Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
9 godzin temu, MajsterMarian napisał:

Krowa 2 tyg.  Po porodzie i ma biegunkę, dostawała węgiel, wlewki od biegunki i dalej to samo. Miał ktoś taki przypadek? 

U mnie tak było. Weterynarz się z tym bujal  przez dłuższy czas. W końcu zrobił test i wyszedł jakiś gronkowiec czy coś tego typu. Sztuka do likwidacji 

Opublikowano

panowie, młody użytek zielony, trawa i kończyna siana początkiem kwietnia, nie pryskana pełno chwastow w większości komosy 15-20 cm trawa około 15 cm. robić już pokos pielęgnacyjny? jeśli tak to na jakiej wysokości? deszczu nie widać w polach sucho

Opublikowano
pedro2 napisał:

Koś czym prędzej. Ziele jej więcej zdrowia odbierze niż posucha. I na drugi raz wyciągnąć wnioski i nie siać w czystym

Zwłaszcza wiosną w czystym siewie, ogólnie wiosenne zasiewy traw to nie wypał, dopiero w kolejnym roku jest co kosić.

• Like 2
Opublikowano
21 godzin temu, krzys111 napisał:

Kora dębu jest dobra ale to pewnie kwasica. Podawałem kiedyś sodę w takim przypadku i siano .

Czym dostarczyć energię krowie, żeby nie potęgować kwasicy? Mam do dyspozycji śrute zbożową, kieszonkę z kuku i wyslodki prasowane

Opublikowano
MajsterMarian napisał:

21 godzin temu, krzys111 napisał:

Kora dębu jest dobra ale to pewnie kwasica. Podawałem kiedyś sodę w takim przypadku i siano .

Czym dostarczyć energię krowie, żeby nie potęgować kwasicy? Mam do dyspozycji śrute zbożową, kieszonkę z kuku i wyslodki prasowane

bolus energetyczny a na kwasice buforujący...

kizak napisał:

sruta zbożowa w tym przypadku kwasicę zrobi  ,bo kwasica to przebialczenie ,ale jak walisz jej grom wie ile ,bo 3kg raczej nie zrobi . 

przebiałczenie Kaziu to zasadowica...

• Like 2
Opublikowano
14 minut temu, slawek74 napisał:

czyli o czymś nowym się dowiedzialem 😐 . kwasica to po staremu ,ofat ,ochfat ,mięsniochwat ,kopyta siadają i takie tam z du.... . Ale to nie wiem .

Opublikowano
2 godziny temu, slawek74 napisał:

Przed wcieleniem dostała Kexxtone i teraz wyczytałem, że w rzadkich przypadkach 1/1000 może wystąpić biegunka lub zaburzenia pracy żwacza. Ciekawe czy to nie przez tego bolusa

Opublikowano (edytowane)

Na kwasice masz duży wybór produktów. Polecam jej podrzucać dobrej jakości siano. Przede wszystkim musi zacząć dobrze przeżuwać. Na biegunkę korę dębu do pyska lub inne specyfiki. Kwasica powstaje w skutek zbyt dużej ilości łatwej energii. Np kiedy krowy mocną sortują pasze, wybierają słodkie przysmaki i robi się problem. Druga przyczyna to nagła zmiana dawki pokarmowej. Wszystkie te czynni prowadzą do zabicia lub ograniczenia specjalnej grupy bakterii.  

Edytowane przez leszek1000
  • Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, dantur96 napisał:

Za parę lat będzie jak w Niemczech czy Holandii małych gospodarstw nie będzie.  

Ale w niemczech jest pełno małych gospodarstw i jakich zacofanych, ludzie tylko usłyszą niemcy to sobie wyobrażają nie wiadomo co

• Like 2
Opublikowano
13 minut temu, Ursusc385 napisał:

Ale w niemczech jest pełno małych gospodarstw i jakich zacofanych, ludzie tylko usłyszą niemcy to sobie wyobrażają nie wiadomo co

Dokładnie, wystarczy wyjechać i zobaczyć jakie te niemce są, 20 lat temu różnica była ogromna ale teraz teraz powoli się zaciera.

.

• Like 1
Opublikowano
kizak napisał:

14 minut temu, slawek74 napisał:

czyli o czymś nowym się dowiedzialem 😐 . kwasica to po staremu ,ofat ,ochfat ,mięsniochwat ,kopyta siadają i takie tam z du.... . Ale to nie wiem .

całe życie się człowiek uczy...

Opublikowano
5 godzin temu, leszek1000 napisał:

Na kwasice masz duży wybór produktów. Polecam jej podrzucać dobrej jakości siano. Przede wszystkim musi zacząć dobrze przeżuwać. Na biegunkę korę dębu do pyska lub inne sjpecyfiki. Kwasica powstaje w skutek zbyt dużej ilości łatwej energii. Np kiedy krowy mocną sortują pasze, wybierają słodkie przysmaki i robi się problem. Druga przyczyna to nagła zmiana dawki pokarmowej. Wszystkie te czynni prowadzą do zabicia lub ograniczenia specjalnej grupy bakterii.  

Kwasica też może się pojawić jak zabraknie kilka dni drożdży i witamin wiem z własnego doświadczenia. 

Wówczas leczenie nie jest tanie. 😢🙆‍♂️