Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ziemia swoje tez robi bo nawet jak dziura to tak się nie rozejdzie. Tylko znowu u mnie pryzmy mam albo na glinie gdzie ta maszynka do okrywania nie wiem czy by dała radę albo na piachu gdzie deszcz spukuje wszystko a i przez ziemie ptaszyska robiły dziury. Jak przykryłem tylko siatka to myszy zrobily swoje. Chociaż duzo odrzucam to i tak jestem zadowolony. Gorzej jakbym zapasu nie miał. Ale na 40 krow plus 25 innych gadów na razie miałem 14ha do koszenia.

Opublikowano

Ja od 2017 roku zrezygnowałem z wszelakich foli podkladowych,  jak jest mokry rok to jest dramat, kiszonka w wodzie stoi cały czas a jak foli nie ma to chociaż wsiaknie ta woda w ziemie. Na początku mojej zabawy z sianokiszonka w pryzme kiszonka wychodziła sucha, ale się nie psula z tego powodu, psula się jesli były dziury. W tym roku cięcie i grabienie było tego samego dnia a zbiór następnego i taka kiszonka mi się bardziej podoba.

Opublikowano
SamaPrawda napisał:

Samo to, że sieczkarnią już dużo daje, krótki materiał lepiej się ubija. Jaki komserwant? zrobiłem aplikator to mogę coś przetestować. Siatek na trawie nie mam, jedynie na kukurydzy ze względu na ptaki

wystarczy ze kotek albo piesek się przejdzie i dziury na bank

michalcium napisał:

Wstaw foto tej kiszonki po odkryciu pryzmy bo u mnie w okolicy zebrał taką prawie żywą to błoto w tej pryzmie

na dniach będę miał wyniki badań to wrzucę miałem i trawę z 18% suchej masy nie psuło się było mleko i krowy chętnie jadły tylko musiałem dawać sporo siana i słomy by nie było błota w na stole a akurat kiszonka z qq też była wilgotna 30% 🤦‍♂️

Opublikowano

Dopiero koniec doju, awaria silnika od pompy mlecznej. Jeżeli chodzi o siatki te z olx, myszy próbowały robić dziurki. Ta siatka jest chyba za gęsta i myszy się chodzą. Te zielone są drogie, ale prześwitują i myszy mniej pod nią wchodzą. 

• Like 1
Opublikowano

a co żona kopała 🤔🙆‍♂️ kiedyś u nas malucha kupowali i byli z dzieckiem i chłopczyk mówi że kopaczka sprzedana 😀 po rozmowie okazało się że to krowa 🤭😁 a ja też wtedy kopaczkę sprzedalem tyle że do ziemniaków 😁🤪

Opublikowano
12 godzin temu, RusiL napisał:

ale folia podkładowa to ta przezroczysta pod główną folie a nie pod pryzmę😂

OK, to takich u nas w okolicy nikt nie stosuje

Opublikowano
2 godziny temu, robert1226 napisał:

Stosuje ktoś witaminy smart I drozdze killacid z agrocentrum  jakie się to ma w realu 

Smarta stosuje. Po zmianie z innej firmy nie uciely mleka i parametrow mleka. Weterynarz robił wyniki z krwi, i również bez zmian.

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, Nintendo napisał:

Nie macie problemów z somatyka po ostatniej dostawie z agrocentrum? Od kiedy przyjechała nagle zaczęło pogarszać mi się mleko po kilku dniach 

Ostatnia dostawa przyjechała mi po 14 lutym, to po wynikach z mleczarni patrząc to nie, cały czas w okolicach 100-125. A idzie u mnie w 10-11 ton na miesiąc

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Rolniik122 napisał:

Ostatnia dostawa przyjechała mi po 14 lutym, to po wynikach z mleczarni patrząc to nie, cały czas w okolicach 100-125. A idzie u mnie w 10-11 ton na miesiąc

U mnie było długo poniżej 100 a przyszło nagle 200, i widzę że kilka sztuk ma bardziej gęste mleko. 

Edytowane przez Nintendo
Opublikowano
14 godzin temu, ChiquitaB napisał:

Moze cos w tym jest. Ciekawe czy SS jakieś środki do np pryskania zeby odstraszyć myszy.

Widzieliście na face posta? Ktoś niezle jaja sobie robi

Zrzut ekr.jpg

U mnie kiedyś jeden cielaka odwiózł na drugi dzień , to pojechał bez cielaka i bez kasy bo mu nie oddałem , a cielaka później jeszcze raz sprzedałem , wszystko wyszło prawnie  bo nie miałem jeszcze paszportu i nie było zrobione przemieszczenie .