Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Okolo porodowo to robię tak że dostają sianokiszonkę i kukurydzy a dwa tygodnie przed wycieleniem daje im tmr od krów mlecznych. Po porodzie premiuje je granulatem 23% 7mj w zależności tego jak doją. Na zasuszenie daje antybiotyk fatroximin

Opublikowano
45 minut temu, nikolas29 napisał(a):

To genetyka winna jak szybko ucinają mleko..Tomek łódzkie.skad jestes

Hehe.Z łódzkiego pewnie. 

Ale by zaskoczył jakby napisał takie mazowieckie xd

Godzinę temu, Marco98 napisał(a):

Tł. 4,25 Bo 3,74 mocznik 224

Parametry niby ok. Ale trochę za mały tłuszcz, delikatnie zmniejszyłbym też mocznik. I wrzucilbym sporo więcej słomy zamiast energii. To ja już mam więcej niż 25l przy oszczednym żywieniu bo robię jedną dawkę dla całego stada i nieudanym stadzie, bo ciągle jakieś niespodzianki się wysypią.  Wiec niby wynik 25l ok ale to musi być więcej. 

Opublikowano (edytowane)
54 minuty temu, Marco98 napisał(a):

Okolo porodowo to robię tak że dostają sianokiszonkę i kukurydzy a dwa tygodnie przed wycieleniem daje im tmr od krów mlecznych. Po porodzie premiuje je granulatem 23% 7mj w zależności tego jak doją. Na zasuszenie daje antybiotyk fatroximin

To z mojej strony mogę doradzić żeby treściwą wprowadzać dwa a nawet trzy tygodnie przed wycieleniem, powinny łapać większy litraż i dłużej go utrzymywać. Nie rozważałeś robić własnej treściwej na bazie soi rzepaku qq? Szczególnie właśnie około porodowo, z granulatami różnie bywa.

Edytowane przez KTJW
Opublikowano
5 minut temu, Marco98 napisał(a):

Robiłem premie tłuszcz chroniony soja drożdże bufor kukurydza ale nie chciały jeść i dlatego zrezygnowałem 

A parametry objętościówek trawy i kukurydzy?

Opublikowano
3 godziny temu, Marco98 napisał(a):

Robiłem premie tłuszcz chroniony soja drożdże bufor kukurydza ale nie chciały jeść i dlatego zrezygnowałem 

Może tłuszcz im nie pasował? Bezwonny? Jaki kupowałeś?

Opublikowano
8 godzin temu, michalcium napisał(a):

Tłuszcz nie taki tani żeby go sypać dla wszystkich 😜

Tylko tłuszczu to szklankę się daje nie kilo... tu chodzi o to by wcisnąć jak najwię ej w nią skoncentrowanej paszy...

11 godzin temu, Marco98 napisał(a):

Parametrów trawy nie znam, ale kukurydza 29% skrobii 

Może jakieś energię w płynie podawać 🤔 mi widzi się słaby okres około porodowy dwa genetyka trochę kuleje...

Sam to przechodziłem ...złapać 8/9tys łatwo ale dychę minąć już gorzej 

Opublikowano
Godzinę temu, michalcium napisał(a):

Jak najwięcej w krowę po szczycie laktacji? Po co? Chyba że paszowoz na grupy robiony wtedy tluszcz na wóz miałby sens

Nie o szczycie tylko ogólnie 🙋‍♂️

Opublikowano
42 minuty temu, Supersebusiek napisał(a):

dawanie tego tłuszczu dla mnie nie ma żadnego sensu do wydajności 11 tysięcy czy nawet 12 , soja i ccm wystarczy i rzepak .

Tłuszcz dwa tygodnie po porodzie ,później nie widzę sensu dawać. 

• Like 1
Opublikowano
5 godzin temu, Supersebusiek napisał(a):

dawanie tego tłuszczu dla mnie nie ma żadnego sensu do wydajności 11 tysięcy czy nawet 12 , soja i ccm wystarczy i rzepak .

robiliśmy test koniec czerwca początek lipca przez 30 dni dawałem tłuszcz na wóz w dawce do 400g na sztukę. przez te 30 dni wystąpił SPADEK mleka o 0,7l na sztuce, spadek białka o 0,11 i wzrost tłuszczu o 0,07. Przez 60 dni spadek skuteczności pokryć o ok  60%. Cudowny tłuszcz pokazał tylko że dobrze drenuje kieszeń rolnika. 

• Like 1
Opublikowano

Chciałbym uzyskać informacji na temat utworzenia stada i produkcji mleka

Rodzice 15 lat temu zrezygnowali z produkcji mleka i z krów teraz chciałbym odbudować sprzedaję cieplne jałówki 

Chodzi mi o to czy warto zakładać wszystko od początku dojarnia chłodnia pomieszczenie wszystko od zera by trzeba kupić bo nie mam nic tylko kany stare😁  czy są to duże koszty papierowe bo wiadomo weterynarii powiatowy dokumenty musi podpisać i również mleczarnia a dalej by się okazało 

Opublikowano
Marco98 napisał:

Hej. Mam pytanie do agrofotowiczow. Mam problem z wydajnością. Wydajność jest w tym momencie 8500kg. Chciałbym dobić ponad 9000kg, ale za Chiny nie mogę jej podnieść już. Krowy średni dzień laktacji mają 170-180 dzień. Dawka żywieniowa wygląda tak:

Sianokiszonka 600kg

Słoma 30kg

Kukurydza 1000kg

Wysłodki buraczane mokre 400kg

Młóto browarniane mokre 250 kg

Kiszone ziarno kukurydzy 70kg

Śruta zbożowa 80kg

Koncentrat soja rzepak 90kg

Witaminy 4kg

Bufor 4kg 

Kreda 4kg.

Dostają jeszcze z ręki 4-6 kg treściwej zależnie od wydajności 23%.

Pomoże mi ktoś co zmienić a może coś ująć lub dodać ?

ta 23% pełnoporcjowa to z Agro centrum

Opublikowano
W dniu 29.12.2024 o 10:03, Qwazi napisał(a):

Tego, co wziąłby wet. Ale przy droższym nasieniu wychodzi inaczej, dlatego napisałem, że zależy od nasienia 

A ja się zastanawiam czy isć na kurs przy stadzie około 50 sztuk dojnych trzeba będzie się w końcu zebrać . Z jakiej firmy bierzesz nasienie ? 

Opublikowano
MKrajes napisał:

5 godzin temu, Supersebusiek napisał(a):

robiliśmy test koniec czerwca początek lipca przez 30 dni dawałem tłuszcz na wóz w dawce do 400g na sztukę. przez te 30 dni wystąpił SPADEK mleka o 0,7l na sztuce, spadek białka o 0,11 i wzrost tłuszczu o 0,07. Przez 60 dni spadek skuteczności pokryć o ok  60%. Cudowny tłuszcz pokazał tylko że dobrze drenuje kieszeń rolnika. 

a skąd wiesz czy te pogorszone parametry i słabszy rozród to nie wina upałów? Ciekawe co by było gdybyś zrobił ten test w okresie zimowym

• Like 3
Opublikowano
2 godziny temu, MKrajes napisał(a):

U nas z tym tłuszczem próbowałem dwa raz palmit 16 chyba , problem w tym , że jeść jakoś jadły ale tak okrutnych zapaleń od tego to nigdy nie miałem , normalnie krowy puchły w oczach i to najzdrowsze w stadzie , nic na to nie pomagało , nie wiem dla mnie to nie działa bo ketoza i tak była , teraz robię premię 70 % ccm 30 % rzepak albo soja na rok może dwie trzy ketozy się leczy .