Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, Marcin133 napisał:

Zboża to pikuś ciekawe jak że słoma będzie bo zapowiada się krucho

Już mam zamówione w marcu co niektórzy już w styczniu zamawiali 

4 godziny temu, Piotrass napisał:

Obecnie Lowicz chyba jest jedna z lepiej placacych mleczarni 

Wiesz już po ile doisz w czerwcu 🤔

Bo wiem że nie bo dowiesz się na koniec miesiąca i po co bzdury piszesz 

1 godzinę temu, vodz napisał:

Dokładnie. 

W tym roku dalszy sąsiad robił u siebie tak jak na te ekoschematy trzeba tzn  zasial poplon i w połowie lutego obornik, orka i qq zasial to tak za***ana chwastami i na 2/3 taka jak moja, co jest na zimowej orce. To się zastanawiam czy to warto się w to bawić i te parę groszy schylac a potem bydlu co dać jeść jeśli i za rok miałaby się susza przydarzyć

U mnie na wiosennej orce lepsza niż na zimowej 

Edytowane przez Łolek
Opublikowano
robert1226 napisał:

A ile będziesz miał tej dopłaty za pocięcie? Coś mi się wydaje że i tak byłbyś kilka razy do przodu że sprzedaży niżeli  z tej jałmużny.

Z tego co wiem to za "obornik" to bedzie jakieś 200zl.do ha no chyba że będzie dużo chętnych to zastosują współczynnik korygujący

Opublikowano
Xawier napisał:

3 godziny temu, slawek74 napisał:

pany jaki wycielacz polecacie niby większość cieli się sama ale tak jak dzisiaj jałòwka nrf nieduża i był byczek i trochę było trzeba wysiłku przy przejściu ...

ja mam vink czy jakoś tak. Taki co za zadek się zapiera. Ja używam ze 2 razy w roku na 25szt ale lepiej mieć nic nie mieć

dokładnie o to chodzi niechvi raz do roku jak z agregatem prądotwórczym ...dzisiaj dwie pierwastki jedna jak po maśle a druga...🤦‍♂️

mf2551 napisał:

Dnia 1.06.2023 o 08:22, leszek1000 napisał:

Robota kup 😃. U mnie w okolicy przy 50szt stawiają 😀

Przy 50 krowach to chyba się 30 lat będzie zwracał taki robot..

jak na 60/70 sięczwraca to i na 50 ...

Opublikowano
3 godziny temu, robert1226 napisał:

A ile będziesz miał tej dopłaty za pocięcie? Coś mi się wydaje że i tak byłbyś kilka razy do przodu że sprzedaży niżeli  z tej jałmużny. 

Szacowane jest 200 zł. I bez zabawy w sprzedawanie/wymianę za obornik. Wchodzi kombajn i zaraz za nim mogę uprawiać ściernisko. Nie obchodzi mnie ze słoma zamoknie, że kupiec sprasuje i będą baloty leżały do września/ że sprasuje zbierze ale nie zapłaci. Jednym słowem wygoda ;D

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
2 godziny temu, mf2551 napisał:

Przy 50 krowach to chyba się 30 lat będzie zwracał taki robot..

Dostawią sobie parę sztuk. Znam gospodarstwo co ma dwie takie stanowiska udojowe, to doją chyba 130 krów i już za bardzo nie zwiększą obsady. Więc można przyjąć, że na 50 to przyszłościowo jeden taki robot.  

Opublikowano (edytowane)
37 minut temu, FarmerDyzio napisał:

Szacowane jest 200 zł. I bez zabawy w sprzedawanie/wymianę za obornik. Wchodzi kombajn i zaraz za nim mogę uprawiać ściernisko. Nie obchodzi mnie ze słoma zamoknie, że kupiec sprasuje i będą baloty leżały do września/ że sprasuje zbierze ale nie zapłaci. Jednym słowem wygoda ;D

To co ta za biznes 200 zł do hektara 😂ogłos na olx za 300 zł hektar to w dzień ci całą gospodarkę sprzątną jak nie potrzebujesz i Jeszcze 100 więcej od agencji 😂 Nawet za obornik się zamienić to sto razy lepsze jak sama pocięta słoma 

Edytowane przez dantur96
  • Like 2
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
42 minuty temu, FarmerDyzio napisał:

Ahaha ale interes. 

Przecież puszczasz ogłoszenie i bez problemu każdy Ci da więcej za hektar słomy. 

U nas słoma znika raz dwa. 

Edytowane przez Zibifarmer
Opublikowano
54 minuty temu, Zibifarmer napisał:

Ahaha ale interes. 

Przecież puszczasz ogłoszenie i bez problemu każdy Ci da więcej za hektar słomy. 

U nas słoma znika raz dwa. 

No dla mnie jest interes. Wszystko wyciągnąć z pola ? Nawet słomę? A jak pisałem nie zmierzam się użerać z rolnikami/handlarzami żeby potem szukać swoich pieniędzy. Im mniej się narobię i nerwów sobie oszczędzę tym lepiej ;) Rozumiem że wam słoma jest do hodowli potrzebna ale ja zwierząt nie trzymam i mam w to wyjebane. 

