Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Co do tematu z cen mleka o spadkach dla rodziny to dziadek tzn ojciec teściowej synowi kupili synowi bloki a córce dali schede bidnom bo dziadek z rodzeństwem zostali wcześnie sierotami a dziadek  braci pozenil wyposażył itp, tescie przepisali na mnie dziadek umarł ale ciągnik był  zarejestrowany jeszcze na niego chciałem  to załatwić więc  sprawa spadkowa  a na sprawie wujaszek mówi ze się nie odpisze bo może jemu ojciec ten ciągnik chciał zostawić  i żeby siie odpisał wycena podział kasy ,dodam że bylo to po25 latach jak zamieszkał w  mieście także  gdzie gra idzie o majątek to czesto ludzie pokazują swoje prawdziwe oblicze 

• Like 5
Opublikowano

oto to ,jeden lachę położy ,drugi przeboleje  ,trzeci cichaczem niby przeboleje, a za plecami podsrywa, a 4 oficjalnie że mu ustawowo się należy [choć nie należy] , I ile byś mu nie dał to i tak i tak cię obes..   . Ja tam nie wiem ,ale żonie powiedziałem ,nie wchodzę w żadne układy i domysły ile dać czy nie dać . Nikt się nie upomina ,ale jak się upomni ,powiem ,zakładaj sprawę w sądzie, co wyrwiesz to twoje. A że 30 lat gospodarzę , to  nie poddam się .

• Like 1
Opublikowano

A u mnie taka sprawa że rodzice mi przepisali gospodarstwo małe ,bo jestem najmłodszy z rodzeństwa no i w sumie sam zostałem w domu bo wszyscy już dawno poszli na swoje , a gdy po nastu latach gospodarstwo potroilem pobudowalem nowe budynki to jedna z czterech sióstr się odezwała że powinienem ją spłacić  no i dostała spłatę parę grubszych i zakaz wstępu do mojego domu chodź mama jeszcze żyje .

Opublikowano (edytowane)

Jak moi rodzice przepisywali na brata ziemie i warsztat co go z ojcem rozkrecilismy to powiedziałem ze nic nie chce mam dwie zdrowe ręce to sobie radę dam i z bratem możemy zawsze liczyć na siebie jeden drugiemu coś zrobi pomoże i nie ma mowy o pieniądzach 

Może też dlatego że  nasze żony mie są  roszczeniowe tyko takie normalne 

Edytowane przez Łolek
Opublikowano

Właśnie Olo masz rację często tak bywa że druga połówka robi tutaj robotę... Jak to mówią jak się ożynisz to się odminisz😉 a jak druga połówka manipuluje to potrafi uczynić cuda

Opublikowano

reanimować płuca, wdmuchiwać powietrze, ruszyć je do działania. Nawet takie śmieszne urządzenie jest do reanimacji dla cieląt żeby powietrze wtłoczyć. Moze napił się wód płodowych,  jak wyciagnęliście to zlapaliście za tylne nogi glowa do dolu zeby płyn wyleciał? czasem nic nie zrobisz i nie ma rady 🤷‍♀️

Opublikowano

czy to prawda ze 3 tyg. przed porodem nie powino podawać sie kwasnego weglanu sodu bo mogą krowy sie odwapniać? ja zaczełem podawac od 3 mies. i faktycznie dwie mi się zdąrzyły odwapnić wczsniej nie było z tym wiekszego problemu 

Opublikowano

a po co je 3tyg przed wycieleniem buforujesz ??? wtedy to sole gorzkie są wskazane i delikatne zakwaszenie.

Poza tym lepiej dopracować dawkę niż sypac kwaśny. 

Opublikowano

Hej, urodził nam się cielak z podkurczonymi przednimi nogami. Próbuje mu to rozciągać, ale skutek mizerny. Mieliście takie przypadki? U nas czasem się zdążyło lekkie podkurczenie, ale nie w takim stopniu, i zazwyczaj szybko przechodziło.  

IMG_20210314_094230.jpg

IMG_20210314_094345.jpg

Opublikowano
41 minut temu, Leszy napisał:

Hej, urodził nam się cielak z podkurczonymi przednimi nogami. Próbuje mu to rozciągać, ale skutek mizerny. Mieliście takie przypadki? U nas czasem się zdążyło lekkie podkurczenie, ale nie w takim stopniu, i zazwyczaj szybko przechodziło.  

IMG_20210314_094230.jpg

IMG_20210314_094345.jpg

ja ostatnio pisałam. 

Są dwie możliwości, albo z braku selenu albo malo miejsca w macicy (duze cielę). W obu przypadkach trzeba czekać, w pierwszym ponieważ tak jest u mnie daję kapsulę selenową (bolusa), po tygodniu jest znaczna poprawa, wczesniej dawalam zastrzyki, poprawa najpozniej po miesiącu. Jeśli spowodowane brakiem miejsca w macicy to mozesz robić mu rehabilitację, denaturatem smarować lub mascią jodowo-kamforową. Przejdzie na pewno, nie spisuj na straty, tylko cierpliwości.

Opublikowano
2 godziny temu, Paulina1985 napisał:

a po co je 3tyg przed wycieleniem buforujesz ??? wtedy to sole gorzkie są wskazane i delikatne zakwaszenie.

Poza tym lepiej dopracować dawkę niż sypac kwaśny. 

czyli drożdze też odpadają. A te sole to jaki polecasz i od kiedy przed porodem ?

Opublikowano

Ja obojetnie czy leczylam czy nie, trzeba bylo czekać, teraz nie smaruję, nie usztywniam, nie rehabilituję. Moge polecić te kapsuły

20210225_145021.jpg

@damianek2019 drożdże są Ok, zasiedlają żwacz, a kwasny weglan podnosi pH zwacza, ma inne działanie. To tak jakbyś na sraczkę wział węgiel a wziął antybiotyk 😁

Sole gorzkie 3tyg przed wycieleniem. byl ten temat kilka razy. U nas idą otoczkowane z Agrocentrum.