Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Ten z godziszczan to zaczął się topić w 2015. Kredty w dziesiatktach milonow. Wszędzie na krechę, nikt mu pasz  nie chciał dawać. Susza, kary za nadrodukcje( milionowe), niskie ceny mleka. Plotki chodziły różne, ale nawet sąsiedzi zza płotu nie wiedzą co tam się u niego dzieje teraz( mieszkam kilka km dalej). Fakt jest jeden, że został radnym gminy Dąbrowa Białostocka i teraz owy blyskotliwy biznesmen moze zamierza utopić calą gminę 🤔

Był prawdziwym bambrem, dorobił się prawie od zera, ale z tą nową oborą przedobrzył. Obstawiam że wszystko wyprzedaje skoro do PISu się zapisał

Edytowane przez krzysieek
Opublikowano
tak to jest jak ktoś chce od razu się wzbogacić. ja po sobie wiem, że mogę przeznaczyć ~20% wypłaty za mleko na kredyty i jeszcze mam z czego godnie żyć. Więcej to jest samobójstwo w razie długotrwałego kryzysu lub gdy coś będzie działo się w stadzie, a tak jest wcześniej lub później. teraz doje 2/3stada bo w ubiegłym roku 7 szt (1/4stada)pojechało po 500zl. wszystkie świeżo po porodzie. Przyczyną? odwapnienie i skręt macicy. do tej pory to odczuwam bo nie dość że za te sztuki powinienem dostać co najmniej 25tys to i mleka nie było.
Opublikowano
2 godziny temu, pedro2 napisał:

Coś chować trzeba żeby było gówno bo bez tego u mnie nic nie urośnie więc będzie te 30szt opasy, jałówki, odsadki jakiś handelek zobaczymy. Czy da się z tego utrzymać nie wiem, ale głównego dochodu upatruję w ziemniakach 8-10ha. A Paszowoz ostatnio tak zaczęli  mi podsuwać  pomysły pożeby ojciec nie musiał zapier... z widłami do ostatniego tchu. Ja do roboty w oborze się nie nadaje wogóle, co miesiąc w szpitalu więc wiesz.. 

Ostatnio przeglądałem olx i trafiłem na takie coś https://www.olx.pl/oferta/woz-paszowy-mini-paszowoz-falke-mini-2-5-dwa-wysypy-CID757-IDvZpaS.html

Opublikowano

@ukaszprocho nie na całą, już nie pamiętam chyba ok 350tys. Szkoda, ale lepiej że teraz wyszło niż za rok dwa jak już bym zrealizował mgr. Zachorowałem, rokowania na wyleczenie cholerstwa zerowe, jedynie unikać obory.

Doktory pocieszają, że dostanę 100% niezdolności i renta pewna, plus odszkodowanie bo choroba zawodowa. Także nic tylko się cieszyć, w tym wieku żyć za tysiaka miesięcznie i jeszcze składki opłacać jak kiedyś bym chciał emeryturę dostać. ☺️ To państwo i system ubezpieczeń jest chore. Ale w sumie też doktorek powiedział, że max do 50lat dociagne i piach, jak nie będę się oszczędzał to i 50tki nie dociagne

• Sad 1
Opublikowano
lepiej przejedź się do KRUSu i się dopytaj czy można łączyć rentę chorobową z emeryturą bo coś mi się to nie widzi. nie chce siać paniki ale chyba tak nie można. coś podobnego miałem w rodzinie ale szczegółów nie znam i tak jak piszę nie chcę siać paniki a szkoda opłacać składki jak Ci nic nie przydzielą chyba że za kilkanaście lat przepisy się zmienią ale wątpię.
Opublikowano

Karol, krzysieek świeże info z krusu, a i z wioski facet też od 20roku życia ma rentę chorobową, nie opłacał składek emerytalnych, osiągnął teraz wiek emerytalny i pizdziocha bo chorobowej nie chcą przedłużyć dlatego że może przejść na emeryturę, a znowu tej mu nikt nie da dopóki nie opłaci składek. To jest cyrk na kółkach. Więc jeśli ktoś z rodziny bierze rentę to radzę ostrzec zawczasu. Muszę iść do jakiegoś radcy bo z nimi szkoda gadać

Wdupie mam ich rentę, musiałbym oddać wszystko minimum na 10lat w dzierżawe, zakładając działalność gospodarczą na rencie w KRUS muszę opłacać KRUS i ZUS, co dwa miesiące sprawozdanie finansowe ile zarabiam z działalności i przekraczając próg bodajże 2200 zł netto już rentę urywają procentowo. Przekroczenie 4900zl miesięcznie zabierają rentę. Ostra jazda 

Opublikowano
15 godzin temu, pedro2 napisał:

