Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, pietruszka123456789 napisał(a):

Panowie jak rozgraniczyć bydło bo jedno drugiemu podjada niestety. 

ja robiłem przegrody z desek kiedyś ale tłukły się to i  tak te deski wyleciały , teraz ustawiam grupami obok siebie , żeby jadły to samo , ale najtaniej to stać z kijem i pilnować .

Opublikowano
1 godzinę temu, SamaPrawda napisał(a):

Powiedz trochę więcej, jaki system jakie zwierzęta

1 godzinę temu, jarecki napisał(a):

zapytam kolegi ma bydło czy nie chce praktykanta to by Cie troche poduczył , oczywiscie za praktyki płacić nie bedziesz musiał a i wikt i opierunek dostaniesz 👌

Nwm czy takiego jaka ja by chciał nawet za darmo w największych męczranaich u obszarników widziałem że dają takie rurki nad głowami i tam mają łancuh nad głową a nie na dole i bo jak na dole to mogą swobodnie sobie zaglądać do sąsiada.

Opublikowano
6 godzin temu, jarecki napisał(a):

wczoraj łożysko wyjęcie + badanie cielność ręką bo już pół roku 100 zł i w tym domacniczny antybiotyk okoo 30 km z tym żę jak jest w terenie to odbiera tel . okoliczny vet około 250-300 zł za taką interwencja .

To ile bierze za trawieńca u mnie 450 bez różnicy czy operacja czy kulanie a cesarka 700 ale jej nigdy nie miałem

Opublikowano
6 minut temu, andrzej333 napisał(a):

To ile bierze za trawieńca u mnie 450 bez różnicy czy operacja czy kulanie a cesarka 700 ale jej nigdy nie miałem

Po taniości. U mnie trawieniec 1000 zł ze wszystkimi lekami na wiosnę był robiony. 
cesarki dawno nie było więc nie pamiętam 

Opublikowano

cesarke to 1 tys biora. jesli dasz lancuchy przymocowane u gory, to sie nie poloza. lepiej te zamocowane gora -dol. przy ciasnym stanowisku tez wybieraja, bo maja blisko. zawsze mozna z nimi porozmawiac, jesli jakas nie poslucha to zagrozić rzeznia! 😎

Opublikowano
7 godzin temu, jarecki napisał(a):

wczoraj łożysko wyjęcie + badanie cielność ręką bo już pół roku 100 zł i w tym domacniczny antybiotyk okoo 30 km z tym żę jak jest w terenie to odbiera tel . okoliczny vet około 250-300 zł za taką interwencja .

3 dniowe łożysko latem  masakra smród a vet ogarniał 

To promocja chyba na blak frajdej

Za moich czasów za łożysko już 3 stówki brali. 

Po dobie już smród. Ropień też delicje. Korekcja racic w gównie i ropie. 

Ale wszystko kwestia ceny 

Za pieniądze ksiądz się modli

Opublikowano

11 godzin temu, Siedzacybyk napisał(a):

tak dobrze maja ci weterynarze, a na studiach 80 -90 % same kobiety, a facetow nie ma. w terenie z duzymi zwierzetami to juz w ogole dramat

Latem była u mnie z lekarzem praktykantka i mówiła, że w całej klasie tylko jeden chłopak był. Też oczywiście nie wiadomo czy pójdzie w małe czy duże zwierzęta i czy w ogóle zostanie w zawodzie. Ta branża też cierpi na brak powołań 😛

• Like 1
Opublikowano

Soja 1740

10 godzin temu, pedro2 napisał(a):

Za moich czasów za łożysko już 3 stówki brali. 

Po dobie już smród. Ropień też delicje. Korekcja racic w gównie i ropie. 

Ale wszystko kwestia ceny 

Za pieniądze ksiądz się modli

Drogo, od 50 do 100 zł max

11 godzin temu, krzychu121 napisał(a):

Po taniości. U mnie trawieniec 1000 zł ze wszystkimi lekami na wiosnę był robiony. 
cesarki dawno nie było więc nie pamiętam 

Macie tam u was pieniędzy 

Trawieniec lewy 350 

Trawieniec prawy operacyjny 750 

U drugiego lewy i prawy 250 bo robi oba na zawłoczki

Cesarka coś między 500 a 750

Jeden zaczął yebać stawkami to skończyło się tak że z praktyki został kredyt a on pojechał dalej w polsze jeleni szukać 

Teraz jak mleko jest tańsze to będzie musiało być jeszcze taniej

• Haha 1
Opublikowano
10 godzin temu, pedro2 napisał(a):

mieszka w wołominie a jego region to okolica łomży , tylko obsługuje dużę obory więc nie dość żę duży ma mleko drożej to i wet . tańszy i koszty ma niższe ogólnie 

Opublikowano

Ani lekarz nie będzie dokładał do interesu lecząc pro bono, ani hodowca nie będzie dawał extra napiwków lekarzowi by go wspomóc

Chociaż dziewczyna będąc technikiem weterynarii niejednokrotnie opowiadała mi, że leczą za darmo psy/koty bezpańskie dostarczone z wypadków