Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

@martin0000A ja na waszym miejscu nie robiłbym z tego gównoburzy bo to są zwierzaki i czasem jest tak że co byś nie robił i jak się nie starał to się zesra. No ale chyba to wiecie. Jak ci się pojawią następne takie sztuki to zacząłbym drążyć

Edytowane przez komizmo
  • Like 3
Opublikowano
2 godziny temu, kr9292 napisał:

Jak k**wa nie ma sensu? Temat wałkowany 20 razy, na bvd obowiązkowo znaleźć sztuki PI i od razu na rzeźnie, bo inaczej biedy sobie można narobić. Można pulowac po 20 szt. Ibr można sobie odpuścić tylko z automatu wprowadzić szczepienie.

ile kosztuje szczepionka od ibr?

Opublikowano
1 godzinę temu, damianek2019 napisał:

i co poleci troche? to wystarczy

Jak masz rękawice, to wsadź rękę i spróbuj na pęcherz nacisnąć. Jak nie to czekaj z jakimś pojemnikiem. Można jeszcze wprowadzić rurkę(jak do płukanek) prosto do pęcherza i pobrać strzykawkę. Jednaj to trzeba wiedzieć co i jak.     

Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, radekz200 napisał:

Polecam produkt Agrocentrum 😛 w cenie rzepaku 😛

59E3D662-0050-4FD0-9708-ED4B95E8344D.jpeg

Również polecam

10 godzin temu, magros napisał:

mam pytanie ile kosztuje badanie stada pod kątem bvd i gdzie to robić?

Ja za 4 próby ibr +bvd (po 2 krowy w jedną próbkę) zapłaciłem 150 zł + 50zł za pobranie krwi

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Tak, wsumie to lekarz mnie się zapytała czy tak chce i powiedziałem że tak. Jeśli ma wyjść bvd to i tak trzeba szczepić.

6 godzin temu, Rrolniik napisał:

ile kosztuje szczepionka od ibr?

U mnie szczepionka od bvd 22zl, nazwy nie pamiętam ale miała różowy kolor.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, dominik1703 napisał:

Tak, wsumie to lekarz mnie się zapytała czy tak chce i powiedziałem że tak. Jeśli ma wyjść bvd to i tak trzeba szczepić.

U mnie szczepionka od bvd 22zl, nazwy nie pamiętam ale miała różowy kolor.

Jeszcze raz zapytam bo nie wierzę, dwie szt do jednego pojemnika 🙆

Edytowane przez kr9292
Opublikowano
11 godzin temu, Azor07 napisał:

Witam .Jest tu dużo hodowców krów więc może miał kto taki przypadek że krowa ma  dwa razy ruję tzn. pierwszą miała 21.02, płukanka zrobiona 1.03w sumie jak się okazało niepotrzebnie bo to niebyły biały śluz tylko spieniony bo krowa ma słabe wiązadła pochwy (chyba tak to się zwie ) następna ruja 18-19.03 inseminacia i od wczoraj 27.03ma znowu ruję . Wet jak robił tą płukankę to wspomniał że tak wygląda jak by miała ruję ,ale wtedy był śluz a nie chybała na inne krowy tak jak teraz . Da się coś z tym zrobić czy to niema sensu ? Krowa z 2010 

W tym wieku to menopauza, nic nie zrobisz :D

A tak serio, to kryj. No chyba, że to objawy rujowe, ale bez pęcherzyka, to najwyżej za przyjazd inseminatora zapłacisz. To są żywe stworzenia (i do tego samice :D ) i takie odstępstwa od normalnego cyklu to nic nadzwyczajnego.

Jedyne co to jak ma jakieś mechaniczne problemy z układem rozrodczym to celuj w małe potomstwo, angus czy podobne. Zminimalizujesz prawdopodobieństwo komplikacji w trakcie lub po porodzie.

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, dominik1703 napisał:

Jeśli ma wyjść bvd to i tak trzeba szczepić

Hmm ale jeśli wyjdzie pozytywny, to pasowałoby sprawdzić która ma pozytywny i po kilku tygodniach powtórzyć badanie, żeby wykluczyć PI, bo inaczej szczepienie nic nie da

obraz.png

Opublikowano

Pierwsze pobranie krwi od 5 sztuk żeby zobaczyć co w stadzie siedzi kosztowało 300 zł od grupy, były dwie grupy, krowy i cielęta. 

Na bvd pula 20 sztuk kosztowała 350 zł, rozbicie puli 700. 

Żywa szczepionka 30 zł, szczepienie raz do roku. 

Szczepionka na oddechówki 24 zł dwa razy w roku 

Lekarz mówił że w stadzie 140 sztuk nie znaleźli żadnego nosiciela 

Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, kr9292 napisał:

Jeszcze raz zapytam bo nie wierzę, dwie szt do jednego pojemnika 🙆

Tak, krew od 2 sztuk do jednego pojemnika, strzykawka i igła do każdej sztuki inna. Nie rozumiem co w tym dziwnego, jeśli ma być bvd to i tak będzie.

To było coś takiego o ile dobrze pamiętam.

Screenshot_2021-03-29-09-14-05-452_com.android.chrome.jpg

10 godzin temu, danielhaker napisał:

Hmm ale jeśli wyjdzie pozytywny, to pasowałoby sprawdzić która ma pozytywny i po kilku tygodniach powtórzyć badanie, żeby wykluczyć PI, bo inaczej szczepienie nic nie da

Ja te badanie robiłem przed szczepieniem i wyszedł pozytywny, po szczepieniu robi się badanie na wykrycie PI. Przed szczepieniem nie ma możliwości wykrycia PI.

Edytowane przez Gość
Opublikowano
3 minuty temu, Takisobierolnik napisał:

Mleko wzrosło? 

Jeśli chodzi o mnie to ciężko stwierdzić, po próbnym udoju napiszę jak mleko i parametry.

Opublikowano
11 minut temu, Takisobierolnik napisał:

Ok, jaka cena aktualnie? 

U mnie w workach 20kg po 1700