Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia 20.12.2021 o 20:51, Leszy napisał:

Z tego co mówili żywieniowcy to odpada, bo ma siarkę.  

Raczej chodzi o to, że przeleci przez krowę zanim się rozłoży do amoniaku. Śruta rzepakowa 1685 brutto/t w big bagach. 

Opublikowano
11 godzin temu, Supersebusiek napisał:

Ja dużo kryję hf czerwonym i polecam każdemu , obecnie idzie większość nasienia z crv genetyka holenderska (jak na razie same rw )  i skuteczność pokryć jak najbardziej na plus .

U mnie też po CRV jest skuteczniej. Nie wiem czy to przypadek ale jest. Jakii buhajami kryjesx

Opublikowano

@damianzetor9540 fitness 25/40 skutecznych i 18 cieliczek

Holcomb 23/40 13 cielicz

Fragrant 22/40 dopiero będą się cielic.

Lunar na powtórki był 8/15 5 cieliczek

Może to kwestia przypadku nie mówię że nie.

Wiem że ogólnie wyniki bez szału ale rozród mam jaki mam a po innych buhajach jest wyraźnie słabiej. Brałem głównie nasienie z top genu. Po supershot to już w ogóle był dramat, zamówiłem chyba z 60 porcji nasienia a wyszło 4 jałówki.  Teraz mam od nich zilliona to 5/8 kryć cielnych zobaczymy co się urodzi

Opublikowano
16 godzin temu, Supersebusiek napisał:

Ja dużo kryję hf czerwonym i polecam każdemu , obecnie idzie większość nasienia z crv genetyka holenderska (jak na razie same rw )  i skuteczność pokryć jak najbardziej na plus .

Czym kryjesz z crv? 

Opublikowano
Paulina1985 napisał:

12 godzin temu, dabrowskit napisał:

tylko głupie i uparte . Tylko czysty czarny HF😂

oj tam oj tam 😅 NRFy gorsze 😅

w czym gorsze 🤔😁 jak się trafi sztuka to w każdej rasie może wyjść wariatka

Opublikowano
2 godziny temu, kr9292 napisał:

@damianzetor9540 fitness 25/40 skutecznych i 18 cieliczek

Holcomb 23/40 13 cielicz

Fragrant 22/40 dopiero będą się cielic.

Lunar na powtórki był 8/15 5 cieliczek

Może to kwestia przypadku nie mówię że nie.

Wiem że ogólnie wyniki bez szału ale rozród mam jaki mam a po innych buhajach jest wyraźnie słabiej. Brałem głównie nasienie z top genu. Po supershot to już w ogóle był dramat, zamówiłem chyba z 60 porcji nasienia a wyszło 4 jałówki.  Teraz mam od nich zilliona to 5/8 kryć cielnych zobaczymy co się urodzi

To wychodzi średnio poniżej 2 słomek na ciążę to spoko 

Opublikowano

Panowie sorry trochę nie w temacie, ale w nawozach nie ma sensu pisać bo tam spekulanci dają czadu 😋 kupujecie nawozy? Zadzwonił znajomy u którego się zaopatruję zawsze, że ma ostatki saletrzaku po 2650, nowe dostawy po świętach +1000zl, saletra +1600. Jutro rano mam dać odpowiedź i cholera nie wiem co robić. Zaciekawił mnie, obdzwoniłem okoliczne składy i ostatnie dwa dni ludzie cały azot wybrali do cna. Na jednym CAN 27 po 2750 chyba. 

Miałem czekać do wiosny, ale teraz sam nie wiem. Możliwe, że celowa zagrywka, za miesiąc stanieje i chłopy ruszą z zakupami "bo tanio" 

Opublikowano

Ja czekam do wiosny i nie daje się wciągnąć w grę spekulantów. 

Co będzie to będzie najwyżej się okroi dość mocno nawożenie. 

Opublikowano
2 minuty temu, PRIMO napisał:

Primek źle robisz , mleka będziesz miał mało 

Było latem kupić 

Opublikowano
Przed chwilą, Ursus932 napisał:

Primek źle robisz , mleka będziesz miał mało 

Było latem kupić 

Ty się nie martw bo zapas paszy mam dość spory jedynie co to qq na kiche może mnie trochę szarpnąć finansowo no i może azot na trawy. 

Opublikowano
8 minut temu, PRIMO napisał:

Okrojone to już będzie mocno przy tych cenach, a gdzie mowa za saletrzak ponad 3,5 tys, saletra 4 🤦 jprdl miałem wchodzić w qq ziarnówkę, a teraz już coraz bardziej mi się odwiduje na rzecz grochu

Opublikowano
16 minut temu, PRIMO napisał:

Ty się nie martw bo zapas paszy mam dość spory jedynie co to qq na kiche może mnie trochę szarpnąć finansowo no i może azot na trawy. 

Ja też paszy mam , mimo to nawozu w sierpniu kupiłem ,  trza sypać 😊

Opublikowano
Przed chwilą, Ursus932 napisał:

Ja też paszy mam , mimo to nawozu w sierpniu kupiłem ,  trza sypać 😊

Na ile 🤔 na rok?

Ziarna qq pszenżyta mam na trzy lata, owsa na jakieś półtora tylko kiszonki nieco ponad rok. 

Opublikowano
6 minut temu, PRIMO napisał:

Na ile 🤔 na rok?

Ziarna qq pszenżyta mam na trzy lata, owsa na jakieś półtora tylko kiszonki nieco ponad rok. 

Słomy na jakieś trzy , sianokiszonki sporo na jakieś 1,5 roku , kukurydzy na rok , a zboża paszowego tylko do żniw , ale jest jeszcze pszenica i pszenżyto na handelek 🙂 

Opublikowano

Nawozy nie stanieją a wręcz zdrożeją. Na pewno ruscy nie obniża ceny, myślę że będą nawet ograniczać dostawy. Ja po świętach kupuje ale pewnie tylko na kukurydzę, może trochę saletry na łąki. resztę je*al pies.

Opublikowano (edytowane)

Ja pk mam kupione A z azotem czekam. Najwyżej zboże będzie w ekologii A na łąki na 1 pokos pójdzie po 300 kg saletrosanu A kolejne pokosy tylko na szambie będą rosły. 

Edytowane przez dejmian90
Opublikowano

warto jeszcze powiedzieć że z tymi cenami nie mają związku żadne spekulacje. zwykły biznes i polityka. Władek podpisał porozumienie z Łukaszenka i wzrost cen gazu jest ściśle powiązany z sytuacją polityczną na Białorusi

Opublikowano

U mnie na trawy tylko 5,5ha obornika starczyło, to tam pójdzie bez pk, a reszta gnojowica i soli może rzucę.  azotu coś trzeba dać. Kiszonki i sianka zapas na dwa lata, ale całkiem bez nawozu użytki zielone zdziczeją. 

Opublikowano (edytowane)

Prześpię się z tym tematem 😉 ale raczej wezmę, i tak tylko 8t ma. Ojciec mówi żeby nie brać, poczekać to stanieje, a nauczony doświadczeniem jak radzi żeby poczekać to znaczy żeby szybko brać bo będzie drożej 😂 ma chłop czuja po hvju

Edytowane przez pedro2
Opublikowano

Czym robicie płukaniem racic i w jakim stężeniu i co ile? Mam ten pediline ale widzę że 10l to na długo nie starczy jak 2% stężenie a wanienka duza. Niby pisze ze raz w tygodniu robic albo 5% przez 5 dni raz w miesiącu.