Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ale to nie badanie usg było sfałszowane, bo obumarcie powstało po badaniu, w 100-150 dniu. Po prostu należałoby badać trzeci raz przed zasuszeniem, wtedy okazałoby się że płód się zatrzymał, ale to są tak jak mówisz tak rzadkie przypadki, że nie opłaca się trzeci raz badać

Z PAGów korzystałem na samym początku gdy tylko weszły. Korzystałem z pół roku. Po tym, jak dwukrotnie u krów z resorpcją PAG potwierdził cielność i straciłem u nich pół roku laktacji zrezygnowałem, bo dla mnie jest to po prostu zbyt mała skuteczność. I tak lekarz przyjeżdża na wizyty rozrodowe, więc wolę dołożyć 5zł do usg

Gdyby nie było tych wpadek pewnie do dziś badałbym PAGami

• Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, danielhaker napisał(a):

Może po prostu doją tuż przed samochodem? 🤷‍♂️

Ja badam (tzn wet) pierwszy raz od 21 dni i obowiązkowo drugi pow. 60-70

Trafiła mi się ostatnio niecielna w zasuszeniu. Sprawdzona 2x, drugi raz w 100 dniu ciąży- potwierdzone, żywe. Minął termin wycielenia, wymienia brak, lekarz będąc przy okazji sprawdził- płód zamarł prawdopodobnie niedługo po drugim potwierdzeniu. Jest, ale zasuszony. Wydajność ostatniej laktacji 14300. Życie 🤷‍♂️

Tutaj i PAG tuż przed zasuszeniem wskazałby że cielna. Dlatego z PAGów zrezygnowałem

Co teraz? Do rzeźni bezwzględnie ? ja też miałem taką sytuację. Klapa. ojciec stwierdził że coś mu się nie zgadzało i że mogła poronic, a ja głupi pozniej zasuszylem 

Opublikowano

Bo Pagi w 31 dniu juz na początku badać chcieli a teraz wyskakuje do pagu mi w 45 dniu dopiero do badania. Teraz mam innego weta to usg robie raz w miesiącu tym co trzeba i działamy jak trzeba wtedy. Ja do paszowozu soli nie daje ale mam 2 opony wisieć i w każdą 2 kostki laduje i jak wyliza to laduje nowe, ale to na luzie a na uwięzi wiadomo jak to kostki po oborze latają to lepiej w paszowoz wrzucić.

Opublikowano

Badać można od 28 dnia. A w Solu do kontroli cielności jest od 45 dnia. Ważne, żeby pokrycie było w systemie, wtedy automatycznie wskakuje do zacielonych. Oczywiście, że po Pagu może zrzucić lub wchłonąć zarodka. Mam nawet zdjęcie takie zarodka w 42 dniu. U mnie jak poroni, to zazwyczaj pokazuje później ruje. 

Opublikowano

Dzisiaj sobie z ciekawości wszedłem na epue arimr i patrze ciach decyzja za doplaty to się pozytywnie zdziwiłem bo liczyłem że z 15tys mniej będzie dopłat a jeszcze dobrostanu nie policzony do +20 powierzchni i ściółki

Opublikowano

Data: 2025-01-08; K.SOMT:78 BAK:9 %BI:3.49 %TL:5.01 MCZ:282 SR.K.SOMT:101.5 SR.BAK:16.2 Wyniki w normie.

Się trochę rozjechały wyniki, niby jest sporo SM i JE ale jednak coś nie tak

Może kukurydza, że trochę się zgrzała i zepsuła, folia od mrozu i słońca się rozpada, a i myszy zrobiły swoje, a suczki co myszki lubią też zadziałały 

No i przez pogodę też mniej jedzą 

Opublikowano
7 minut temu, Karol6130 napisał(a):

Data: 2025-01-08; K.SOMT:78 BAK:9 %BI:3.49 %TL:5.01 MCZ:282 SR.K.SOMT:101.5 SR.BAK:16.2 Wyniki w normie.

Się trochę rozjechały wyniki, niby jest sporo SM i JE ale jednak coś nie tak

Może kukurydza, że trochę się zgrzała i zepsuła, folia od mrozu i słońca się rozpada, a i myszy zrobiły swoje, a suczki co myszki lubią też zadziałały 

No i przez pogodę też mniej jedzą 

Skąd taki wysoki tłuszcz ? 

Opublikowano

Co to za folia? budowlana czy co? Myszy robią bałagan ale u mnie raczej 1m od ściany pod zawinięta folia, więc w sumie nie zdąży się za bardzo popsuć a już dojadę w to miejsce. Mocznik wysoki. W te jednostki w bakteriach to w tysiącach? 

Opublikowano

Folia kiszonkarska

A tu weszły bo nie było opryskane na dole i rosła trawa

Bakterie tak jak reszta

Wiem że mocznik wysoki, i z tym jest teraz problem, to samo tłuszcz 

Sam bym chciał wiedzieć co tym razem poszło nie tak, jest w stadzie simów i jerseyek trochę, plus obdojone krowy

Opublikowano

Kiedyś wilki u nas i sąsiada psy ale kundelki rozszarpały i jeszcze u dwóch innych osób we wsi. U mnie szczury też z jednej strony qq rypią. Pies jednego zlapal ale drugi niechce się pokazać bo by go szarpnął odrazu.

