Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

wydaje mi się, że jak sprzedałeś w poniedziałek, to następny poniedziałek jeszcze jest w czasie, przynajmniej jeśli chodzi o modernizację to pracownik arimr tak liczył czas. Jak dostałem pismo w poniedziałek, a na poprawki były dwa tygodnie to poniedziałek za dwa tygodnie był  wg niego ostatnim dniem na wysyłkę dokumentów

@ChiquitaB skąd brałeś zgarniacze, przepompownię i mieszadło? Ile KW mają pompa i mieszadło? I w jakiej kasie Cię to wyszło?

Z rolstalu za zgarniacz na dwa ganki długie 42 m, jeden 3m, drugi 4m szerokie chcą 45 tys.

Inna firma za przepompownię 11 kW i mieszadło 11 kW - wszystko z kwasówki jakieś 48 tys.

Edytowane przez Przekeeeek
Opublikowano

Zgarniacze Rolstal 52 brutto. Pompa do gnojowicy z płukaniem zrzutowego i dysza do mieszania studni plus wylewka ze zbiornika pompa firmy stalkamp 82 brutto Pompa 15kw. Cały system jest w studni, gea np robi jeszcze zaworownie poza studnią i za większe pieniądze a gorszej jakości. Nie brałem automatu do pompowania bo szkoda kasy za coś co przed pompowaniem i tak trzeba wymieszać ręcznie wajcha przestawiac. 

Opublikowano
1 godzinę temu, ChiquitaB napisał:

Zgarniacze Rolstal 52 brutto. Pompa do gnojowicy z płukaniem zrzutowego i dysza do mieszania studni plus wylewka ze zbiornika pompa firmy stalkamp 82 brutto Pompa 15kw. Cały system jest w studni, gea np robi jeszcze zaworownie poza studnią i za większe pieniądze a gorszej jakości. Nie brałem automatu do pompowania bo szkoda kasy za coś co przed pompowaniem i tak trzeba wymieszać ręcznie wajcha przestawiac. 

Duża różnica w cenie w stosunku do ruszt?

Opublikowano (edytowane)

300 różnicy w moim przypadku jakby ruszta miały byc. A kanały 2.7 i 3.3. Mam 31 lat to jeszcze po spłacie życia mi zostanie i wygodniejsza praca człowiek się nacieszy i kręgosłup odpocznie

Edytowane przez ChiquitaB
Opublikowano
23 godziny temu, gregor1284 napisał:

Sprzedałeś tego storti? 

Myślałem że od Darka z kadzidła, chłop by pomógł z tym tematem. 

Dzwoniłem to mówi tak: obwodowy urząd miar w Białymstoku. Musisz do nich dzwonić i się umówić bo kolejka podobno jest na to. Gdzie mleko oddajesz?

Jestem z twoich okolic, znasz może jeszcze jakiś innych fachowców do zbiorników niż Darek i Margo?

Opublikowano
1 godzinę temu, dominik1703 napisał:

Jestem z twoich okolic, znasz może jeszcze jakiś innych fachowców do zbiorników niż Darek i Margo?

W myszyncu jeszcze jest chyba dwóch albo trzech. A i w mlekovicie kogoś mieli co jeździł i naprawiał 

Opublikowano

A ile wyszło? Starczy melon?

Może mam za ubogą wyobraźnię ale nie wyobrażam sobie jak 45 krów miałoby zarabiać na siebie w oborze za dwa miliony. Widocznie mało widziałem w życiu

Opublikowano
17 minut temu, komizmo napisał:

A ile wyszło? Starczy melon?

Może mam za ubogą wyobraźnię ale nie wyobrażam sobie jak 45 krów miałoby zarabiać na siebie w oborze za dwa miliony. Widocznie mało widziałem w życiu

Jak jak, 350 000 litrow, 20 groszy z litra na kredyt to masz 70 000 rocznie, przez 15 lat spłacone. Żadnych wakacji w tym czasie i żona lepiej do roboty, chałupę mam nadzieję rodzice pobudowali

Opublikowano

Pompa wyszla 74 a nie 81 brutto bo zapomniałem że na tej samej fakturze czochradło miałem. Dokładnie 23% vatu i 500 zwrotu z agencji więc się robi znośnie. A praca o wiele przyjemniejsza dla mnie i dla zdrowia. No i więcej czasu człowiek bedzie mial dla żonki i dzieciaczków. Nie oszukujmy się ale teraz trzeba się rozwijać w sposób zeby skrócić i zmniejszyć nakład pracy a nie spbie dowalać jeszcze więcej zeby w domu tylko być rano i wieczorem

Opublikowano

dobrze Chiquita piszesz , tylko znając życie w starych budynkach też bydło będzie pewno stało .   ale jak ktoś chce prowadzić produkcje mleka a warunków zbyt dobrych nie ma to nawet i teraz choć materiały budowlane poszły do góry warto podejmować się budowy obory .

Opublikowano
ChiquitaB napisał:

Pompa wyszla 74 a nie 81 brutto bo zapomniałem że na tej samej fakturze czochradło miałem. Dokładnie 23% vatu i 500 zwrotu z agencji więc się robi znośnie. A praca o wiele przyjemniejsza dla mnie i dla zdrowia. No i więcej czasu człowiek bedzie mial dla żonki i dzieciaczków. Nie oszukujmy się ale teraz trzeba się rozwijać w sposób zeby skrócić i zmniejszyć nakład pracy a nie spbie dowalać jeszcze więcej zeby w domu tylko być rano i wieczorem

akurat rano i wieczorem to będziesz siedział tam gdzie wszyscy tu zgromadzeni 😂 Lżej na pewno będzie tu trzeba się zgodzić.

Opublikowano

,,Kiedyś powiem sobie  dość,,  tak śpiewała taka jedna pani i każdy  z nas zda sobie  z tego sprawę  jedni wcześniej inni później ,bo stale powiększać to gonitwa do nikąd ja już  to wiem 

• Like 3