Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
22 godziny temu, martin0000 napisał:

Też już tak myślałem trzeba samemu działać i nie czekać na lekarza bo w takich przypadkach nie ma czasu, dlatego wezwałem weta żeby podpatrzeć czym i jak leczy ale te leki ogólnie nie podobają mi się, 

Ze trzy lata temu miałem chwilowo problem z tymi zapaleniami powodowanymi e coli. Wet dawal zawsze marbofloksacyne dożylnie plus mastiplany do strzyka i przechodziło bez żadnych komplikacji.  Zmieniłem dip na agrisol z canagrii na bazie kwasu mlekowego i jakoś ustało:d do dzisiaj stosuje i zapaleń praktycznie nie ma wcale. 

Opublikowano
Dnia 17.06.2022 o 21:25, Strongman napisał:

Nie teoria tylko praktyka bo ludzie walą pół na pół z owsem bo pszenżyto goni mleko a jak za dużo to wywołuje zapalenia.Sam zem spraktykował bo każdy tak mówi ale nie tu na forum i gura 200kg na tonę.Pszenica już taka nie jest i żyto.Tu na forum sobie mówcie ze nie wywołuje w przedawkowaniu bo tez zależy kto ile daje kg ospy.

Dnia 17.06.2022 o 21:34, Strongman napisał:

Nie moje ja tam mam nie duzo krów ale ludzie mają po 300 i ruskie przy nich robią i rozmawiałem z gospodarzem i on tak twierdzi i spraktykowałem i prawda.

Mozę tez zależy kto jak daje czy na czysto sypie czy wwali w wóz wymiesza z tym wszystkim to co innego.

Nawet te świnie kiedyś to od pszenżyta łapały obrzenkówki więc takie przyswajalne zdrowe nie jest jak dużo go.A od zyta już nie.

ja jak sam mieszałem treściwą to szło tylko pszenżyto, soja, rzepak i dodatki. Leki na czarną godzinę mi się przeterminowały. Na żyto to bym się nie odważył. Pszenżyto goni mleko? czy odpowiednia mieszanka dostosowana na dziś gdzie pszenżyto jest tylko komponentem?

Te zapalenia to może że ruskie właśnie doją? Na obrzękówki to chyba bardziej pszenica szkodzi?

Opublikowano
Dnia 18.06.2022 o 21:01, ubogiwladek napisał:

Ze trzy lata temu miałem chwilowo problem z tymi zapaleniami powodowanymi e coli. Wet dawal zawsze marbofloksacyne dożylnie plus mastiplany do strzyka i przechodziło bez żadnych komplikacji.  Zmieniłem dip na agrisol z canagrii na bazie kwasu mlekowego i jakoś ustało:d do dzisiaj stosuje i zapaleń praktycznie nie ma wcale. 

Mi właśnie od zeszłej zimy się zaczeły tylko zeszły z pastwiska. Ja zamówiłem ten z Ecolab co zasklepia strzyki, czas pokaże czy pomoże. Ogólnie pojawia się mleko w tej chorej ćwiartce i jest szansa że się ją uratuje ale mleka to tam za wiele już nie będzie, tyle że aparat będzie lepiej trzymał😉

Opublikowano

Też mam jedną taką. Chyba pod aparat cegłę podłoże i będzie git 

Sąsiedzi - Rura pocztowa, odc. 91

Zapomniałem, już ją zasuszyłem. Ciekawe co pokaże po porodzie. 🤣🤣

Tak to już jest przy e.coli, potrafi dużo szkód zrobić. Jeżeli szybko nie zadziałamy i celnie, to straty są duże. 

Opublikowano
1 godzinę temu, martin0000 napisał:

Mi właśnie od zeszłej zimy się zaczeły tylko zeszły z pastwiska. Ja zamówiłem ten z Ecolab co zasklepia strzyki, czas pokaże czy pomoże. Ogólnie pojawia się mleko w tej chorej ćwiartce i jest szansa że się ją uratuje ale mleka to tam za wiele już nie będzie, tyle że aparat będzie lepiej trzymał😉

Nigdy nie testowałem ale są takie strzykawki bez karencyjne ze srebrem do regeneracji wymienia.Podobno chyba dobre.

Opublikowano

U mnie te srebro w 3 ćwiartkach pomogło a w innych 3 nie. Wet mówił że pojawią się kłaki w mleku jak po podaniu zacznie się oczyszczać. Koszt jednej tubki to bodajże 20 zł.

Tak że ja wolę zbadać mleko i podać odpowiedni antybiotyk i nie bawić się z tym srebrem.

Opublikowano

22 zł koszt 1szt ja podaje 4 szt pod rząd po każdym doju po zakończeniu antybiotykoterapi mam 2 szt wyleczone z somatyki gdzie np po próbnym wychodzi zbyt wysoka(wymie bez widocznego zapalenia luźne nie opuchniete) leci wtedy szczepionka jednorazowo poza schematem szczepień w stadzie + mastan forte przez 4 doje i kolejny doj jest już w porządku odkrylem ten specyfik dość niedawno ale polecam bo efekt jest 

• Like 1
Opublikowano
Dnia 18.06.2022 o 08:50, slawek74 napisał:

Daniel a wirówka 🤭 co nie przyjechałeś? a wóz to już 9 nie 8 lat 🙆‍♂️

Miałem wstąpić w drodze powrotnej z Łukowa, ale okazało się że muszę do Siedlec jeszcze podjechać i pojechałem tamtędy na Białki 😛