Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Rok temu wypasałem i dostałem 😁. Dostałem na maila rejestr wypasu. Codziennie zaznaczałem która wychodzi lub zostanie w oborze. Tak mogą być kontrole. Chyba po 15 października wysyłasz dokument do Agencji i wtedy oni wyliczają ile ci przelać kapusty 😂 

Pamiętam, że gdzieś był błąd i musiałem jeszcze poprawiać. Dobrze że miałem jeszcze zapis dokumentu. 

Opublikowano
52 minuty temu, damianzetor9540 napisał:

@leszek1000 czyli u Ciebie uczciwie 🤭🤭

Sam się zdziwiłem, ale nie przyczepili się do krów które zostawały w oborze. Miałem takie 2 szt, które nie czuły pastucha. A wiadomo, jak jedna zacznie brykać, to reszta robi to samo. Raz to nawet te słupki latały w powietrzu. Biegały jakby grawitacji nie było 😄

Opublikowano

U mojego kolegi jedna sztuka kiedyś przechodziła pod pstuchem na kolanach,zalozyl jej na rogi antenę i krowa się zdziwiła, śmiesznie to wyglądało jak krowa biegała po polu z  cb radiem 

• Haha 3
Opublikowano

Mi w doradztwie powiedzieli że generalnie muszę wypasać bez uwięzi WSZYSTKIE samice powyżej 2 lat, które nie są chore i muszą zostać w oborze. Tymczasem wypasam tylko krowy w laktacji, zasuszone i jałówki na łańcuchach lub w oborze, ciekawe czy należy mi się kasa za wypas tych krów co chodzą w pastuchu czy wcale...

Opublikowano

Nowa dostawa mussli KPP z agrocentrum, nowa grafika i nowa zawartość, zboże i qq płaci to i w worku więcej śmieciowych granulek aniżeli gniecionych ziaren w porównaniu do dostawy sprzed 3msc, w dodatku różne "śmieci" typu 5cm kawałek łodygi qq 🤦 u chłopa w mleku kroplę wody znajdą albo bydlak obity i afera, obcinki... Ehhh  

Opublikowano
leszek1000 napisał:

Znalazłem w chmurze 

Bez tytułu.jpg

aa.jpg

W tym sezonie wypasu ten plik nie jest potrzebny chyba. Zrobiłem też ten wypas w pliku Excela z ubiegłego roku, ale nie ma gdzieś go dołączyć do wniosku. Teraz to jakoś inaczej jest. Może jestem w błędzie i robisz to poprawnie przez e-wniosek bezpośrednio.

Opublikowano

W tym roku nie wypasałem. Moim zdaniem wysyłali nową wersje. Rok temu dostaliśmy pisemną wersje, ale później wysłali na exsela. A to duża wygoda, skopiowałem numer krowy z sola i do programu.

2 godziny temu, pedro2 napisał:

Nowa dostawa mussli KPP z agrocentrum, nowa grafika i nowa zawartość, zboże i qq płaci to i w worku więcej śmieciowych granulek aniżeli gniecionych ziaren w porównaniu do dostawy sprzed 3msc, w dodatku różne "śmieci" typu 5cm kawałek łodygi qq 🤦 u chłopa w mleku kroplę wody znajdą albo bydlak obity i afera, obcinki... Ehhh  

Serio, aż taka różnica. Myślałem że agrocentrum trzyma jakoś. 

Opublikowano

Przedstawiciel powie , ze kolba to nie wszystko łodyga tez ma energię. W dodatku łodyga z odmiany bardzo strawnej.  Nawet w laptopie wyliczy ,ile cielak przyrośnie na samej łodydze 😀

a tak na serio to gon dziadów wes mieszalnie . Zrób tonę 200 soja dwa worki witamin dla jałówek,  kreda , wrzuć ze 100 wyslodek tofi całych i do tony zgnieć zboże i masz pasze luksus . A nie te j**ane plewy z piachem. Szkoda cielaków 😁

Opublikowano

Różnica jest zauważalna na pierwszy rzut oka. Wsypałem dwa worki obok stara i nowa dostawa i szmelc, w dodatku wziąć w rękę to bardzo dużo pyłu, drobnicy w porównaniu do starej. Badyl na legalu na wierzchu gruby jak palec 😋 no nic, niech zjedzą i trzeba będzie dokupić suchej qq, soi i uśmiechnąć się do sąsiada na gniotownik...

Brałem bo jakość była na prawdę pierwszy sort do tej pory...

Opublikowano (edytowane)

Co polecacie na mykotoksyny żeby dodać do wozu? Kukurydza po bokach lekko spleśniała ale ją odrzucam. Widać mykotoksyny przeszły do tej co niby wydaje się ok bo dwie krowy od tak złapały zapalenie. 

https://allegro.pl/oferta/nut-gel-w-stanach-zapalnych-wymienia-6846186358?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_uzsd_supermarket_animals_pla_ss&ev_adgr=Animals&ev_campaign_id=14318117469&gclid=EAIaIQobChMI8aKPsZHb8wIVzgJ7Ch2IagAeEAQYASABEgLycfD_BwE 

stosował ktoś ten środek? Na lekkie zapalenie pomoże ?

Edytowane przez krzychu121