Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
9 godzin temu, Siedzacybyk napisał(a):

raczej nie pisales o mnie 🤔😂pietruszka szuka niszy w ktorej sie odnajdzie. na mala skale swinie odpadaja, krowy również, nawet miesne to slaby pomysl. kury to taki fajny dodatek do pensji, az tak nie wymagajacy pracy, bezpieczny. no i jeszcze wolny od nachalności inspekcji! w strefach ASF to wlasnie inspekcji zniszczyla hodowle swin.

Jeszcze jakiś certyfikat by się wyrobiło w strukturach ARiMR. 

Opublikowano

Latem pracowałem słomę i gościa co ma właśnie luty na jajka i wozi po targowiskach nie wiem ile ma ale myślę że 300 może 500 i jak w okolicy pomor drobiu czy grypa się pokazała to u niego kontroli pierwsza klatki maty ogrodzenie wypuszczać na trawę nie można przestrzepali człowieka ostro zaczął trochę odpowiadać to mandat bez gadania a i klient na jajka też wybredny bo w Biedronce po 70gr bo nie równe 

• Like 1
Opublikowano

Mam jałówki pod wiatą gdzie przy -5 już zamarza i sie zastanawiam czy kombinować z podgrzewaniem, czy po prostu wrzucić kastrę na kojec i raz czy dwa razy dziennie ją uzupełniać z wiadra, długoterminowych mrozów u nas niema, a nawet jak przyjdą to to podgrzewanie pewnie też nie wyrobi przy -15

Opublikowano
2 godziny temu, SamaPrawda napisał(a):

Mam jałówki pod wiatą gdzie przy -5 już zamarza i sie zastanawiam czy kombinować z podgrzewaniem, czy po prostu wrzucić kastrę na kojec i raz czy dwa razy dziennie ją uzupełniać z wiadra, długoterminowych mrozów u nas niema, a nawet jak przyjdą to to podgrzewanie pewnie też nie wyrobi przy -15

Zależy ile tej wody idzie... sam ostatnio 6szt tak poiłem ale jak by to grzanie pomogło to bym robił 

19 minut temu, plati napisał(a):

Wrzuć i 3 razy dziennie wlej wodę. Wystarczy 

Góra dwa razy a czasem I raz w południę starczy ... jak zimno mało piją 

Opublikowano

Tam maksymalnie będzie 15 sztuk w dwóch kojcach. Bez grzanych poideł to pewnie i one zaczną zamarzać, zimą mało piją to też jest problem, od ostatniego ataku mrozu o tym myślę i chyba wanny/kastry będą najlepszym rozwiązaniem

Opublikowano
22 godziny temu, jarecki napisał(a):

sory , w ubiegłym roku było 13 zł do kury , a dopłata jest do wszystkiego tylko ludzie nie wiedzą i korzystaja nieliczni 

Ty mógłbyś założyć temat o ciekawostkach na temat doplat w rolnictwie. Czego oczy nie widza tego dusza nie pragnje

Opublikowano
14 minut temu, slawek74 napisał(a):

Daj spokój nie bródź stada jak chcesz produkować dużo mleka tylko hf 

Ja mam pobrudzone i nie które rasy dają nawet więcej jak hf

Mam Hf, Brown swiss,simental, montbeliarda i norweska czerwoną i naważniejsze duńską czerwoną

Opublikowano

Też miałem mix i kolorowo w oborze ale wtedy to weterynarz często mnie odwiedzał a hf to rasa która doi do końca zasuszalem sztuki co rekordów w szczycie nie biły ale powyżej 30l potrafiły dawać jak trzeba było kończyć ale co tam Twój wybór te radu co wymieniłeś to często miały wymiona o nie koniecznie pożądanym kształcie i co z takiej krowy co aparat trze a by dla niej konstruować...tak samo szybkość doju różna 

Wszystkie rasy co wymieniłeś przeszły i u mnie ... teraz tylko hf i to taki nie po 30zł 🤭

Opublikowano
1 minutę temu, slawek74 napisał(a):

Też miałem mix i kolorowo w oborze ale wtedy to weterynarz często mnie odwiedzał a hf to rasa która doi do końca zasuszalem sztuki co rekordów w szczycie nie biły ale powyżej 30l potrafiły dawać jak trzeba było kończyć ale co tam Twój wybór te radu co wymieniłeś to często miały wymiona o nie koniecznie pożądanym kształcie i co z takiej krowy co aparat trze a by dla niej konstruować...tak samo szybkość doju różna 

Ja na swoje nie narzekam. Dlatego je doję  i co raz bardziej widzę że do tych ras wet nie przyjeżdża. 

Opublikowano

domieszka inne rasy raczej nie oslabi zdrowotnosci, moze obnizyc mozliwosci wydajności mleka. dunska czerwona to nie krowa na rekordy. oczywiscie na budowę trzeba patrzec, wwymie, miednica. niewielka domieszka to nie tragedia. czasta rasa, jak u psow to nie zawsze same plusy. z dana cecha pozadana ciegnie sie zawsze jakis problem. jak to w zyciu, tak w genetyce, cos za cos.

Opublikowano
18 minut temu, Siedzacybyk napisał(a):

domieszka inne rasy raczej nie oslabi zdrowotnosci, moze obnizyc mozliwosci wydajności mleka. dunska czerwona to nie krowa na rekordy. oczywiscie na budowę trzeba patrzec, wwymie, miednica. niewielka domieszka to nie tragedia. czasta rasa, jak u psow to nie zawsze same plusy. z dana cecha pozadana ciegnie sie zawsze jakis problem. jak to w zyciu, tak w genetyce, cos za cos.

Mam duńska w czystej rasie i krowa z czołówki obory i przez 3 laktację prawie bezproblemowa. Tylko mała dostępnosc  już nasienia w czystej rasie. Bo u Konrada to  teraz jest viking Red . 

A ja lubię takie maskotki kolorowe w oborze. 

56 minut temu, slawek74 napisał(a):

Patrz a u mnie do hf to bardzo żadko 🙋‍♂️ z interwencjią to żadziej niż raz w miesiącu .... 

Stado ponad 70szt

Obora to nie zoo

Sławek ja mam oborę w starym stylu i Hf tego chyba nie lubi . A nawet żywieniowcy nie mogą dopasować żywienia bo nawet na tym stadzie dałoby doić więcej , jak dodam im trichę białka to mocznik kosmos i jeszcze różne....