• Thanks 1
Opublikowano
Xawier napisał:

3 godziny temu, slawek74 napisał:

pany jaki wycielacz polecacie niby większość cieli się sama ale tak jak dzisiaj jałòwka nrf nieduża i był byczek i trochę było trzeba wysiłku przy przejściu ...

ja mam vink czy jakoś tak. Taki co za zadek się zapiera. Ja używam ze 2 razy w roku na 25szt ale lepiej mieć nic nie mieć

https://lewmik.pl/hk-wycielacz-z-mechanizmem-2020-z-podwojna-glowica-52cm/?utm_source=Google%20Shopping&utm_campaign=GMC&utm_medium=cpc&utm_term=221&gclid=CjwKCAjwyeujBhA5EiwA5WD7_e_TXF8i3wDHp8ySqtinviHyb9wovRpEDZs2NpYoU8Q-u3E89qu6cxoCj20QAvD_BwE może taki?

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, dantur96 napisał:

To co ta za biznes 200 zł do hektara 😂ogłos na olx za 300 zł hektar to w dzień ci całą gospodarkę sprzątną jak nie potrzebujesz i Jeszcze 100 więcej od agencji 😂 Nawet za obornik się zamienić to sto razy lepsze jak sama pocięta słoma 

Jak by to było w moim rejonie za balota nawet 60 zł (presowanie w swoim zakresie ) by dostał bez żadnego gadania i nawet w ciągu 24 godzin by znikło z pola ale jedni wolą tak a inni tak. 

Niby z cena mleka nie zwiazane ale z kosztami produkcji już tak .

Edytowane przez adamowicz84
Opublikowano
42 minuty temu, robert1226 napisał:

Że masz we.....ne to widać po tym co piszesz , bo pierwsze słyszę no raczej widzę że sloma lepsza niż obornik ale jeśli tak uważasz to rób tak , a nam tu obecnym kitu nie wciskaj.

Gdzie napisałem że słoma lepsza niż obornik ? Oczywiście że obornik lepszy. Tylko ile to kosztuje dodatkowej pracy? Zresztą nie mazdy chce się wymienić.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, FarmerDyzio napisał:

No dla mnie jest interes. Wszystko wyciągnąć z pola ? Nawet słomę? A jak pisałem nie zmierzam się użerać z rolnikami/handlarzami żeby potem szukać swoich pieniędzy. Im mniej się narobię i nerwów sobie oszczędzę tym lepiej ;) Rozumiem że wam słoma jest do hodowli potrzebna ale ja zwierząt nie trzymam i mam w to wyjebane. 

Z drugiej strony ma też rację 200 zł bez latania że sprzedażą i latania za obornikem a jeszcze trzeba go rozwieźć po polu .

Jakby to sąsiad powiedzal " jego zoo , jego małpy"

• Like 1
Opublikowano
48 minut temu, adamowicz84 napisał:

Z drugiej strony ma też rację 200 zł bez latania że sprzedażą i latania za obornikem a jeszcze trzeba go rozwieźć po polu .

Jakby to sąsiad powiedzal " jego zoo , jego małpy"

Taa ..... Kombajn z sieczkarnia pewnie 100 więcej weźmie i połowa dopłaty w pi......😁

Opublikowano (edytowane)
43 minuty temu, robert1226 napisał:

Po co to po co tamto , tego nie warto tego  się niechce tamto mi się nie podoba  takie podejście polaka.ale jak kasę dają to po darowiznę pierwsi.

Każdy robi jak uważa nikt chyba tu nie zmusza. 

20 minut temu, bop23 napisał:

Taa ..... Kombajn z sieczkarnia pewnie 100 więcej weźmie i połowa dopłaty w pi......😁

Tego akurat nie wiem jaka cena z sieczkarnia , ja zbieram bo potrzebuje👩‍🌾

A jak nie to pół pola sieczka pół na baloty - ciekawe czy by to przeszło 🤔😏

We wniosku możesz zrobić sieczkę a kto to sprawdzi, dronem będą latali nad polami i patrzyli.

Wiem panowie i panie że jest osobny temat na to i przepraszam. 

Opublikowano

Tylko tutaj w słomie jest jedno ale....jak lichutka to nie opłaca się latać i belowac bo może taniej wyjść jak te 200zl. Już widzę w tym roku na piachach plony słomy jak nie popada w niedługim czasie

W tym roku to nikt Cię nie sprawdzi za rok już będzie ciekawiej

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, robert1226 napisał:

To jesteś conajmniej tysiaka do tyłu na hektarze ale wygoda ha ha .

A Ty zbierając słomę i ścieląc pod krowie ogony jesteś całe życie do tyłu. Ale zazdroszczę ha ha 

I w jaki sposób wyliczyłeś że jestem tysiac w plecy ?

Edytowane przez FarmerDyzio
  • Like 1
Opublikowano

Słoma w tym roku już przekroczyła 100 zł bela z pokosu 

Ja w tym roku zrobiłem interes życia 

Zabieram słomę i nawożę pól pola obornikiem 

Ale pszenżyto tęgie i czyste, bodaj to

Tyle dobrego że pola mam nawożene obornikiem co roku, jak raz nie dam to się nic nie stanie 

A ekoschematy tyle dadzą że na sieczkarnie może nie starczyć 

W tym roku ludzie wyciągną sporo grosza