Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
22 godziny temu, plati napisał:

Taśma dosyć krótka. Da radę w miejscu usypac sporą kupe? 

Sypiecie do wozu normalnie śrute ze zboża? Wymiesza elegancko?

Po co na gromadę sypać i potem gablować  ?  Ustaw paszowóz  tak by taczki były  niżej i syp na taczki .   Też nie mogę wjechać do obory i też taczki . Wjeżdżam jednym kołem na taki najazd z balików  ,paszowóz bokiem stoi wyżej i nasypuję na dwukółki  ,. Linka na wajchę  hydrauliki ,a drugi koniec zaczepiony przy wysypie paszowozu ,podjeżdżam taczką ,pociągam za linkę ,ciągnik na małych obrotach i sypię ile chcę ,zabieram na bok i podstawiam następną i a piać. Coś tam rozsypie się po kilku taczkach ,i wtedy można podgarnąc szuflą i na taczkę ,ale nie napieprzać z gromady  .😉

Opublikowano
2 godziny temu, Paulina1985 napisał:

Dziś Receptal za 7dni Oesteophan, za dwa dni wieczór Receptal, na 3dzien rano krycie.

Radzę te zabawy skonsultować z lekarzem, żeby wykluczył np. cysty

A ten schemat o którym piszesz to bez względu terazniejszy status cyklu? Przykładowo tydzień temu w piątek dostały receptal dziś dostały oesteophan niedziela wieczór receptal w poniedziałek  rano krycie? 

Opublikowano (edytowane)

@michalcium Tak jak piszesz. Przy każdym schemacie podawania  moment cyklu jest istotny, czaasem na jajnikach jest taki "śmietnik", że wrzucanie kolejnych hormonów mija sie z celem. Poza tym właśnie cysty, lub zupełna afunkcja, kiedy to najpierw powinno się jajniki uruchomić.

Konkludując nie jestem fanką robienia ovsynch nie sprawdzając co dzieje się na jajnikach (faza cyklu tutaj ma mniejsze znaczenie niż przy podawaniu pojedynczych hormonów bez ovsynch).  Nie wiem czy zrozumiale napisałam. Oczywiście to tylko moje zdanie, nie jestem lekarzem. 

Pamiętam, że kiedyś tu byla rozmowa kolegów o ovsynch i chyba dawali bez skrupulów 😁 i chyba cos im wychodziło 😁 

Edytowane przez Paulina1985
Opublikowano

Dolcell po niecałe 130/20kg  kupuję,dawkowanie 50g/szt, ale w sumie nie wiem po czym poznać czy dobre, innych nigdy nie stosowałem żeby porównać. Wiem że okoliczny gospodarz z wydajnością 11tyś bierze z Dolfosu wszystko, to chyba złe nie jest.

Opublikowano
3 godziny temu, kizak napisał:

Po co na gromadę sypać i potem gablować  ?  Ustaw paszowóz  tak by taczki były  niżej i syp na taczki .   Też nie mogę wjechać do obory i też taczki . Wjeżdżam jednym kołem na taki najazd z balików  ,paszowóz bokiem stoi wyżej i nasypuję na dwukółki  ,. Linka na wajchę  hydrauliki ,a drugi koniec zaczepiony przy wysypie paszowozu ,podjeżdżam taczką ,pociągam za linkę ,ciągnik na małych obrotach i sypię ile chcę ,zabieram na bok i podstawiam następną i a piać. Coś tam rozsypie się po kilku taczkach ,i wtedy można podgarnąc szuflą i na taczkę ,ale nie napieprzać z gromady  .😉

No taki mam plan. Sterowanie na elektrozawory i własną hydraulika więc powinno być łatwiej. Wszystko wyjdzie w praniu 

Opublikowano

Nie do końca może regulują, bardziej gdy są namnożone są w stanie trawić bakterie kwasu mlekowego dzięki czemu zapobiegają kwasicy  ale do do namnozenia potrzebne jest odpowiednie ph które możemy podnieść buforem także moim zdaniem sypanie drożdży   bez odpowiedniego zbuforowania dawki to trochę strata pieniędzy 

Opublikowano

Ja w premii testuje teraz metabolity drożdży. Aby żwacz pracował na najwyższych obrotach😁. Same drożdże, nie zawsze zdążą wyprowadzić metabolitów. U mnie drożdże  z josery się sprawdzą. Był problem z połówkami kuku kału. Zwiększenie drożdży, rozwiązało ten problem.  A bufor, to najlepiej z całą paletą{ kwaśny, tlenek magnezu i algi) 

Opublikowano

Ja jadę na rumbie z agrocentrum, kiedyś używałem kristalhefe ale nawet po zwiększeniu ilości byl problem z ziarnem. Przeszedłem na te i problem się rozwiązał. Niby inny szczep bakteri. Ważne że działa. Z drożdżami więcej jedza, bufor i kreda też leci

Opublikowano

A zastanawiałem się właśnie nad przejściem nad te kristalhefe bo znajomy proponuję je po 110 zł za worek 25 kg a teraz place 135 zł za worek 20 kg. Tyle że te aktualne  bardziej są skoncentrowane i max sypie się ich 80 gram na sztukę. Ale chyba zostanę przy tych co mam aktualnie skoro był problem z trawieniem ziarna kuku. Bufor też idzie z kenowitamin po 85 zł za worek 25 kg i z gea 25 kg ale ceny dokładnej już nie pamiętam. Coś mi się kojarzy że koło 120 zł ale pewny nie jestem. 

Opublikowano
19 godzin temu, ThePerkins napisał:

Lepsze nie lepsze, chciałbym już kupić coś lepszego niż jałówkę za 6tyś bez wymienia a u nas nikt w okolicy nie sprzedaje "lepszych"... :/ 

Ja mam dwie do sprzedania wycielenie na grudzień , pisz na priv jak chcesz .

Opublikowano

chyba przyszedł czas na zmianę kolektorów na większe ktoś coś poleci lub podpowie jakich nie kupować takie znalazłem https://allegro.pl/oferta/kolektor-udojowy-kompletny-240-ml-12094533166https://allegro.pl/oferta/kolektor-300ml-do-dojarki-westfalia-classic-12233104429

Opublikowano

chciałbym spytać o poradę . Czy ktoś może tak praktykuje . Chodzi mi  czy jest sens zakupu wozu paszowego na 35 sztuk dojnych bez jałówek . Tylko obora nie przejezdna i myślałem o rozwożeniu taczka albo wpychaniu tego ładowarka . Ma to sen czy lepiej dać sobie spokój ??

Opublikowano
Ja też rozdaje tak. I uważam że to jest nie opłacalne bo kiedyś raz na tydzień zimą zapalałem ciągnik a dzisiaj trzeba codziennie /co dwa dni mieszać wóz a wydajność nie wzrosła w dodatku też pali kilkalitrow paliwa na mieszanie i dużo jest lopatowania