Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

huk to wie... 🤷‍♂️ kiedyś podałem szybkodziałający enerdomax czy jakoś tak to krowa robiła na żadko i strasznie kwaśno śmierdziało

może ta kobita sama powinna się tego napić 🤔

• Sad 1
Opublikowano
2 godziny temu, Nintendo napisał:

Nie macie problemów z somatyka po ostatniej dostawie z agrocentrum? Od kiedy przyjechała nagle zaczęło pogarszać mi się mleko po kilku dniach 

Ja biorę regularnie co dwa tygodnie i ok

Opublikowano

Nie macie problemów z somatyka po ostatniej dostawie z agrocentrum? Od kiedy przyjechała nagle zaczęło pogarszać mi się mleko po kilku dniach 

Patrz na frakcje paszy nie może być pyłu jak jest pył to pasza od razu nadaje się na "utylizacje"  A potem mogą być to mykotoksyny 

Opublikowano
55 minut temu, gregor1284 napisał:

Energetyczne jakies po wycieleniu. Siedzisz? Jak nie to usiądź. @michalcium dziś pani z tej firmy o którą pytałem ostatnio sprzedała gościowi bolusy i zaleciła rozpuścić w wodzie i poić krowę 😁

Może ten bolus jest tak mocny że tylko w ten sposób krowa go poczuje🤪

• Haha 1
Opublikowano
Domiś10 napisał:

Patrz na frakcje paszy nie może być pyłu jak jest pył to pasza od razu nadaje się na "utylizacje"  A potem mogą być to mykotoksyny 

Co masz na myśli z tym pyłem? ja swego czasu miałem w granulacie luźne frakcje, proszek ale to nie było nic złego. Weterynarz mi tłumaczył z czego to się mogło wziąć ale nie pamiętam. Ogólnie żarły to jak głupie i nic się nie działo, normalna pasza tylko nie zgranulowana

Opublikowano (edytowane)
58 minut temu, tumiwisizm napisał:

Co masz na myśli z tym pyłem? ja swego czasu miałem w granulacie luźne frakcje, proszek ale to nie było nic złego. Weterynarz mi tłumaczył z czego to się mogło wziąć ale nie pamiętam. Ogólnie żarły to jak głupie i nic się nie działo, normalna pasza tylko nie zgranulowana

Jeżeli w paszy granulowanej która regularnie podajesz krową znajdzie się więcej jak więcej jak 5-10% frakcji pylistej po podawaniu krową z automatu się podkwaszają  pamiętaj robiąc samemu śruty również nie może zboże być zmielone na mąkę bo szkodzi to krową i tak jest w granulacie jeżeli będzie słabej jakości będzie się kruszyć wtedy będzie dużo frakcji pylistej nie porządnej  szybko reagując dasz bufor odstawisz pasze na inną i przetrwasz a jak nie zauważysz to kapa i momentalny spadek wydajności który potem znów osiągnąć będzie wysoki problem 

I nie można dać sobie wmówić że wszystko jest ok płacisz nie małe pieniądze to wymagasz 

Edytowane przez Domiś10
Opublikowano
9 minut temu, ChiquitaB napisał:

Zadzwoń dopytaj ale jak cielak mi zdechł ale już bez paszportu to nic nie chcieli.

Przecież taka granulka w tmr I tak się 80% rozłoży pod wpływem pasz objętościowych

To się rozkłada przy okazji puchnąc czyli zwiększając objętość i przyklejając się do np qq a nie stosujesz tmr tylko pmr i osobno premiujesz sztuki wtedy sprawdź jak dobrze działa pylista frakcja na sztuki 

Opublikowano
Domiś10 napisał:

9 minut temu, ChiquitaB napisał:

Zadzwoń dopytaj ale jak cielak mi zdechł ale już bez paszportu to nic nie chcieli.

Przecież taka granulka w tmr I tak się 80% rozłoży pod wpływem pasz objętościowych

To się rozkłada przy okazji puchnąc czyli zwiększając objętość i przyklejając się do np qq a nie stosujesz tmr tylko pmr i osobno premiujesz sztuki wtedy sprawdź jak dobrze działa pylista frakcja na sztuki 

więc jak działa 🤔

Opublikowano

Moim zdaniem 5-10 procent to jest niedużo. W porównaniu do swoich treściwych gdzie żeby wykręcić 20% białka trzeba sypnąć 40-50% koncentratu/rzepaku czy innej treści a jeszcze ile jest drobnego w samej śrucie zbożowej... Sama luźna frakcja to nie jest nic złego, chyba że ktoś ma właśnie podejście że zamawiałem granulat to ma być full granulat. 

Opublikowano

Co do bolusow to elektrolitowy dla cieląt rozpuszczam w wodzie i poje i efekt super ale to sie szybko rozpuszcza i to chyba tylko jest pod nazwą bolus bo nawet pisze że rozpuścić w wodzie ale te dla krów to nigdy mi nie przeszlo przez myśl żeby z wodą rozpuszczać a kexxtone kiedyś wet gościowi wrzucił i na drugi dzień wypluła więc stwierdził że weta wzywał nie będzie swojego aplikatora nie miał wiec rozciął plastik i te kapsułki ze środka wrzucił ręcznie do pyska sztuka nie do uratowania @gregor1284 w którym punkcie ta kobitka?

16772280459297828319967255100028.jpg

Opublikowano
5 minut temu, rotofper napisał:

Z jakich firm bierzecie śruty rzepakowe i sojowe? żeby kupić w war-maz. Oprócz wynalazków z Agroloku...

Agrolok ma też zwykle tylko wciskają te swoje. 

Oprócz nich to wiem że spec-drob Olsztyn sprzedaje i Banaszewski z Biskupca miał. Nie wiem z jakich okolic jesteś to nie wiem czy dowiozą.

• Thanks 1
Opublikowano
7 minut temu, michalcium napisał:

Co do bolusow to elektrolitowy dla cieląt rozpuszczam w wodzie i poje i efekt super ale to sie szybko rozpuszcza i to chyba tylko jest pod nazwą bolus bo nawet pisze że rozpuścić w wodzie ale te dla krów to nigdy mi nie przeszlo przez myśl żeby z wodą rozpuszczać a kexxtone kiedyś wet gościowi wrzucił i na drugi dzień wypluła więc stwierdził że weta wzywał nie będzie swojego aplikatora nie miał wiec rozciął plastik i te kapsułki ze środka wrzucił ręcznie do pyska sztuka nie do uratowania @gregor1284 w którym punkcie ta kobitka?

16772280459297828319967255100028.jpg

W tych chyba najdalej od "centrali"

Opublikowano

Wczoraj dzwoniła do mnie pani z Agroloku, głos taki, jakby miała drugi etat na sextelefonie 😂

A tak z innej beczki, bo mi wyskoczyło na grupie na fb- jest w tym coś prawdy, że jak się złoży wniosek o zamrożenie cen energii na gospodarstwo, to zmieniają taryfę na C?