Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 20.10.2025 o 17:28, dantur96 napisał(a):

Da radę z wozu paszowego wysypać na taczkę?

Mam od kilku miesięcy sano 5m3 z wysypem bocznym bez taśmy i sypie na taczki, jednym kołem na kawałek krawężnika (tak żeby taczka wchodziła pod wóz) i w 2 osoby na zmianę sypiemy, tonę rozdajemy w dobre 10min bez jakiegoś wysiłku na koniec to co wyleci bokiem trzeba ręcznie wrzucić na taczkę ale tego zostaje 2/3 taczki. Największa wada to że potrzebne 2 osoby i rozglądam się za jakąś miniładowarką żeby jedna osoba mogła to na spokojnie ogarnąć.

Opublikowano
10 minut temu, kada2k napisał(a):

Mam od kilku miesięcy sano 5m3 z wysypem bocznym bez taśmy i sypie na taczki, jednym kołem na kawałek krawężnika (tak żeby taczka wchodziła pod wóz) i w 2 osoby na zmianę sypiemy, tonę rozdajemy w dobre 10min bez jakiegoś wysiłku na koniec to co wyleci bokiem trzeba ręcznie wrzucić na taczkę ale tego zostaje 2/3 taczki. Największa wada to że potrzebne 2 osoby i rozglądam się za jakąś miniładowarką żeby jedna osoba mogła to na spokojnie ogarnąć.

Na ile sztuk kręcisz taki wóz? Ja planuję narazie kupić wóz i właśnie taczką rozwozić ale w planach jest stodole przerobić na luz i wtedy bym już normalnie wjeżdżał i wysypywał ale ta przeróbka to już zależy od tego co będzie z ceną mleka. Myślałem żeby przerobić stodole na uwieziowke ale to bez sensu lepiej zrobić luz i brać kasę za dobrostan 

Opublikowano
5 godzin temu, Matmen napisał(a):

Pochwali się kolega gdzie co i za ile bo też ostatnio poluję na myjkę z ciepłą wodą. Lepiej brać grzanie prądem czy na on? Niby jest fotowoltaika ale niby na  paliwo jest bardziej efektywna

Robiłem ostatnio ze znajomym generalny remont silnika w ładowarce. 

Ładowarka zalana olejem wszedzie gdzie sie dało. Oczywiscie wszystko w kurzu, błocie itd. Znajomy przywiozl swojego karchera hds 890(chyba ten model). Jaką to robilo genialną robote. 

Super maszyna

Opublikowano
Godzinę temu, dantur96 napisał(a):

Na ile sztuk kręcisz taki wóz? Ja planuję narazie kupić wóz i właśnie taczką rozwozić ale w planach jest stodole przerobić na luz i wtedy bym już normalnie wjeżdżał i wysypywał ale ta przeróbka to już zależy od tego co będzie z ceną mleka. Myślałem żeby przerobić stodole na uwieziowke ale to bez sensu lepiej zrobić luz i brać kasę za dobrostan 

24 sztuki w doju, te 5m3 na to stado jest jeszcze z zapasem. Ogólnie pomimo że dalej trzeba taczką rozwozić to roboty dużo miej bo wcześniej samą sianokiszonkę rozdać schodziło ponad 20min na dzień. Mi się udało kupić 5letni za 1/3 ceny nowego z likwidacji gospodarstwa 20km ode mnie.

Opublikowano
3 minuty temu, kada2k napisał(a):

24 sztuki w doju, te 5m3 na to stado jest jeszcze z zapasem. Ogólnie pomimo że dalej trzeba taczką rozwozić to roboty dużo miej bo wcześniej samą sianokiszonkę rozdać schodziło ponad 20min na dzień. Mi się udało kupić 5letni za 1/3 ceny nowego z likwidacji gospodarstwa 20km ode mnie.

Lżej i mniej roboty a do tego powinno mleko iść w górę to powoli będzie się spłacał 

Opublikowano
W dniu 19.10.2025 o 20:53, robert1226 napisał(a):

Świńskiej możesz wylac dużo więcej i nie spalisz , a bydlęca przypali i w mniejszej ilości .

40 tys od tuczników żywionych własną pasza wypali.  Na gotowej paszy możesz i 80 tys nalać 

• Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, plati napisał(a):

Robiłem ostatnio ze znajomym generalny remont silnika w ładowarce. 

Ładowarka zalana olejem wszedzie gdzie sie dało. Oczywiscie wszystko w kurzu, błocie itd. Znajomy przywiozl swojego karchera hds 890(chyba ten model). Jaką to robilo genialną robote. 

Super maszyna

Mam HDS 895, polecam. 

Każda jaka by nie była, gorąco wodna robi nieporównywalnie lepszą robotę 

I prosta maszyna. W razie czego każdy kto potrafi wymienić olej w ciągniku da radę ją naprawić. 

