk a przy okazji możliwość zainwestowania w krótkim czasie w 3 samochód. W sumie to nie jest takie proste. A zlecenia zbierać będziesz sam czy przez jakiegoś dobrego spedytora/spedycje?
Opublikowano

Kwestia do głębokiego przemyślenia i przeliczenia, każdy kij ma dwa końce. A dłuższy leasing to i koszty rosną... no i dobrze jak dobrze, nie daj Bóg nieszczęścia wypadku to też niektórzy cuda wyprawiają. Podatek dochodowy też w jakiejś tam ilości jest do odliczenia, nie powiem ci konkretnie, temat rzeka... Ja jak głupi zawsze się czegoś obawiam, wolę jak najszybciej spłacić nawet kosztem straty tych kilku tys, najlepiej gotówka i z bani, ale tu już strata zbyt duża ☺️ to tylko z boku wszystko wygląda proste, jeszcze z moim charakterem gdzie zawczasu muszę wszystko dokładnie wiedzieć / "przedumać" to już całkiem... 

Spedycja wygoda niby nie musisz się martwić. Ale! heh jak wszędzie jeśli nie masz znajomości to o najlepszych, długich frachtach bez problemu na załadunkach/rozładunkach zapomnij. Grube ryby dostają co najlepsze. Szwagra brat cioteczny siedzi w Podlasiu na spedycji i tylko dzięki temu w miarę dobrze to wychodziło, ale tylko pierwszy zestaw miał chyba dwa lata pod spedycją. Przy kilku zestawach spokojnie samemu da się to ogarnąć, konto na transie bodajże 200zl miesięcznie w każdym miejscu o każdej porze przy robocie powiadomienia na tel przychodzą i łowi. Ale ma też dużo stałych klientów, bezpośrednio się dogadują znajome załadunki i ludzie... Roboty nie brakuje nie ma się czego bać. Jeszcze handelek słomą wisienka na torcie 😉 o stawki nie pytaj bo sam się nie interesuje... 

Opublikowano
stawki? przecież transport się nie opłaca 😝 no jak masz chociaż 3-4 auta to wtedy można jakoś to zaplanować ale na początek aby się wbić to obowiązkowo spedytor. po znajomości mam takiego co ludzie sobie jego chwalą bo szuka w miarę sensowne trasy i jest niezależny od innych firm tzn. pracuje sam dla siebie. oczywiście ma chyba z 3 czy 4 swoje auta ale tak jak mówisz każdy zasmakuje tego tortu. No właśnie te załadunki i rozładunku to największa zmora czy to kierowcy czy spedytora. Najgorsze są pierwsze początki i ten brak znajomości ale to wszystko przyjdzie z czasem.
Opublikowano
3 godziny temu, Thomas2135 napisał:

Jak zawierałem umowę 5 lat temu to była cesja robiona z dziadka na mnie. Chciałem właśnie odliczać vat jak inni to miałem do wyboru tylko taryfę firmową. Baba zapewniała, że rachunki wyjdą na podobnym poziomie. Już przy pierwszym rachunku widziałem, że kłamała. To zużycie mam duże jak na małe gospodarstwo. Fakt nie mam odzysku i terma wodę grzeje. Po założeniu przewodówki rachunki poszły w górę ok 100 zł . Są te strefy droższa 8-11 i 17-21 i tańsza w pozostałych godzinach. Nie zawsze się tego pilnuje, bo jak jeat robota to się robi.

Ale można odliczać na G11/G12/G12W 70% VATu, to bardziej się opłaca niż 100% na C12. U mnie terma dogrzewa wodę z odzysku na drugiej taryfie bez pilnowania, zwykły programator założyłem. Śrutownik w tygodniu na "dwójce", a jeśli nie mam czasu to w weekend, bo wtedy również cały dzień dwójka

Opublikowano (edytowane)

Żebym to ja wiedział 5 lat temu jak z vatem zaczynałem. I tak odliczają mi 70%, bo jest 1 licznik. Tak było taniej. Z resztą mój US jest cholernie nadgorliwy o czym kilka razy pisałem i wątpię czy odliczyłbym vat od taryfy G11.

Znajdę jakiś oddział PGE, bo mam do nich najbliżej i widzę, że taniej. Zapytam czy można przenieść z firmy w Energa i c12a na osobę fizyczną w PGE na G11.

