Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Troker1979 czy ja wiem czy hossa, teraz parametry trzeba mieć ładne. Na razie cena sprzyja, a jak bedzie dalej. Od comiesiecznej kasy ciezko się odzwyczaić :) , więc moze masz rację...czas pokaże.

@ramzes10 cos koło 7tys, ale bardziej opłaca się pierwiastkę sprzedać jeśli jest miejsce by się wycieliła. Tylko mi szkoda kazdej pierwiastki do 40-stego dnia 😂😂😂 miałam przygotować stawkę 10.szt dla kupca,ale nie potrafię wybrac az tylu, bo wszystkich szkoda 🤦‍♀️ Ale w przyszłym miesiacu się zbiorę w sobie 😂

Opublikowano
24 minuty temu, Paulina1985 napisał:

zmniejszamy powoli. 

Ale.nie idzie nam na razie 😂😂 zamiast sie kurczyć to coraz wiecej tego aie na oborze robi. dlatego jutro sprzedaż 😆 

@Leszy chciałam założyć grupę na FB o odchowie cieląt, ale...nie wiem czy dla samej satysfakcji mi się chce, raczej nie. A kasa...na youtube to ja sie nie nadaje 😆 ani aparycji ani dobrej mowy 😂 takze pozostaje siedzenie na AF i wkurzanie was 😆😂

Kobieta na rolniczym YT sukces gwarantowany! Sponsorzy bilonu się o lokowanie produktu. Gadżetów od SANO czy innego Agrocentrum to byś nie pomieściła a i na koncie przybyło by :D

Opublikowano

raczej hejtu bym nie zniosła ;) to nie na moją dziecięcą psychikę😂

Opublikowano
16 minut temu, Paulina1985 napisał:

@Troker1979 czy ja wiem czy hossa, teraz parametry trzeba mieć ładne. Na razie cena sprzyja, a jak bedzie dalej. Od comiesiecznej kasy ciezko się odzwyczaić :) , więc moze masz rację...czas pokaże.

@ramzes10 cos koło 7tys, ale bardziej opłaca się pierwiastkę sprzedać jeśli jest miejsce by się wycieliła. Tylko mi szkoda kazdej pierwiastki do 40-stego dnia 😂😂😂 miałam przygotować stawkę 10.szt dla kupca,ale nie potrafię wybrac az tylu, bo wszystkich szkoda 🤦‍♀️ Ale w przyszłym miesiacu się zbiorę w sobie 😂

Mi byś na początek kwietnia  przygotowała z 10 jalowek wysokocielnych i z 10 pierwiastek😁😁

No boku moglibyśmy się dogadać żeby były te naj , tak po znajomości😄😄😄

Opublikowano

Nie wiem czy pytałem was o to czy nie, 🤔 często zdarza się że krowy mają po kilka pęcherzyków, przed programem czy po, bez różnicy jakim, nawet po wkładkach. Wie ktoś coś na ten temat?

Opublikowano

Leci olej z zaznaczonego miejsca w turze ł-104 agro-masz czym może być to spowodowane? Druga sprawa, ze jak unoszę tur do góry to jakby olej nie dochodził i się zacinał w trakcie podnoszenia, pozostałe czynności działają normalnie(ciągnik ursus 5314)

89A2CCA5-1932-4004-AB59-0B15DA75FC9C.jpeg

ACE9AFF7-2F17-4786-A0F5-07D83F5D3799.jpeg

Opublikowano
Paulina1985 napisał:

raczej hejtu bym nie zniosła ;) to nie na moją dziecięcą psychikę😂

Komentarze można wyłączyć na yt i już hejterów niema😀😂

Opublikowano

Hejka, pytanie czysto przyszłościowe, proszę mnie nie lać ostro po łbie :P Z roku na rok moje stadko się rozrasta i powoli zaczyna mi brakować miejsca w starej oborze. Chodzi gdzieś mi tam z tyłu głowy pomysł na wybudowanie nowej obory dla krów. I tutaj jest moje pytanko, może ktoś akurat budował niedawno podobny budynek albo ma zamiar i zna już cenę :P Ogólnie chciałbym pójść w oborę uwięziową na płytkiej ściółce, coś w tym stylu : http://www.agroprojekty.pl/projekt-obora-uwiezowa-na-25-sztuk-krow-mlecznych,85,projekt.html

Ja bym potrzebował jeśli chodzi o ilość krów max 25 sztuk, jałówki bym trzymał w przerobionej stodole, którą w tym roku właśnie będziemy adoptować pod bydło. 

Ktoś coś się orientuje ? ;)

Opublikowano

Aktualnie im człowiek bardziej zwleka tym drożej, materiały drożeją bardzo szybko i bardzo mocno. Ja żałuje że 5 lat temu nie ruszyłem z budową a dopiero w zeszłym roku. Obora by była dużo tańsza .

Opublikowano

Każdy mówi że na odsetki zarobi to co drożeje. I to niestety prawda. U nas 2 lata temu cena klepana a teraz podobna oborę gość stawi pół. Miliona drożej 

Opublikowano
1 godzinę temu, DANDYS napisał:

no Paulina dalej nic mi wiedzy nie przekazałas😄

Jakby założyła kanał na youtube to byś mógł sobie pooglądać filmików. 😜 

Opublikowano

My teraz zaczęliśmy stawić jalownik 12x25.z jednej strony przylegający do stodoly. To koszt jest około 150 tys na gotowo z dachem z konstrukcji w środku 2 rzędy słupów stalowych i góra z płyty warstwowej. No i na ścianie kurtyna jedna. Ale 12 lat temu za 240 tys postawiliśmy oborę 15 na 27 z jednej strony na luz z głęboka ściółka i. Ruszta betonowe i szambo a z drugiej strony 21 stanowisk dla krów.

Opublikowano

Dostał ktoś pismo z Agencji odnośnie dobrostanu krów (wypasanie) odnośnie niezgodności z typem użytkowym krów? Miałem u kilku sztuk wstawiony kombinowany i przyszło żeby poprawić na mięsny albo mleczny.