Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć. Mam taki problem, otóż odkryłem pryzme traw 2 pokosu i krowy nie chcą mi tego jesc. Ja wiem ze zrobiłem błąd ze nie mieszałem przed otwarciem z 1 pokosem ale pytanie teraz do was, jest jakiś sposób żeby poprawić smakowitośc w paszowozie? Bo puki co jest slabo 

Opublikowano

Ogólnie to podeszła pod nią woda i jest warstwa od spodu mega mokra. Odrzuciłem już z 5 metrów i nadal od spodu jak sie wezmie to aż woda kapie. Na początku było czuć takimi jakby ziołami, teraz już lepiej aczkolwiek krowy przebierają tmr i wyjadają tylko aby przeżyć. Tego od spodu oczywiście nie daje ale myślę czy cała pryzma nie przeszła tym odorem 

Opublikowano

Mam ten sam kłopot. To ewidentnie wina wody. U mnie pryzma jest na górce ale nierównej. Więc mam z 2 stron dołek i jest to samo. Tylko że u mnie to ziemia taka że pół roku wyglądamy jak cygany z bagna. Pierwszego dnia wiadomo. Dostały z 5m2 bo cały przód wysoki na 20cm. To nabierałem i nabierałem. A i tak w sumie dużo odrzuciłem. Z 10 cm od spodu mokre, kapie z tego.  A śmierdzi jak gnojowa. Krowy jak to dostały to stały zdziwione o co chodzi. Ale w sumie ta pryzma już w połowie jest. Odpadu nie ma jakoś duzo na stole paszowym. 

Opublikowano
3 godziny temu, kampl napisał(a):

Mam ten sam kłopot. To ewidentnie wina wody. U mnie pryzma jest na górce ale nierównej. Więc mam z 2 stron dołek i jest to samo. Tylko że u mnie to ziemia taka że pół roku wyglądamy jak cygany z bagna. Pierwszego dnia wiadomo. Dostały z 5m2 bo cały przód wysoki na 20cm. To nabierałem i nabierałem. A i tak w sumie dużo odrzuciłem. Z 10 cm od spodu mokre, kapie z tego.  A śmierdzi jak gnojowa. Krowy jak to dostały to stały zdziwione o co chodzi. Ale w sumie ta pryzma już w połowie jest. Odpadu nie ma jakoś duzo na stole paszowym. 

U mnie to samo jest z ta pryzma. Jeden koniec jest niżej i tam podeszła woda i też kapie. Wybieram wyżej ale zastanawiam jak nisko mogę. Do mokrego czy wyżej bo przeszło ta woda. Już jedzą lepiej ale to jeszcze nie to. Dziś dodałem melasy i jest różnica na plus

Opublikowano

Nie. Ale też mają minusy. I też pleśnieją.  Ja jak przypomnę sobie jak miałem owijać te baloty to mi slabo. Tyle z tym fatygi, w nieskończoność się ciągły sianokosy, pryzmę łatwiej zbierać. Tylko to przykrywanie i ciągle stresy czy to się nie zagrzeje, czy nie podziurawiona.  Może czasem trochę żałuję że kupiłem przyczepę. Skoro jest to trzeba używać.

Opublikowano

Nigdy nie wyrzuciłem tyle z bel sianokiszonki co z pryzmy wyrzuciłem kukurydzy. I z tego powodu nie chcę próbować pryzm z trawy, już wolę bele. Może kiedyś, może jak silosy się wybetonuje.

Opublikowano

Podstawa w pryzmach to ubicie i szczelne okrycie. W tym roku i ubieglym miałem problem z ptactwem U musiałem dodatkowo zainwestować w siatki ochronne. Od kiedy są problem znikł 

• Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, xzibit0000 napisał(a):

Podstawa w pryzmach to ubicie i szczelne okrycie. W tym roku i ubieglym miałem problem z ptactwem U musiałem dodatkowo zainwestować w siatki ochronne. Od kiedy są problem znikł 

Ciężko jest dobrze ubić jak przyjeżdżają i sypią takimi kupkami zamiast rozścielać. Na TUZie przednim mam spych ale jak zaczynam spychać to mi się na boki wszystko rozjeżdża i nie jestem w stanie zrobić z tego co wysypią równej warstwy i żeby pryzma zachowała kształt. Ubijanie na dwa ciągniki w tym jeden pewnie ponad 7 ton z tym co ma zawieszone, do okrycia też się przykładam. A jeśli chodzi o siatki to mam i ostrzegam, dziurkę w tej siatce 2x2cm ptaszki znajdą i wykorzystają...

Opublikowano
11 godzin temu, KoneserOporu napisał(a):

Trawy nie robiłem, stwierdzam po kukurydzy że ciągle coś z tymi pryzmami nie wychodzi.

Lubię jak ktoś wypowiada się kiedy ma ogólne rozeznanie w temacie i doświadczył obu sposobów. 

Robienie pryzmy to nie jest technologia kosmiczna

Opublikowano

Oczywiście ze ciężko jest ubić dokładnie a tym bardziej jak masa towaru jest zbyt sucha. A czym dłużej jeździsz to bardziej sie rozjeżdża. Fajnie jest robić wąskie a długie pryzmy żeby szybko wybierać żeby sie nie psuło ale nie każdy też ma warunki żeby robić pryzme po X metrów 

Opublikowano

Z tego co u siebie zaobserwowałem to towar musi być mokrzejszy w pryzmę rok temu pierwszy pokos i gorzowska były zbierane oddzielenie i były mokrzejsze i zero odpadu. Drugi pokos był już niestety suchy i odpadu było dużo. Teraz daje gorzowska z jesieni jest mokra i zero odpadu