Edytowane przez Gość
Opublikowano
danielhaker miałem kiedyś nie wiem jak to dokładnie się nazywa ale ten system dwutaryfowy to taniej i wygodniej na jednej trzeba było pilnować wszystkiego czy pralki w domu piekarniki a nieraz poprostu nie pasowało jak włączyli w domu dwie pralki i dwa piekarniki przed niedzielą to lepiej śrutownika nie uruchamiaj bo cienki placek się nie upiecze bo duże obciążenie ogólnie lipa jak zmieniłem na jedną taryfę to wyszło taniej i wygodniej☺
Opublikowano
11 godzin temu, grucha18 napisał:

U jakiego operatora? Ja mam w PGE fakturę na prywatną osobę i VAT odliczam normalnie.

Też w PGE obrót, taryfa G11 . To ja myślałem że nie można tego odliczyć

Opublikowano

Używa ktoś StadaOnLine na robotach? Tzn podłączonego do Delpro? Podobno mozna testować

Opublikowano

Można, ale moim zdaniem przesada. Mam Obore Plus i w połączeniu z Delpro ilość informacji jest nie do przerobienia. Ale to zależy od tego jakiego masz robota?

Opublikowano

DeLavala. Na razie nie mam wcale SOLa samo Delpro, ale jakby juz miec SOLa to wiekszy sens podlączyć się do Delpro. Obora jest w jakimś stopniu podobna do SOLa?

Opublikowano

Jaki model ? SOL praktyczniejszy i bardziej obrazowo wszystko pokazuje, Obora więcej danych wstecz i większe możliwości. Zależy kto czego szuka ☺️

Opublikowano

Haa modelu nie znam, najstarsze z 2007 roku 😁. Najbardziej chodzi mi o ... wszystko 😂 mleko, reprodukcja zdrowotnosc na przestrzeni okreslonego czasu, skladanie dokumentow online czy prowadzenie ksiegi rejestracji stada bydła, poza tym wyciagniecie jakichś ciekawych statystyk ze zbioru danych. Do tego na biezaco potrzebuję dane kazdej krowy o rodowodzie, parametrach mleka z probnych i jej potomstwie w stadzie. Ciekawi mnie łączenie między dwoma programami, na robotach podobno SOL dopiero zaczynają.

Opublikowano

Z 2007 to masz pewnie zwykłego VMSa i nie masz tłuszczu, białka i komórek. To wtedy jest sens podłączenie SOLa z próbnymi, ja polecam z przyzwyczajenia Obore tam jest tyle info że na pewno Ci wystarczy. U siebie mam jednego Supre a drugiego Supre+  (z komerą BCS i wagą) tylko te informacje analizuje jeden dzień w miesiącu, nie więcej. Codziennie to tylko bieżące wydarzenia. Nie  przesadzaj bo dane każdej krowy o rodowodzie na bieżąco Ci nie są potrzebne bo tam się nic nie zmienia przecież 😃 Od składania dokumentów online jest IRZ plus z Agencji. To Ty nie zakładałaś pierwsza w Polsce  VMSa czasem?

Ile na dobe wyciągasz z jednego?

Opublikowano (edytowane)

Nie. To nie my. 

Z danymi nie przesadzam chyba :) wlasn8e zrezygnowalam z kart federacji, roboty ubogie, Delpro bez szaleństwa, więc wypadałoby coś unowoczesnić. Znajoma ma SOLa na uwieziowce i jest zachwycona. Ja chce miec wszystko w jednym programie, zaswiadczenia do symleku, urodzenia, ksiega rejestracji zwierząt. Podobno szukają ludzi do testowania SOLa na robotach i podlaczenie delpro stąd moje zaintetesowanie. 

Zależy z ktorego robota, bo mamy dwie grupy(5sztuk), na lepszej grupie z trzema robotami 2200-2400 na dobę.

Co do IRZPlusa to ich informatyków powinni za pewna czesc ciala powiesic :)

Edytowane przez Gość
Opublikowano

No i wlasnie ja się chciałam zglosić 🤣 tylko na razie muszę te dokumenty do sola pozbierać, zarejestrowac się i podlaczyc oborowy komputer do internetu :)

Opublikowano

No to jest racja, że SOL jest darmowy. W porównaniu do Obory plus za 5000 zł netto i 150 zł na miesiąc przez pierwszy rok wygląda dużo lepiej. Ale niektóre moduły w SOLu też są płatne.