Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A może lepiej w kaczki wejść? W tym budynku krowy mają jedyny sens gdy przerobisz drugi budynek na luz i głęboką ściółke, a w tym budynku na jedną stronę założyć dojarkę i tu je łapać do dojenia, możesz wtedy indywidualnie każdej rzucać śrute a w drugim budynku same objętościówki. Przerabiać tanim kosztem żeby to zaczęło się kręcić

• Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, slawek74 napisał(a):

Ciasnota nie ma miejsca....lepiej halę namiotową postawić...

Myślałem na temat hali ale trzeba będzie się odbić od dna żeby coś kupić za 100tys ale temat jak najbardziej na czasie 

54 minuty temu, Elon napisał(a):

W takiej oborze zmieści się tylko 5 krów po długości.

Dla czego tak sądzisz ?  Prawda jest małe pomieszczenie w latach świetności rodzice mieli w tej oborze 20szt dojnych wiemy że inspekcja trzyma pieczę i musi zwierzę mieć luz. Ja sądzę że jak nie wejdzie się program dobrostan owy i żaden inny to jakiś czas będzie dobrze 

57 minut temu, kampl napisał(a):

Oczywiście że wykonalne. Ale niekoniecznie takie fajne. Bo 15 sztuk da zarobek ale mimo wszystko zarabiać że 3 tys na czysto i każdy dzień zaczynać i kończyć robota to trochę bardziej się opłaca etat.

Jeśli jesteś zdecydowany to zacznijmy od początku. Zwierzęta na ogół stoja do siebie głowami. Bo zadawanie paszy będzie nieco prostsze. Przy tym układzie wykonalne. No ale tylko praca fizyczna wchodzi w grę. Kwestia zbiornika na mleko na stary kup jakiegoś 20letniego 500l. Dojarka konwiowa będzie najtańsza. Używane są za parę groszy. Rurek wiele nie potrzeba. Zwykle od wody możesz pociągnąć środkiem i węże od powietrza raczej sięgną.  Nie pchaj się w koszta, zobaczysz za rok efekty to decyzja czy rozwijać się by to miało ręce i nogi albo zwijać interes bez strat. Kwestia zwierząt jest problemem. Tutaj tylko w grę wchodzi zakup. Tanio nie będzie. Nie kupuj takich z prawdziwego zdarzenia bo nie jesteś przygotowany na to by je żywic na tiptop. Więc zostaje jakiś brakowany towar z obory gdzie uznali że 8tys to za malo od krowym ale to też ryzyko. Bo jak u gościa dała 8 to u ciebie moze dać 5. Albo jeszcze gorzej bo jakieś delikatne sztuki co co chwila chore. Więc najprędzej z likwidacji gospodarstwa takie po prosty zwykle. Kolejna kwestia. Potrzebujesz c330 z hakiem, dowieziesz balika kiszonki

Myślałem o dojarce konwojowej  mam swoje jałówki dwie cielne to zostaną i trzeba dalej walczyć i ciapek z turem też jest 🙂

48 minut temu, Qwazi napisał(a):

"Zaorzesz" sam siebie i te krowy

Tutaj też możesz mieć rację 

57 minut temu, kampl napisał(a):

Jako tako wykonalne. Myślę że 2m długości na sztukę wystarczy. Więc mamy 4m na krowy i 2 zapasu na stół paszowy i korytarz gnojowy. Maksymalnie 12 sztuk w takim układzie. Ale gdzie młodzież. 

Młodzież by miała osobne miejsce  

Opublikowano

2m korytarza paszowego, 2m legowiska i pozostaje 2m na korytarz gnojowy. Stanowisko 1.3m szerokość, to sobie policz ile wyjdzie. Ja nie zniechęcam, ja tylko podpowiadam co pokazuje praktyka.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

@Elonma rację. W małej oborze na 6 metrach mam pięć jałówek. Dwie wysoko cielne, pozostałe zacielone. Jakbym tam jeszcze jedną dostawił, to wszystkie jednocześnie nie będą mogły się położyć. Zawsze jedna będzie stać. A to znaczy, że jest za ciasno. W drugiej oborze, na 11 metrach mam 8 krów. I to jest ok. Wszystkie się położą jednocześnie. Pomijam to, jak by się te krowy doiło komfortowo na tych wymiarach podanych przez kolegę. A gnój i karmienie to wszystko ręcznie chyba by trzeba było i nawet nie bardzo byłoby się jak z widłami obrócić 

Edytowane przez Qwazi
  • Like 4
Opublikowano
8 godzin temu, rolnikgospodarny95 napisał(a):

IMG_20250102_175912.jpg

IMG_20250102_175845.jpg

IMG_20250102_175821.jpg

Obora długa 7m szerokość 6  

Chciałbym utworzyć produkcję mleczna na tej oborze 15szt czy jest taka możliwość?  Mam dojare nie mam chłodni i od nowa muszę zrobić budynek gdzie gdzie będzie mieściła się chłodnia oraz umywalka ciepła  zimowa woda i rury powiedzcie mi czy jest warto od zera zaczynać?  

