Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Szukam prasy pasówka z nożami i chodzi czy warto się tam w te strony wybierać czy jak jesteście bliżej to może widzieliście czy sprzęt mają konkretny czy szrot , no ja mam prochem ponad 200km czy jest sens tam gonić itd.

Opublikowano

To tak jak wszędzie , a co do konkretnego egzemplarza to wczoraj byłem jedna konkretną oglądać i wyszło co innego niż z opowieści chandlarza ,jest kilka są to claasy varianty i chyba się jutro przejadę.

Opublikowano

Taniej nie będzie napewno. Znajomy miesza 3kg kiszonej qq do tego 1.5 rzepaku i 0.7 sobie plus chyba wtedy 2kg gotowej paszy a odjął chyba 3kg pelnoporcjowki w to miejsce. Zawsze taniej jak na samej gotowej jechac. A i energetycznie lepiej wychodzi dla tych po wycieleniu i chyba jeszcze coś qq dorzuca po wycieleniu więcej ale ma uwieziowke to pod pysk może ladowac każdej co zechce .

Teraz jak na 40szt wzialem witaminy pasze plus premie i 26 to chyba wyszlo mnie to z 14tys. Na cały miesiąc. Raz mniej raz więcej wychodzi.

Wujowi teraz maja chyba stawiać silos z agrocentrum chyba coś Ok 4ton. Ja na wiosne postawie ale pewnie 8-9 ton. Nie mam swojego zboża to niestety trzeba kupować a poza tym na 40szt z 40t zboża pewnie bym musiał zebrać to i silos by się przydał bo waląc po magazynach nie problem ale wez to przezucaj to szkoda zdrowia i czasu na przezucanie tego. Do tego mieszalnia chociaż z 2t zeby raz w tygodniu umieszac. Wolę dopłacić a mieć więcej czasu dla żony i dzieci.

Opublikowano
19 godzin temu, Łolek napisał:

Jest u mnie 4 wetów i ni uja nigdy tego nie robili 

To to jakieś pajace a nie weterynarze. Takie sytuacje się zdarzają, ja miałem kiedyś przypadki że mleko nie leciało bo zatykał się strzyk przez źle ustawioną dojarkę. Weterynarz wycinał takim nożem w środku i było oki. Czasem trzeba powtórzyć zabieg żeby w środku zrosło się w kontrolowany sposób.

Opublikowano

Jak sobie radzicie z opuchlizną po wycieleniu? Wczoraj ocieliła mi się krowa i ma taki strasznie opuchnięte wymie, czy samo smarowanie mascią chłodzącą da radę? Smaruje ALTA-derm.

20220106_182637.jpg

Opublikowano
6 godzin temu, robert1226 napisał:

Szukam prasy pasówka z nożami i chodzi czy warto się tam w te strony wybierać czy jak jesteście bliżej to może widzieliście czy sprzęt mają konkretny czy szrot , no ja mam prochem ponad 200km czy jest sens tam gonić itd.

Napewno jest sens, tylko wyjazd na cały dzień. 

Gmina Zbuczyn to jest zagłębie handlarzy, prawie co płot handlarz. 

W okolicy też jest sporo 

Opublikowano
3 godziny temu, ChiquitaB napisał:

Taniej nie będzie napewno. Znajomy miesza 3kg kiszonej qq do tego 1.5 rzepaku i 0.7 sobie plus chyba wtedy 2kg gotowej paszy a odjął chyba 3kg pelnoporcjowki w to miejsce. Zawsze taniej jak na samej gotowej jechac. A i energetycznie lepiej wychodzi dla tych po wycieleniu i chyba jeszcze coś qq dorzuca po wycieleniu więcej ale ma uwieziowke to pod pysk może ladowac każdej co zechce .

Teraz jak na 40szt wzialem witaminy pasze plus premie i 26 to chyba wyszlo mnie to z 14tys. Na cały miesiąc. Raz mniej raz więcej wychodzi.

Wujowi teraz maja chyba stawiać silos z agrocentrum chyba coś Ok 4ton. Ja na wiosne postawie ale pewnie 8-9 ton. Nie mam swojego zboża to niestety trzeba kupować a poza tym na 40szt z 40t zboża pewnie bym musiał zebrać to i silos by się przydał bo waląc po magazynach nie problem ale wez to przezucaj to szkoda zdrowia i czasu na przezucanie tego. Do tego mieszalnia chociaż z 2t zeby raz w tygodniu umieszac. Wolę dopłacić a mieć więcej czasu dla żony i dzieci.

Pocieszę Cię trochę. U mnie na 25 sztuk dojnych teraz 14-15 tys na pełnoporcjówkę, witaminy, drożdże, bufor, mlekopan. Zboże mam tylko dla jałówek. Próbowałem mieszać samemu z kupnego zboża, rzepaku, soi i dodatków ale ni ch.j taniej nie wychodziło licząc dodatkowo prąd i czas właśnie kosztem rodziny. Tylko u mnie soja rzepak no gmo to kosmos cenowy a zamówienia dużych ilości wysyłkowo nie wchodzi w grę ze względu na małe stado.

Opublikowano

Sterydem leczyłem zapalenia kiedyś u świeżo wycielonych to rzeczywiście wymię po pierwszym strzale miękło. Minus że mleko zabierało na jakiś czas i nie jestem pewny czy wracało na odpowiedni poziom.

Opublikowano
51 minut temu, Goryl napisał:

Jak sobie radzicie z opuchlizną po wycieleniu? Wczoraj ocieliła mi się krowa i ma taki strasznie opuchnięte wymie, czy samo smarowanie mascią chłodzącą da radę? Smaruje ALTA-derm.

20220106_182637.jpg

dajesz lizawki solne przed wycieleniem?

Opublikowano

Nie ta sztuka przez cały okres zasuszenia nie dostawała lizawki. Zasuszona w październiku antybiotykiem dowymieniowym. 

Wczoraj po ocieleniu dała 20l a dziś teraz wieczorem już tylko 8-9l

Opublikowano

U mnie jak pójdą na nową oborę, to w ciągu tygodnia opuchlina schodzi. Nie ma to jak na luzie 😃

1 minutę temu, Goryl napisał:

Nie ta sztuka przez cały okres zasuszenia nie dostawała lizawki. Zasuszona w październiku antybiotykiem dowymieniowym. 

Wczoraj po ocieleniu dała 20l a dziś teraz wieczorem już tylko 8-9l

Czyli wydoiłeś 20l siary. Wiesz ona to nabierała przez kilka dni. Jeszcze mocno rozgrzewającym jej posmaruj żeby krew dochodziła. Rano chłodzącym, wieczorem rozgrzewającym. No i zbadaj na płytkę, bo szybko może zapalenia złapać. 

Opublikowano
21 minut temu, slawek74 napisał:

Wapno do mięśniowo i witamina C ewentualnie steryd

Pytałem kiedyś u swojego veta o to wapno domięśniowo to powiedział, że  nie stosuje tak bo zrobi się obrzęk w miejcu wkucia, ale u mnie weterynaria raczej do psów i kotów no bydła w powiecie prawie nie ma 

Opublikowano
Goryl napisał:

21 minut temu, slawek74 napisał:

Wapno do mięśniowo i witamina C ewentualnie steryd

Pytałem kiedyś u swojego veta o to wapno domięśniowo to powiedział, że  nie stosuje tak bo zrobi się obrzęk w miejcu wkucia, ale u mnie weterynaria raczej do psów i kotów no bydła w powiecie prawie nie ma 

nie raz tak robiłem jak wet zalecił tylko butelkę 250 w dwa miejsca