Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, Supersebusiek napisał(a):

A co oni rozumieją , większość co kupuje to  nie mają na wymianę albo rotacja taka, że co się ocieli to wyjazd bo żywienie leży i kwiczy a ketoze to kekstonem się leczy złota tabletka 100 gram ma zastąpić 4 kg kukurydzy ccm na 100 dni laktacji ludzie o czym tu mowa .

U mnie to samo , teraz się nie patyczkuje nie pasuje to do widzenia i jedź lepszej szukać i tańszej .

Ja dzisiaj już nie wytrzymałem i pow jedz w piz...du i szukaj sobie mięsnych bo dla niego jest za mała i za chuda.

Opublikowano
2 godziny temu, Bociek51 napisał(a):

Sano Milli 

A co myslisz o tym mlekopanie siwym. Albo sanolac rot

4 godziny temu, dantur96 napisał(a):

Sprayfo ultimo. Ale ze mleko teraz tanie to do 1.5 miesiąca będzie szło zwykłe mleko od krowy a później pewnie de heus kaliber gold 

Widzisz jakies roznice w stosowaniu tych preparatów czy wszystko jednakowo. 

Opublikowano
7 godzin temu, Supersebusiek napisał(a):

No i dobrze mu powiedziałeś , drugi przyjedzie powie , że za wysoka i za tłusta , nikomu nie dogodzisz .

To nie lepiej kryć mięsnym i tulić pieniądz za cielaka, nie czekać jak jałówka się zacieli, później czekać na kogoś kto to kupi

Zazwyczaj ten co kupuje jałówki to ma problem, skoro ma problem, to raczej nie ma pieniędzy 

Rolnik nie udziela kredytów na zakup sztuk, to wiadomo że będą wybrzydzać 

W okolicy kryją mięsnym sexem, jest byk, daje pieniądze, a nie czekanie że może kto weźmie 

Opublikowano
20 minut temu, Karol6130 napisał(a):

To nie lepiej kryć mięsnym i tulić pieniądz za cielaka, nie czekać jak jałówka się zacieli, później czekać na kogoś kto to kupi

Zazwyczaj ten co kupuje jałówki to ma problem, skoro ma problem, to raczej nie ma pieniędzy 

W okolicy kryją mięsnym sexem, jest byk, daje pieniądze, a nie czekanie że może kto weźmie 

Widać że masz nie do końca z głową 🤦

Jałówki sexowanym lżejsze porody to raz dwa postęp genetyczny szybki ... sporo swoich cielnych jest gwarancjia że nie będzie pustych stanowisk a to one generują ,,koszty,, u mnie w tym roku 90% porody samidzielne i nie chodzę pilnuję czy , już,, mam sporo słabych traw i takie jałówki  przejadają taki towar ....I napewno lepiej tanio jałówkę sprzedać niż drogo kupić jak będzie brakowało dorośnij chłopcze...

• Like 3
Opublikowano
Godzinę temu, Karol6130 napisał(a):

I tak i nie . Wcale się nie dziwię że ktoś dopytuje sprawdza i może się nie podobać . Jest dużo jałówek że do mlecznych z prawdziwego zdarzenia im daleko a cena nie mała.  A płacąc 12 i powyżej chciałoby się towaru dobrego mlecznego a dla niektórych rolników sprzedawców tłusta i upasiona to oznaka dobrej jałówki . Choć i na taką znajdzie się nabywca . Ja pierwszy raz od lat sprzedalem a tak zazwyczaj albo było na styk albo i trzeba kupić było z 5 do 10 rocznie 

• Like 2
Opublikowano

Ile doiły żeby się opłacało kupić? 

Godzinę temu, slawek74 napisał(a):

Widać że masz nie do końca z głową 🤦

Jałówki sexowanym lżejsze porody to raz dwa postęp genetyczny szybki ... sporo swoich cielnych jest gwarancjia że nie będzie pustych stanowisk a to one generują ,,koszty,, u mnie w tym roku 90% porody samidzielne i nie chodzę pilnuję czy , już,, mam sporo słabych traw i takie jałówki  przejadają taki towar ....I napewno lepiej tanio jałówkę sprzedać niż drogo kupić jak będzie brakowało dorośnij chłopcze...