Napisz na priv to ci coś podpowiem najlepiej zrób szkic budynku zaznacz okna drzwi szerokości pomierz itd to ci to przelicze i podpowiem żebyś nie siedział w oborze 10godz przy 12szt ale nie słuchaj że ci tam 3tys zostanie jak będziesz miał wydajne zwierzęta to spokojnie że szt zostanie dwa trzy razy tyle rocznie, pytanie za jaką cenę sprzedasz i do jakiego zakładu , ta dokarmia to masz na myśli dojarke bankowa(konwiowke)?? Schladzalnik to nie straszny koszt zależy ile ziemi masz do dyspozycji czy masz blisko cukrownie czy browar?? Pisz na priw

Opublikowano
7 godzin temu, Qwazi napisał(a):

@Elonma rację. W małej oborze na 6 metrach mam pięć jałówek. Dwie wysoko cielne, pozostałe zacielone. Jakbym tam jeszcze jedną dostawił, to wszystkie jednocześnie nie będą mogły się położyć. Zawsze jedna będzie stać. A to znaczy, że jest za ciasno. W drugiej oborze, na 11 metrach mam 8 krów. I to jest ok. Wszystkie się położą jednocześnie. Pomijam to, jak by się te krowy doiło komfortowo na tych wymiarach podanych przez kolegę. A gnój i karmienie to wszystko ręcznie chyba by trzeba było i nawet nie bardzo byłoby się jak z widłami obrócić 

Przy obecnej pogodzie kolega by nie zarobił na leczenie zapalenia płuc. 

• Like 1
Opublikowano

A ja wiem ,krowa nie lubi dusznej wilgoci ,ściana ma być sucha ,a może być i minus   i nic ,ale jak plynie po ścianie to otwarcie drzwi i problemy

• Like 4
  • Thanks 1
Opublikowano

Nie przy tych wymiarach.

Nawet jeśli postawi tam 10 sztuk to będą problemy. Wysokość też pewnie nie wielka.

Zresztą, przy 10 sztukach nie będzie można tam się obrócić.

• Like 1
Opublikowano

@rolnikgospodarny95 zależy czy lubisz to robić. Też bym radził najtańszym kosztem zrobić dojarkę konwiową do 20 sztuk wystarczy. Zbiornik jakiś używany. Do tego jakieś krowy lub jałówki. 

Zależy też ile masz ziemi . Najlepiej to chować jedną sztukę na ha , żeby nie kupować pasz z zakupu.

Opublikowano
3 godziny temu, PiotrZet napisał(a):

Posiada ktoś zgarniacze łańcuchowe od Wróblewskiego ? Jakie opinie o nich ? Cenowo też ktoś jest w stanie się wypowiedzieć ?

Od 35 Lat i dalej chodzi. Tyle lat i co się zepsuje dostaniesz od ręki lub 2 dni i paczka na podwórku. System prosty i niezwodny 

Opublikowano
8 godzin temu, Qwazi napisał(a):

Dojarka i zbiornik to tu nie stanowi żadnego problemu. Problemem jest ta obora

I infrastruktura ,trzeba pamiętać że tam zawsze mleczarka ma dojechać i stać na suchym

Opublikowano
10 godzin temu, Elon napisał(a):

Nie przy tych wymiarach.

Nawet jeśli postawi tam 10 sztuk to będą problemy. Wysokość też pewnie nie wielka.

Zresztą, przy 10 sztukach nie będzie można tam się obrócić.

Wysokość 240metra

10 godzin temu, ChiquitaB napisał(a):

Daj sobie spokój przy tulu sztukach więcej zachodu niz to warte a ruszenie produkcji tez kosztuje

Ruszenie jak najbardziej kupić krowę za 7, tys to myślę chować. Od cielaka i zacielic na krowę ale któraś można kupić ale to też są koszta

10 godzin temu, Michal2399 napisał(a):

@rolnikgospodarny95 zależy czy lubisz to robić. Też bym radził najtańszym kosztem zrobić dojarkę konwiową do 20 sztuk wystarczy. Zbiornik jakiś używany. Do tego jakieś krowy lub jałówki. 

Zależy też ile masz ziemi . Najlepiej to chować jedną sztukę na ha , żeby nie kupować pasz z zakupu.

20ha mam  już mam plan rozpisany będę musiał cielaczka na jałówkę i puzniej zacielic na krowę i kupować krowy. Dokładnie cały czas mi chodzi tą dojarka po głowie.

