Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
32 minuty temu, Pablo16 napisał:

Czy w Twojej myjni płyny są dozowane ręczną pompką do kubka przelewowego który znajduje się wewnątrz myjni?

No tak a dokładniej to mycie jest w tej tzw. wannie wstawia się dujki aparaty udojowe i automat puszcza wodę i gorąca woda przelewa się przez ten kubek wypłukując środek myjący

2 godziny temu, kizak napisał:

Zawór wylewu ze zbiornika rozkręcić i wymyć ,lub jedna krowa wali bakterie z somatyką 

Zawór jest przy każdym myciu wzorowany szczota a jak go rozkręcam to jest ok. Chłodzi też szybko i tu coś się niedomywa w dojarce. A jak krowa może walić bakterie pierwsze słyszę no chyba że przed dojem się jej nie ogarnie

Edytowane przez paawlik227
Opublikowano
damianzetor9540 napisał:

50 minut temu, Sylwekx25 napisał:

Prawie 1.60 zł mi wyszło za listopad

Ło kurde, to tem wasz naganiacz dzwoni co 2 msc obiecuje cuda na kiju a rzeczywistośc inna, mówię mu ze do mlekovity daje a ten się upiera że we Wieluniu będzie lepiej 🤣

Zależy jaką masz ilość, są progi chyba jak wszędzie.

Plus premie

A co takiego Ci przedstawiciel obiecywał jeśli można wiedzieć?

Opublikowano
1 godzinę temu, paawlik227 napisał:

No tak a dokładniej to mycie jest w tej tzw. wannie wstawia się dujki aparaty udojowe i automat puszcza wodę i gorąca woda przelewa się przez ten kubek wypłukując środek myjący

Zawór jest przy każdym myciu wzorowany szczota a jak go rozkręcam to jest ok. Chłodzi też szybko i tu coś się niedomywa w dojarce. A jak krowa może walić bakterie pierwsze słyszę no chyba że przed dojem się jej nie ogarnie

Jeśli bakterie spowodują somatykę ,to razem  ,,wypłukują'' się z wymienia ,ja wiem że część ludzi nauczona że z wymienia wylatuje idealne mleko ,tylko z czego somatyka ? np środowiskowa z e coli ? ,jak one się tam znalazły ,a jak się namnażają spożywając mleko ,to i razem wypadną 

Opublikowano
1 godzinę temu, paawlik227 napisał:

No to ja mam radę inaczej bo mam manifoldy. 

Ale do rzeczy. U mnie kiedyś był taki problem ze ten kubek przelewowy od dołu zatkany jest korkiem gumowym. W korku zrobiła się dziura i płyn szedł z zimną wodą. Jak jeszcze tego nie sprawdzałeś to może warto. A i przy okazji skontrolować czy prawidłowo przelewa ten kubek

Opublikowano

Ja mam problem, ze gdy puszcze gąbkę po dojniu żeby wypchać mleko to do tego pojemnika dużo mleka mi ciągnie i trochę nawet w rury od powietrza idzie i na gruszkę przed pompą, dojarka flaco, ktoś pomoże?

20211228_175817.jpg

Opublikowano (edytowane)
47 minut temu, robert1226 napisał:

To mycie w wannie to nie bardzo bo włożysz brudne ssawki i całą wodę na wstępie brudzisz dużo lepsze do utrzymania czystości są manifoldy .

Myje tak 20 lat a płyn leję do wanny bezpośrednio bakterie na poziomie 10 do 20  problemem u kolegi jest woda zostająca w rurach 

Edytowane przez Łolek
  • Like 1
Opublikowano
47 minut temu, damiano12332 napisał:

Ja mam problem, ze gdy puszcze gąbkę po dojniu żeby wypchać mleko to do tego pojemnika dużo mleka mi ciągnie i trochę nawet w rury od powietrza idzie i na gruszkę przed pompą, dojarka flaco, ktoś pomoże?

20211228_175817.jpg

Zostaw na trochę odkrytą rure i poczekaj aż trochę mleka zleci spuść pompą i dopiero gąbka może za małe naczynie 

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, paawlik227 napisał:

Jaka woda przy 1 myciu? Zimna czy mieszana?

Opublikowano
4 godziny temu, Sylwekx25 napisał:

Zależy jaką masz ilość, są progi chyba jak wszędzie.

