Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
3 godziny temu, ubogiwladek napisał(a):

Ładne cielaki to  po 100 % hf możesz mieć i  mięsnym byku. Dużego hf kup i zacielaj charolaise. W tamtym roku zacielalem takim o imieniu Navarone pięknie wradza dl siebie cielęta wszystkie wychodziły takie pomarńczowe

20250407_155415.jpg

Tak tylko HF delikatniejszy i nie lubię ich budowy ,SM bardziej wytrzymałe .

Opublikowano

użytkuje ktoś akpil km80 rozstaw 105 na hydraulice lub resorze? jest taki w korzystnej cenie od ręki i waham się czy brać czy nie. boje się trochę jak będzie z obrotem czy nie będzie haczył o ziemię bo jest dość długi. na filmach na YT widać że kółko ledwo się mieści przy rozstawie 85cm a przy 105 wydaje mi się ze może być kłopot. wiadomo jak to Polska konstrukcja mogli tego nie przemyśleć więc wolę dopytać.

Opublikowano
W dniu 2.04.2025 o 21:32, pawlak2507 napisał(a):

U mnie jałówki chodzą po samych rusztach bez materaców i legowisk tylko wszędzie ruszta i wszystko wdeptują same, no co nieco w koło przy ścianach zostaje. Maty na rusztach dobra sprawa tak myślę ale słyszałem że po kilku latach się drą i wszystko wpada do szamba i jest lipa w mieszadle itp.

A jak te jałówki wyglądający jeśli chodzi o kolana bez mat? Dają radę?

Opublikowano
W dniu 11.04.2025 o 06:49, dantur96 napisał(a):

Co można kupić dla cielaka na kaszel żeby w miarę pomogło oprócz antybiotyku. Nie ma temperatury normalnie pije i żre Tylko czasami kaszle 

Melovem + antybiotyk najlepiej by było

11 godzin temu, lukasz2623 napisał(a):

A jak te jałówki wyglądający jeśli chodzi o kolana bez mat? Dają radę?

Wyglądają normalnie przez 7 lat jak je tak trzymam 1 sztuka się zmarnowała na nogi, a tak jeśli przetrwa na takich rusztach to później lepiej dla niej 

Opublikowano
28 minut temu, pawlak2507 napisał(a):

Melovem + antybiotyk najlepiej by było

Wyglądają normalnie przez 7 lat jak je tak trzymam 1 sztuka się zmarnowała na nogi, a tak jeśli przetrwa na takich rusztach to później lepiej dla niej 

Okej dzięki za opinię 

Opublikowano

Może mu chodziło że ojciec się gospodarka zajmuje a on liczy hajs :D

36 minut temu, plati napisał(a):

Ktoś poleci coś na ketoze, żeby krowy same chętnie pobierały?

Ojciec po operacji i brak możliwości wlewów

Jak jeszcze pobiera objętościowe dobrze to w formie sypkiej tez są energetyczne typy Dextrofat z sano

Opublikowano
1 godzinę temu, michal_19 napisał(a):

A to ojciec potrzebny żeby wlewki robić? 😅 U mnie energię plus vit z overa chętnie pobierają

Potrzebny. Tyle siły miał, że łapał krowe za rogi, obracał na grzbiet i wszystko leciało od razu do brzucha

Opublikowano

Powiem tak , że już przerabiałem te wszystkie gliceryny , kextony itp itp , tylko z kieszeni pomagało , a ketoza jak była tak była i mleka nie było , od dwóch lat idzie ccm do tego suche wysłodki i może przez ten czas to było 4-5 ketoz leczonych , a ile tego dać to musicie według swojego stada liczyć .

Opublikowano
2 godziny temu, Supersebusiek napisał(a):

Powiem tak , że już przerabiałem te wszystkie gliceryny , kextony itp itp , tylko z kieszeni pomagało , a ketoza jak była tak była i mleka nie było , od dwóch lat idzie ccm do tego suche wysłodki i może przez ten czas to było 4-5 ketoz leczonych , a ile tego dać to musicie według swojego stada liczyć .

Potwierdzam. Wszyscy by chcieli mieć krowy po 15tys mleka i dać im trochę siana szufelkę oscypki i wszystko w temacie. Wysoko wydajne krowy ale i nie tylko potrzebują paszy wysoko białkowej i wysoko energetycznej. Problemu nieda się wykasować do zera ale można go ograniczyć do minimum. Może się mądrzę ale tak niestety jest . I dopasowanie paszy do naszego stada nieda się zrobić od jednego pociągniecia ruszczką człowiek się uczy na błędach i ciągle coś ulepsza i jest coraz lepiej. 

Opublikowano
plati napisał:

1 godzinę temu, michal_19 napisał(a):

A to ojciec potrzebny żeby wlewki robić? 😅 U mnie energię plus vit z overa chętnie pobierają

Potrzebny. Tyle siły miał, że łapał krowe za rogi, obracał na grzbiet i wszystko leciało od razu do brzucha

a jak nie ma rogów 🤔

jak wyżej paszę trzeba zbilansować ...

Opublikowano
8 godzin temu, pawelmf napisał(a):

Potwierdzam. Wszyscy by chcieli mieć krowy po 15tys mleka i dać im trochę siana szufelkę oscypki i wszystko w temacie. Wysoko wydajne krowy ale i nie tylko potrzebują paszy wysoko białkowej i wysoko energetycznej. Problemu nieda się wykasować do zera ale można go ograniczyć do minimum. Może się mądrzę ale tak niestety jest . I dopasowanie paszy do naszego stada nieda się zrobić od jednego pociągniecia ruszczką człowiek się uczy na błędach i ciągle coś ulepsza i jest coraz lepiej. 

oscypki to chyba w górach 😂

Opublikowano

A "ruszczka" to u ministry Leszczyny. 

Jest przypadek i trzeba lac glikol, takie życie. 

Idzie ku lepszemu. 

Problemem było zatoczenie w okresie okołoporodowym

Opublikowano
plati napisał:

A "ruszczka" to u ministry Leszczyny.  Jest przypadek i trzeba lac glikol, takie życie.  Idzie ku lepszemu.    było zatoczenie

kto się zataczał 🤔🤭 % były 🤔

• Haha 1