Godzinę temu, kizak napisał(a):

I infrastruktura ,trzeba pamiętać że tam zawsze mleczarka ma dojechać i stać na suchym

Wjazd jest utwardzony więc nie ma problemów tylko budynek wymaga wkładu od 70roku nie rematowany

11 godzin temu, kizak napisał(a):

A ja wiem ,krowa nie lubi dusznej wilgoci ,ściana ma być sucha ,a może być i minus   i nic ,ale jak plynie po ścianie to otwarcie drzwi i problemy

Będę miał na uwadze komentarz

Opublikowano

Dobra. Tak serio to jak chcesz przy tym pracować, jesteś zdecydowany to jak dla mnie najlepszym rozwiązaniem jest to byś jednak tych pieniędzy trochę wyłożył. Jeżeli masz zamiar zaczynać od 1 cielaka i po trochę dokładać zwierząt to za 10 lat dorobisz się 10 sztuk dojnych. Więc jeśli chcesz przez rok chodzić przy 1 cielku, za rok przy 2 cielakach to prędzej się znudzisz jak coś z tego zarobisz. Budynek pozwala utrzymywać kilka krów. Zacznij od 5 i w tym czasie do tego budynku dostawiaj wiatę. Prosty budynek na słupach. Nie wiem jak się tam wymiarami dopasujesz do działki ale jeśli jest możliwość to zrób stół paszowy chociaż 10m  długi. I legowiska albo ściółkę. W ten sposób będziesz mógł żywic sztuki z budynku i dostaniesz parę metrów na więcej sztuk. A sam budynek w zależności od wymiarów wyjdzie naprawdę tanio. Kolejna kwestia są programy, nie wiem. Rozwój małych gospodarstw, czy młody rolnik 

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, rolnikgospodarny95 napisał(a):

Wysokość 240metra

Ruszenie jak najbardziej kupić krowę za 7, tys to myślę chować. Od cielaka i zacielic na krowę ale któraś można kupić ale to też są koszta

20ha mam  już mam plan rozpisany będę musiał cielaczka na jałówkę i puzniej zacielic na krowę i kupować krowy. Dokładnie cały czas mi chodzi tą dojarka po głowie.

Wjazd jest utwardzony więc nie ma problemów tylko budynek wymaga wkładu od 70roku nie rematowany

Będę miał na uwadze komentarz

Wiesz co, tak czytam coś tu namalował w tych odpowiedziach i aż zajrzałem na Twój profil. Jeśli data urodzenia prawdziwa i mieszkasz w Wielkopolsce to może weź Ty zrób sobie do mnie wycieczkę. Masz 130 km. Pokażę Ci podobny obiekt zasiedlony, dojarkę, zbiornik i sposoby ogarniania przeze mnie karmienia, ścielenia, usuwania gnoju. Zobaczysz sobie na własne oczy, oceniasz i wyciągniesz wnioski. Odpowiem Ci na Twoje pytania. Mam 15 krów dojnych, a całe stado liczy ok 30 szt. Trochę mi Cię szkoda się zrobiło, żebyś tak błądził we własnych pomysłach i domysłach. Gdybyś się zdecydował odezwij się na priw. Ustalimy co i jak 

• Like 3
Opublikowano

ludzie zagospodarowani ,po 30 krów mająą ,i rozpędzeni ,i rezygnują, a kobitka dodatkowo na etacie ,a teraz nagonka na molochy by  były ,myślę że nie dadzą Ci się rozwinąć  . Na 15 krowach ,bez ,,lewego'' przychodu ,nim zabłyśniesz to jesteś bankrut .  

• Like 4
Opublikowano

@rolnikgospodarny95myślisz chować ze swoich jałowek???to licz, że przy dobrych wiatrach 2lata jak wyjdzie na krowę.... dojście do 10-15 dojnych.,.licz się z tym, że przez te dwa lata do tego cielaka tylko odkładasz a czy wyjdzie z tego wydajna krowa???to będzie zależało od wielu czynników od genetyki po odchów, żywienie w tym czasie.  Chodowla to praca przy żywych zwierzętach a błędy dużo kosztują (ja się ciągle uczę) sprawy techniczne to tu raczej najmniejszy dla mnie problem. Przepraszam jeśli podciolem ci skrzydła....

Opublikowano
19 godzin temu, slawek74 napisał(a):

Stodołę masz ?

Tak mam a w stodole tucznik

6 godzin temu, Wiesio80 napisał(a):

@rolnikgospodarny95myślisz chować ze swoich jałowek???to licz, że przy dobrych wiatrach 2lata jak wyjdzie na krowę.... dojście do 10-15 dojnych.,.licz się z tym, że przez te dwa lata do tego cielaka tylko odkładasz a czy wyjdzie z tego wydajna krowa???to będzie zależało od wielu czynników od genetyki po odchów, żywienie w tym czasie.  Chodowla to praca przy żywych zwierzętach a błędy dużo kosztują (ja się ciągle uczę) sprawy techniczne to tu raczej najmniejszy dla mnie problem. Przepraszam jeśli podciolem ci skrzydła....

Wiesz to na razie są plany ale czy się zrealizują nigdy nie wiadomo 

10 godzin temu, kizak napisał(a):

ludzie zagospodarowani ,po 30 krów mająą ,i rozpędzeni ,i rezygnują, a kobitka dodatkowo na etacie ,a teraz nagonka na molochy by  były ,myślę że nie dadzą Ci się rozwinąć  . Na 15 krowach ,bez ,,lewego'' przychodu ,nim zabłyśniesz to jesteś bankrut .  

Masz rację ale ja też zajmuje się chodowla tucznika 200szt ale cena marna