Plus premie

A co takiego Ci przedstawiciel obiecywał jeśli można wiedzieć?

Mówię mu gdzie oddaje i że cena 2zl  a on mówi że też tyle damy 🤣🤣🤣

Opublikowano
4 godziny temu, Łolek napisał:

Myje tak 20 lat a płyn leję do wanny bezpośrednio bakterie na poziomie 10 do 20  problemem u kolegi jest woda zostająca w rurach 

Koło południa spuściłem wodę ze słoja i puściłem gąbki to powiem że wieczorem lepiej to na oko wyglądało więc kolego chyba masz rację👍

3 godziny temu, pawlak2507 napisał:

Jaka woda przy 1 myciu? Zimna czy mieszana?

Zimna tak jak mądre głowy z mleczarni zalecają procedurę mycia

Opublikowano

U mnie idzie mieszana. Na drugą myjkę nie jest to już wrzątek dzięki temu.Może woda za gorąca przez to i płyny nie działają? A i jak kolega Kizak napisał: krowa z somatyką potrafi sypnąć i bakteriami. Nie raz tak miałem, że średnia somatyki ok to mleko od chorej krowy do basenu i bakterie ostro w górę a po odstawieniu krowy(strzyka) wracało wszystko do normy.

Opublikowano
5 godzin temu, Pjotereł napisał:

Nie lepiej bezpośrednio do siebie ? kontener wstawić 

Można, ale tak mi jest jakoś wygodniej. Wysyłam smsa z zamówieniem i dostaję tylko fakturę do zapłaty. Nikt mi czasu nie zajmuje wizytami, itd ;)

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, pawlak2507 napisał:

U mnie idzie zimna sama do 1 i bakterie srednią mam okolo 3, 4 także woda raczej za ciepła to nie problem, paawlik227 dojarka nowa czy używana kiedy zakładana?

Jednostka centralna pompy i aparaty pulsatory używane a sterownik nowy, wszystkie rury mleczna i powietrze nowe, wszystkie gumy węże złączki nowe, gumy strzykowe węże mleczne 4miesiace temu zmienione i wiele to nie pomogło. A całość zakładana 11.2019 roku. Wina musi być w zostającej wodzie po myciu aż do nastepnego doju bo wcześniej jak pierwsze mleko z rurociągu trafiało do słoja to widać było że takie pół na pół z wodą wczoraj jak w południe spuściłem wodę i poszły gąbki żeby ściągnąć wodę ok 2l to wieczorem pierwsze mleko szło białe...

Opublikowano (edytowane)
40 minut temu, semos napisał:

i nigdy nie miałeś problemów w mleczarni z powodu wody? u mnie by to nie przeszło.

2l wody na ok 800-500l 😅 niemożliwe do wykrycia nawet 10l przy tej ilości mleka nie złapią! A te ok 2l to mi gąbki zbierają przed dojem. Ale teraz za radą forumowiczów zaraz po myciu będę puszczał gąbki i spuszczał wodę ze słoja i węża a czas pokaże czy to pomoże czy nie🤔🤔🤔  A czy jak jest za dużo wody w układzie to intensywność mycia tzw burzy może się zmniejszyć?

Opublikowano
9 godzin temu, danielhaker napisał:

Można, ale tak mi jest jakoś wygodniej. Wysyłam smsa z zamówieniem i dostaję tylko fakturę do zapłaty. Nikt mi czasu nie zajmuje wizytami, itd ;)

Ale kupujesz po cenie katalogowej? 

15 godzin temu, Leszy napisał:

Kontener trzeba kupić albo wydzierżawić. 

Za darmo wydzierzawiaja obyś nasienie brał od nich

Opublikowano
1 minutę temu, Pjotereł napisał:

Za darmo wydzierzawiaja obyś nasienie brał od nich

Nie płacisz potem przypadkiem więcej za nasienie, i nie możesz przynajmniej teoretycznie kupować z innej firmy i w nim przechowywać? 

Opublikowano

U mnie po dojeniu wlewam 10l do jednostki. Mleko pcham. Z węża też idzie z wodą do zbiornika. 40l na 3500l na pewno nie wykaże. Mycie: 1- płukanie zimną wodą. 2- płukanie ciepła wodą. 3- mycie właściwe ciepłą wodą z zasada. ( co 3dzien idzie kwas bo mam miękką wodę) 4 płukanie zimną wodą.