Coś chować trzeba żeby było gówno bo bez tego u mnie nic nie urośnie więc będzie te 30szt opasy, jałówki, odsadki jakiś handelek zobaczymy. Czy da się z tego utrzymać nie wiem, ale głównego dochodu upatruję w ziemniakach 8-10ha. A Paszowoz ostatnio tak zaczęli  mi podsuwać  pomysły pożeby ojciec nie musiał zapier... z widłami do ostatniego tchu. Ja do roboty w oborze się nie nadaje wogóle, co miesiąc w szpitalu więc wiesz.. 

z tym wozem paszowym zastanow sie dwa razy,musi byc obora przejazdowa w pełni wtedy to ma jakis sens

Opublikowano (edytowane)

https://www.olx.pl/oferta/paszowoz-CID757-IDue7tl.html miałem taki,w zasadzie w krzakach mam dalej,to do tego co potrzebujesz sprawdzi się idealnie,a zużyjesz mniej niż połowę paliwa jak przy wozie mieszającym,dodatkowo ma mniejsze rozmiary,bo wjazdy masz jakby nie patrzeć ciasne, no i taśma,a to jest niebo do zwykłego wysypu w tanim wozie

Edytowane przez komizmo
Opublikowano (edytowane)

ja używałem vicon blokomat,ale robi to tez trioliet i strautmann,u mnie szedł z tym ciapek na wzmocnionej pompie,ladujesz to turem,albo jak masz wycinak to stawiasz z tylu kostkę i ma rampę która się sama zamyka i ładuje,potem sie posuwa na rozdrabniacz i tasme,super sprawa

Edytowane przez komizmo
Opublikowano
chcesz znać moje zdanie? mimo że mam paszowóz pracy fizycznej jest dużo mniej ale czasu to tylko zaoszczędze jak namieszam na 2dni. jak mleka już nie będziesz oddawać, a chcesz sobie ulżyć to szukaj zaczepianej ścielarka do słomy coś na wzór sipma kruk. wsadzisz bele i ja potnie i rzuci od razu pod pysk dla bydła. wrzucisz łyżką kukurydzy i również rozda dla bydła. To tylko kwestia większej ilości przejazdów ale paliwa od ch*ja mniej a przy opasie to też się liczy. może sceptycznie patrzę na paszowóz ze względu że mam bele i sporo czasu tracę na ich pocięcie, bo gdyby to może była pryzma to może by było inaczej, ale przekonam się dopiero w następnym roku. gdybym miał praktycznie tylko opasy i bele sianokiszonki to raczej nie widzę lepszego rozwiązania jak taka ścielarka
Opublikowano

Wiadomo, paszowoz więcej paliwa i dwa ciągniki. Takim feederem sprawniej by szło, tyle że ciekawe jakby z belą sobie poradził. 

Taki strautmann Hercules czy trioliet ukw powinny dać sobie rade,ale jest zbyt mało tego na naszym rynku. Wersji było kilka, rozwijarka do bel. Ścielarka, na af ludzie piszą, że z sianokiszonką sobie nie radzi. Wycinak piłowy już miałem zadatkowany, ale okazało sie że rozdzielacz walnięty. Sam nie wiem taki feeder byłby najlepszy, ale znaleźć ciężko.

@komizmo belę próbowałeś rozdawać? 

Screenshot_20181027-190105.png

Opublikowano
12 godzin temu, logan3512 napisał:

To jest prawie to samo co sipma kruk też jestem ciekawy jak to sobie radzi z belkami

Podobne, ale z mokrą kiszonką sipma sobie nie radzi, słoma jest krucha a w kiszonce ośki ukręca i lipa

Opublikowano
Dnia 25.10.2018 o 19:46, krzysieek napisał:

To nie tak, ze od razu chciał się wzobagić, bo trzymał ponad 200 krów i bogaty to on był. Ale nowa obora to krok za daleko był. A wszystkich rzeczy nie przewidzisz...

Teraz Pan H już nie zajmuje się gospodarstwem tylko od dłuższego czasu stoi na ochronie w Białostockim klubie. Jeszcze coś tam syn trochę ciągnie gospodarstwo, ale to już tylko kwestia czasu. Jak zaczynał budować ta obore to mój znajomy z sąsiedniej wioski jeździł do Pana H na porady i mu mówił że jak brać kredyty to maksymalnie bo później nawet ich nie będę chcieli licytować... No i Pan H zakończył interes tak samo jak mój znajomy. U znajomego Obora stoi od 5 lat, kredytu prawie 5mln i nic nie splacone, a mleka w zbiorniku niecałe 300 litry na odbiór. Młody chłopczek no i na szalał. 

• Confused 1