Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

U mnie tak miały krowy, ktore rzeczywiscie mówiły "nie", nie mialo to zwiazku z niedoborami, raczej urazem. Czasem byla i taka co nornaknie kladla leb a za dzien sama wstała 🤷‍♀️ Krowy są nieprzewidywalne 🤷‍♀️ 

• Like 1
Opublikowano

Jakieś macie pomysły krowa po ocieleniu na drugi dzień przestała jeść. 

Był vet ketozy niema  żołądek na swoim miejscu trochę gazu w jelicie dostała wlewkie dostała krplowkie bo miała za mało wapnia było badanie krwi no i jak nie jadła tak nie je tylko skubie siano i słomę jednym zębem.

Opublikowano

Może coś źle w okresie zasuszenia zrobione. Miałem też tak czasami że właśnie pierwsze dni to padaka z jedzeniem i często wszystko wracało do normy po jakimś czasie. Odrobaczyć proponuje i próbować dawać jak najbardziej smakowite pasze(wysłodka tofi, melasa, smaczna pełnoporcjówka, najlepszej jakości siano, sianokiszonka) może zatrybi. Na bieżąco test keto i w razie co glukoza dożylnie ale lepiej jak by bez tego ruszyła

Opublikowano
Paulina1985 napisał:

A jakie mleko moze miec krowa, ktora ma problem ze wstaniem ? nikt nie mowi o krowie, ktora ma 60 litrow. A Twoja skoro dostala steryd to podejrzewam w jakims konkretntm celu, być może nie tylko steryd byl przyczyną soadku tego mleka bo nie daje sie go na prawo i lewo :) To są przypadki silnie uzasadnione, nie witamina C 🤷‍♀️ Jak mam krowę z silną ketozą jakis czas po wycieleniu to ona ucieła mleko już kilka dni wczesniej, a steryd jest po to żeby pomoc w leczeniu ketozy (czy też inny poważnych stanów zapalnych lub zagrażajacych życiu). U mnie podawany jest przez lekarza jakies 3 razy w roku  i nigdy nie żałowałam :) Powtorze - silnie uzasadniony przypadek  - a zapalenie nerwu do takiego przypadku bym zaliczyła  :)

no na płuca dostała go . Nic innego nie pomagało. Ale ku zdziwieniu lekarza ciążę utrzymała

Opublikowano (edytowane)

10 godzin temu, robert1226 napisał:

Jakieś macie pomysły krowa po ocieleniu na drugi dzień przestała jeść. 

Był vet ketozy niema  żołądek na swoim miejscu trochę gazu w jelicie dostała wlewkie dostała krplowkie bo miała za mało wapnia było badanie krwi no i jak nie jadła tak nie je tylko skubie siano i słomę jednym zębem.

Może wlewki z takich specyfikow jak Bovi apetizer (najbardziej polecam), Rumen Active, Ruchamax, albo choć drożdże ze sklepu w ilości 5kostek+litr ciepłej wody. Do tego jeszcze raz kontrola czy nie ma trawienca, może krew na wyniki watrobowe? a moze braliście już.  Ewentualnie przetaczanie treści żwacza. Moje krowy kochają młóto w takich przypadkach, bardziej niz wyslodki z buraków czy kukurydzę albo zboża. Jeśli wlókno jej idzie to sianokiszonka nie pocięta. 

Można jeszcze dac kawę rozpuszczalną 😁 na pobudzenie. Działa 🤷‍♀️ tylko nie pamietam.ilości 🤦‍♀️

Edytowane przez Paulina1985
Opublikowano

Mleka też więcej ? :)

Macie jakiś pomysł jak ,,ruszyć ''krowę z jedzeniem? Stanęła całkowice. Byl wczoraj wet, podał zastrzyki, dał do rozrobienia środki typu ruchamax i pasty ale dziś nadal praktycznie nic nie je. 

Opublikowano

Dostanie czas do wieczora. Jak nic sie nie ruszy to chyba trzeba będzie spróbować z tym przetoczeniem. 

Właśnie przyczyna nie znana . Trawieniec przestał pracować. Kał zrobił się gęstszy ale nie jakiś mocno twardy 

Opublikowano
1 godzinę temu, ChiquitaB napisał:

Ja odkąd zaczalem dorzucać wysłodki to nie ogarniam rano ide to pusto maja robie więcej i znowu pusto i codziennie więcej żarcia robie 🙃żarłoki

U mnie podobnie. Coraz więcej robię w paszowozie i na coraz mnie starcza. 

Do tego wcześniej jak nie było paszowozu to je słoma w ogóle nie interesowała. Teraz wrzucam im do paszowozu słomę, A później jeszcze wciągają spod siebie. 

Opublikowano
3 godziny temu, krzychu121 napisał:

Dostanie czas do wieczora. Jak nic sie nie ruszy to chyba trzeba będzie spróbować z tym przetoczeniem. 

Właśnie przyczyna nie znana . Trawieniec przestał pracować. Kał zrobił się gęstszy ale nie jakiś mocno twardy 

Może zasadownica ??