Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
Troker1979 napisał:

Prośba o radę!

Testowałem nowo zakupioną owijarkę samozaładowczą Pronara. Za szybko kręci stołem a regulacji żadnej nie ma. Traktor ma hydraulikę 68 l. Chyba trzeba jakiś dławik zastosować. Tylko jaki i gdzie go wpiąć?

Może takie coś?:   https://allegro.pl/oferta/zawor-hydrauliczny-dlawiacy-w-1-str-vrf-1-2-70l-9979949621

Najlepiej chyba na zasilaniu tzn przed wtyczkami do gniazd zasilających traktora? Potrzebuje dwa takie dławiki przed dwoma gniazdami czy wystarczy w jednym(to jest dławik dławiący w jedną stronę)? Czy jak w jednym gnieździe to trzeba szukać takiego co dławi w dwie strony? A i traktor ma hydraulikę 68 l to taki 70 l będzie w sam raz czy szukać większego bądź mniejszego przepływu? Z góry dzięki za wszystkie rady.

jeśli samym stołem zbyt szybko to silnik stołu zdławić. po co chcesz dławić cały układ przy zasilaniu?

jeśli już koniecznie chcesz dławić całość to wystarczy za ta wtyczka, którą idzie zasilanie na owijarke. robisz w groszu dziurkę i wkładasz pomiędzy wtyczkę, a wąż za nią.

są takie kryzy do kupienia w hydraulicznych sklepach. pros o kryzę do gederu bizona

• Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Bananek napisał:

jeśli samym stołem zbyt szybko to silnik stołu zdławić. po co chcesz dławić cały układ przy zasilaniu?

jeśli już koniecznie chcesz dławić całość to wystarczy za ta wtyczka, którą idzie zasilanie na owijarke. robisz w groszu dziurkę i wkładasz pomiędzy wtyczkę, a wąż za nią.

są takie kryzy do kupienia w hydraulicznych sklepach. pros o kryzę do gederu bizona

fakt reszta chodzi ok a stawiacz ma nawet taki zawór z pokrętłem do regulacji. Ramię załadowcze i obcinacz foli to może chodzić szybko a i wajchą rozdzielacza można regulować szybkość bo to się robi chwilę. Owijanie tylko jest uciążliwe. W takim razie chyba najlepszy będzie taki zawór dławiący za rozdzielaczem na sekcji od kręcenia stołem. Tylko chyba najlepiej dławiący w dwie strony?

Opublikowano

Prosze o pomoc miałem 3 porody w ciągu doby i 3 krowom wyszła macica po porodzie jestem bezradny chyba pójdą dwie krowy na samochód,co jest przyczyną kiedyś 10 lat temu był jeden przypadek,jak temu zapobiegać bo to dziwna sprawa

Opublikowano

Opisz wszystko. Jakie warunki, gdzie się cielą. W jakim wieku są krowy, co dostają w okresie zasuszenia, jakie witaminy dostają . Jakim nasieniem kryjesz jaka waga cielaków po urodzeniu. Co dokładnie robisz podczas porodu. 

Opublikowano

To chyba tylko taki pech żywienie, witaminy nie mają znaczenia. 🤔

Opublikowano
marcianjargit napisał:

Prosze o pomoc miałem 3 porody w ciągu doby i 3 krowom wyszła macica po porodzie jestem bezradny chyba pójdą dwie krowy na samochód,co jest przyczyną kiedyś 10 lat temu był jeden przypadek,jak temu zapobiegać bo to dziwna sprawa

okres około porodowy leży niski poziom fosforu potrzebny dobry weterynarz i żywieniowiec wprowadzić gorzkie sole przed porodem przechodziłem tyle ze nie na raz ale w ciągu romu kilka wypadnięć ... pisz pw jak będę mógł doradzić to pomogę ...

Luki99 napisał:

To chyba tylko taki pech żywienie, witaminy nie mają znaczenia. 🤔

schowaj się jak się nie znasz.... 🤦‍♂️

Opublikowano
49 minut temu, slawek74 napisał:

schowaj się jak się nie znasz.... 🤦‍♂️

Znam się lepiej od co niekturych

Opublikowano

Moim zdaniem okres okołoporodowy nie ma dużego znaczenia przy wypadaniu macicy, jeśli się mylę to proszę o dobre argumenty. Tym bardziej poziom fosforu, jeśli już to wapnia, którego niedobór wpływa na rozluźnienie wiązadeł macicy. Największy wpływ na częstotliwość takich przypadków ma rozmiar cielęcia (trudne porody) i kolejne ciąże 🤷‍♂️ sam miałem w tym roku przypadek u krowy w 2 laktacji, badania krwi nie wykazały niedoborów.

Opublikowano

Rozmawiając z wetem to częsty przypadek w tym roku prawdopodobnie przez zeszłoroczna suszę i brak dobrej jakości pasz, sam miałem 2 przypadki wypadnietej macicy w tym roku i sporo takich przypadków jest w okolicy gdzie nigdy nie było za bardzo z tym problemu 

Opublikowano
areek9869 napisał:

Moim zdaniem okres okołoporodowy nie ma dużego znaczenia przy wypadaniu macicy, jeśli się mylę to proszę o dobre argumenty. Tym bardziej poziom fosforu, jeśli już to wapnia, którego niedobór wpływa na rozluźnienie wiązadeł macicy. Największy wpływ na częstotliwość takich przypadków ma rozmiar cielęcia (trudne porody) i kolejne ciąże 🤷‍♂️ sam miałem w tym roku przypadek u krowy w 2 laktacji, badania krwi nie wykazały niedoborów.

wiedza leży....ma i to bardzo dużo a nawet jest kluczowy argumentów nie podam jak ciemnotą wali....

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, marcianjargit napisał:

Czemu na samochód? Długo leżały z tymi macicami? Ja miałem jeden, trafił mi się niedawno po kilku latach. 

Przyjechal zaraz lekarz, macicę włożył. Krowę zaszył i krowa normalnie funkcjonuje. 

Opublikowano
slawek74 napisał:

areek9869 napisał:

wiedza leży....ma i to bardzo dużo a nawet jest kluczowy argumentów nie podam jak ciemnotą wali....

Skoro Pan w swojej wypowiedzi napisał, że niski poziom fosforu ma wpływ na wypadanie macicy to słucham argumentów potwierdzających te stwierdzenie, bo przyznam, że nigdy o tym jeszcze nie słyszałem😅

Opublikowano

jedną ręką trzymałem by nie wypadła drugą dzwoniłem wet był po 15 minutach ...

ogólnie niedobory fosforu są podobne objawy jak przy hipocalacemi i śpiączki i wtedy następuje wypadnięcie macicy....

Opublikowano

Acha ,ręką utrzymasz  ,chyba że ty Pudzian .wet mówił że flachę krowie w gardło . Ale zanim flachę przyniesiesz i wlejesz ,to 2 minuty ,zanim zacznie ,,działać'' ,to 10 ,a za 10 minut to macica na gnoju .

Opublikowano

U mnie np krowa cieliła się w nocy i dałem taki zastrzyk na rozluźnienie aby cielak lepiej wyszedł. Po wycieleniu wszystko w porządku a rano zachodzę to krowa leży zimna i macica z tyłu ...

Sprzedam jak ktoś chętny 

spacer.png