Wiemy wszyscy że jesteś najmądrzejszy 

Wiemy też, że twa mądrość, nie idzie w parze z życiem i hodowlą 

Od lat same dobre sztuki a w książce zawsze słabiutko,  więc nie wiem gdzie ten postęp genetyczny w tej twojej oborze

Też mam samodzielne porody, i jakoś mięsnymi dają radę się same wycielić

Jakoś problemów z pustymi stanowiskami też nie mam

Idź na emeryturę dziadu i daj żyć młodemu, a nie go ograniczasz, przez ciebie się chłopak nie może rozwijać 

• Haha 3
Opublikowano
11 godzin temu, michalcium napisał(a):

Ja nieprzerwanie od 2018r

Czyli zadowolony? Dostawca pełnoporcjowej kusi mnie tymi dodatkami, ale nie bardzo chcę zmieniać bo z Dolfosu jestem w miarę zadowolony i od 10 lat stosuję

Opublikowano
6 minut temu, KoneserOporu napisał(a):

Czyli zadowolony? Dostawca pełnoporcjowej kusi mnie tymi dodatkami, ale nie bardzo chcę zmieniać bo z Dolfosu jestem w miarę zadowolony i od 10 lat stosuję

Jest w porządku. Mają duży wybór produktów składy porobione z głową cena jest ok także się trzymam.

• Thanks 1
Opublikowano
10 godzin temu, pietruszka123456789 napisał(a):

A co myslisz o tym mlekopanie siwym. Albo sanolac rot

Widzisz jakies roznice w stosowaniu tych preparatów czy wszystko jednakowo. 

Siwy to chyba Milsan o tego co chodzi ? Rot to z tego co kojarzę jest dedykowany do taksówek mlecznych a skład ma podobny do mili przeszłem przez te wszystkie mleka i jak narazie tylko Milli bezproblemowe 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Karol6130 napisał(a):

Z dużej firmy paszowej bralem jałówki to średnie ,  miały być super w kartach ok , ale ta średnia trzeba przyjąć 33 . A mam znajomość w ohz i brałem pierwiastki ale nie te które chcą sprzedać i odłożyli ze stada tylko normalnie te ich do doju to były sztuki i po 45 46 47 litry pierwiastka a średnia trzeba przyjąć około 42 litry i niżej 40 nie było nigdy . A z tych pierwszych były sztuki po 38 39 a były i po 28 co jest nieporozumieniem 

Edytowane przez alfa
  • Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, Karol6130 napisał(a):

Wiemy wszyscy że jesteś najmądrzejszy 

Wiemy też, że twa mądrość, nie idzie w parze z życiem i hodowlą 

Od lat same dobre sztuki a w książce zawsze słabiutko,  więc nie wiem gdzie ten postęp genetyczny w tej twojej oborze

Też mam samodzielne porody, i jakoś mięsnymi dają radę się same wycielić

Jakoś problemów z pustymi stanowiskami też nie mam

Idź na emeryturę dziadu i daj żyć młodemu, a nie go ograniczasz, przez ciebie się chłopak nie może rozwijać 

Ogarnij się i załóż sobie temat ,, żale pipy Karola,,  🤣🤣🤣🤦

• Like 1
Opublikowano
10 minut temu, alfa napisał(a):

Z dużej firmy paszowej bralem jałówki to średnie ,  miały być super w kartach ok , ale ta średnia trzeba przyjąć 33 . A mam znajomość w ohz i brałem pierwiastki ale nie te które chcą sprzedać i odłożyli ze stada tylko normalnie te ich do doju to były sztuki i po 45 46 47 litry pierwiastka a średnia trzeba przyjąć około 42 litry i niżej 40 nie było nigdy . A z tych pierwszych były sztuki po 38 39 a były i po 28 co jest nieporozumieniem 

38-39 to tak 

Ale gdzie 28, to tylko chodzenie za darmo dla samych litrów 

Opublikowano
1 minutę temu, robert1226 napisał(a):

A możesz dać link do swojej strony mądrości i przechwałki naleśnika .

Ja nic takiego nie prowadzę w przeciwieństwie do Ciebie 🤭 sory sle zaraz się zrywam bo dzisiaj trochę zajęć 🙋‍♂️😁

3 minuty temu, Desperado napisał(a):

Trzeba było dać córkę Karolowi i byłby spokój na forum.

On gorszy od piotera 🤦🤭😁 gdzie takiemu 😁

• Haha 1
Opublikowano
3 minuty temu, robert1226 napisał(a):

A możesz dać link do swojej strony mądrości i przechwałki naleśnika .

Mądrość nie idzie w parze z czynem 

Tam nie ma niczego co można by było naśladować 

• Like 1
  • Haha 2
Opublikowano
4 minuty temu, slawek74 napisał(a):

Ja nic takiego nie prowadzę w przeciwieństwie do Ciebie 🤭 sory sle zaraz się zrywam bo dzisiaj trochę zajęć 🙋‍♂️😁

On gorszy od piotera 🤦🤭😁 gdzie takiemu 😁

Mówisz że między wami układało by się jak między starym Solskim a Pawełkiem? 

Sławek zawsze był za Kolasą, bo on i horyzonty miał, i motór emzetee, i holswsgena chyba nawet 🤔

• Haha 4