Opublikowano
8 godzin temu, LonelySoul napisał(a):

40 tys od tuczników żywionych własną pasza wypali.  Na gotowej paszy możesz i 80 tys nalać 

Jak już to na odwrót z gotowego granulatu jest gnojowica mocniejsza teraz czy wczesna wiosną żadna nie wypalił jak byś lał w 30 stopniowym upale to każda spali .

Opublikowano
4 godziny temu, robert1226 napisał(a):

Jak już to na odwrót z gotowego granulatu jest gnojowica mocniejsza teraz czy wczesna wiosną żadna nie wypalił jak byś lał w 30 stopniowym upale to każda spali .

Nie. Z gotowego jest kompletnie nic nie warta

• Haha 1
Opublikowano

Jak może być nic warta ten rolnik u mnie Tylko leję to czy pod zboża czy kukurydzę i buraki i zero npk i plony ma bardzo dobre jak wozi u siebie to aż Czarna jest i mocno śmierdzi to coś wartości musi mieć 

• Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, ChiquitaB napisał(a):

A ze tak piszecie ze nic nie warta albo jaki skład ma to ktoś z was badał taka gnojowice?

Oczywiście że badałem ;) ta od gotowych granulek jest mniej więcej podobna do porodówek/ małe prosiaki . Tucznik na własnej paszy każdy składnik 2x więcej 

Opublikowano
7 godzin temu, LonelySoul napisał(a):

Nie. Z gotowego jest kompletnie nic nie warta

6 godzin temu, ChiquitaB napisał(a):

A ze tak piszecie ze nic nie warta albo jaki skład ma to ktoś z was badał taka gnojowice?

Najlepsze laboratorium to pole czy łaka gdzie widać efekty .

Opublikowano

Ja za pierwszy zestaw 3 tygodnie temu placiłem 3500

Dostawa aż z Kruszwicy w okolice Zawiercia wiec kawal drogi. 

Był cukrownia w Kazimierzy ale oczywiscie nie przetrwała transformacji

Opublikowano
W dniu 21.10.2025 o 16:11, ChiquitaB napisał(a):

Z olx zamówiłem, pol roku gwarancji 5.8 z transportem. Model 7/16 na ON 

z którego ona roku ? znajomy podobnej wydajności sprzęt ale nilfiska zajeździł w pare lat ale sieczkarnię i kombajn mył do czysta + inne duże graty ale co z większego hydrantem ściągał wcześniej  

do HDS10 chyba lepiej dołożyć było ,nawet używki

W dniu 21.10.2025 o 15:59, Matmen napisał(a):

. Lepiej brać grzanie prądem czy na on? Niby jest fotowoltaika ale niby na  paliwo jest bardziej efektywna

pewnie że ON bo grzeje wodę za pompą pod ciśnieniem roboczym do wyższych temperatur niż elektryczna w której pogrzana prądem woda idzie przez pompe , grzałki w elektrycznej myce to ponad 30kW więc PV nic nie da

Opublikowano
W dniu 21.10.2025 o 21:41, dantur96 napisał(a):

Lżej i mniej roboty a do tego powinno mleko iść w górę to powoli będzie się spłacał 

Ja robię tak że wysypuje całość paszy na kostke, i potem lyzkokrokodylem biorę i ładuje na 3 taczki. 

Opublikowano

2013r produkcji. Chciałem tez nie za wielką ta myjkę a te 10 w gore to juz krowy. I tak jest bajka w porównaniu z karcher k5 który miałem. Wode grzeje elegancko . Jeszcze zwijadlo na waz musze sobie ogarnąć na ścianę i bedzie cacy. 

Opublikowano
1 godzinę temu, ChiquitaB napisał(a):

2013r produkcji. Chciałem tez nie za wielką ta myjkę a te 10 w gore to juz krowy. I tak jest bajka w porównaniu z karcher k5 który miałem. Wode grzeje elegancko . Jeszcze zwijadlo na waz musze sobie ogarnąć na ścianę i bedzie cacy. 

Tych węży,czy dysz , to tak jak myjek ,dobrze mieć kilka różnych ,tylko że to zawalisko ,trza znależdż bezkonfliktowe miejsce . Wykaszarki przeszkadzały ,to dwa pręty  w bok krokwi na ścianie ,takie v ,i zawieszasz na silniku, wbite to na wysokości ,aby ledwie za głowicę żyłki sięgnąć przy zdejmowaniu.  Pilarki tak samo ,pręt guma ,i obyś za prowadnicę trzymając zawiesił . Jedna Myjka ,też wisi na ścianie ,zakryta  przed deszczem i słońcem ,plastikowym korytem budowlanym . Nie mieć sprzętu żle ,a jak masz to przeszkadza 🤷‍♂️

• Like 2