Kiedyś dziki stara z młodymi pod dom przyszły to jak psa wypuściłem to 3 młode załatwił a Maciore pogonił, ale trochę kulał przez tydzień. Ostatnio wydrę przyniósł 🙈 jakim cudem nie wiem jeszcze trochę żyła jak przyniósł.  Ale z szyi krew mu leciała tez

Opublikowano
31 minut temu, Karol6130 napisał(a):

Folia kiszonkarska

A tu weszły bo nie było opryskane na dole i rosła trawa

Bakterie tak jak reszta

Wiem że mocznik wysoki, i z tym jest teraz problem, to samo tłuszcz 

Sam bym chciał wiedzieć co tym razem poszło nie tak, jest w stadzie simów i jerseyek trochę, plus obdojone krowy

Zrób indywidualnie białko i tłuszcz od wybranych 3-4 krów, które są w ustabilizowanej laktacji, bo tak to będziesz wróżył z fusów. Każda oddzielnie i od tych, które wybierzesz razem. 4-5 próbek 

• Like 1
Opublikowano
51 minut temu, Qwazi napisał(a):

Zrób indywidualnie białko i tłuszcz od wybranych 3-4 krów, które są w ustabilizowanej laktacji, bo tak to będziesz wróżył z fusów. Każda oddzielnie i od tych, które wybierzesz razem. 4-5 próbek 

Ja jak badam to od razu od wszystkich w probówki ,i mam przegląd każdej ,a że za badania w mleczarni się nie płaci to czemu nie .

• Like 1
Opublikowano

ile litrów siary dajecie cielakowi na pierwsze odpojenie i po jakim czasie drugie? Drugie pytanie czy odkażenie pępowiny jest aż tak ważne? Do tej pory tego nie robiliśmy ale ostatnio zainteresowałem się bardziej odchowem cieląt bo 2 sztuki mi padły i chce się dowiedzieć jak obchodzić się z takim cielakiem żeby % upadków był jak najmniejszy. Ile czego podawać itd. Czekam na rady kogoś kto ma doświadczenie w odchowie cieląt

Opublikowano

Przy pierwszym karmieniu 3 l siary. Okazał jodyną. Od czego padły ci te cielaki ? 

1 minutę temu, leszek1000 napisał(a):

Przy pierwszym karmieniu 3 l siary. Odkażam jodyną. Od czego padły ci te cielaki ? 

Opublikowano
21 minut temu, mx_racer napisał(a):

ile litrów siary dajecie cielakowi na pierwsze odpojenie i po jakim czasie drugie? Drugie pytanie czy odkażenie pępowiny jest aż tak ważne? Do tej pory tego nie robiliśmy ale ostatnio zainteresowałem się bardziej odchowem cieląt bo 2 sztuki mi padły i chce się dowiedzieć jak obchodzić się z takim cielakiem żeby % upadków był jak najmniejszy. Ile czego podawać itd. Czekam na rady kogoś kto ma doświadczenie w odchowie cieląt

Ile dni od urodzenia padnięcia?przyczyna znana?

Opublikowano (edytowane)

A u mnie dziś pierwszy taki przypadek poród normalny z malutką pomocą a cielaków tak się pepowina urwała że aż dziura na brzuchu zrobiłem odrazu dwa szwy i zobaczymy co będzie no i odważone było oczywiście.

Poród e terminie nawet dwa dni po siary dajemy 3 a jak cielak większy to i 4 litry .

Edytowane przez robert1226
Opublikowano

jeden 8 dni drugi 10. przyczyna to biegunka co prawda co trzeci cielak u mnie przechodzi biegunkę nawet jeśli nie zmieniam na preparat tylko odpajam mlekiem krowim do 3 tygodnia tylko że niektóre przechodzą to łagodnie że piją normalnie a te dwa nie chciały pić już pod koniec co prawda mam sondę ale nie wiem jak jej dobrze użyć żeby nie narobić biedy cielakowi kiedyś próbowałem ale nie szło mi to z 2 razy wlałem i na tym się skobczylo.

Opublikowano
3 minuty temu, mx_racer napisał(a):

jeden 8 dni drugi 10. przyczyna to biegunka co prawda co trzeci cielak u mnie przechodzi biegunkę nawet jeśli nie zmieniam na preparat tylko odpajam mlekiem krowim do 3 tygodnia tylko że niektóre przechodzą to łagodnie że piją normalnie a te dwa nie chciały pić już pod koniec co prawda mam sondę ale nie wiem jak jej dobrze użyć żeby nie narobić biedy cielakowi kiedyś próbowałem ale nie szło mi to z 2 razy wlałem i na tym się skobczylo.

Nie ma co czekać, bo odwodnienie szybko zabiera siły cielakowi. U mnie też nie zawsze wychodziło od razu, ale z praktyką idzie lepiej.