Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Bralbym bez zastanowienia. Znajomy płacił za gorzowską po 150 zł za balota i musiał sam wszystko zrobić. Od ścięcia do zwiezienia i owinięcia. Dla mnie głupota za taką cenę. Inny płacił 2,5 tys za hektar i też wszystko sam robił. To u Ciebie jak za darmo. 100 zł nie wyjdzie na gotowo 

Opublikowano

Hmm... by musiał jedna przyczepe zważyć. U mnie jak robi znajomy samozbierajaca to mniej więcej wie ile wchodzi bo na jednym gosp wazy kazda przyczepe. I wiem wtedy ile mam w pryzmie w przybliżeniu

Opublikowano
1 godzinę temu, szymek napisał:

gość chce sprzedać lucernę z pnia, chce 30zl od belota 120 jak myślicie dużo mało?

No przecież sama folia na 1 balot to jakieś 10zl. A za głupia trawę chodziły ceny po 100 zł. I to patrząc realnie jak sypniemy azotu ledno ledwo to już kosz wyprodukowania sztuki to 50zl

Opublikowano
1 godzinę temu, szymek napisał:

chciał 40zl ale w końcu zszedł na 30, ma tego 14 ha w kawałku no i mam do tego pola nie cały kilometr.

Człowieku nie pytaj tylko leć z zadatkiem i kosiarkę szykuj. 

Dnia 10.05.2024 o 21:14, ChiquitaB napisał:

Nowy nabytek wjechał

W listwie w kosiarce raz w sezonie olej wymieniacie? I jak on wygląda wtedy?

20240510_153859.jpg

Jaki model?

Opublikowano

Panowie porady odrobinę potrzebuje będę przesiewał kolejna lakie i zastanawiam się co zasiac by szybko rosło ewentualnie zostało na drugi rok .

Łąka jest już skoszona i zaraz po zebraniu bym ja opryskal i jeszcze z końcem mają lub początek czerwca coś zasiac  tylko co ? 

Opublikowano
7 minut temu, robert1226 napisał:

Panowie porady odrobinę potrzebuje będę przesiewał kolejna lakie i zastanawiam się co zasiac by szybko rosło ewentualnie zostało na drugi rok .

Łąka jest już skoszona i zaraz po zebraniu bym ja opryskal i jeszcze z końcem mają lub początek czerwca coś zasiac  tylko co ? 

Teraz to ciężko słaby termin na sianie traw jest za sucho. Ja bym poczekał i zasiał na początku września to jest najlepszy termin dla traw 

Opublikowano
9 minut temu, dantur96 napisał:

Teraz to ciężko słaby termin na sianie traw jest za sucho. Ja bym poczekał i zasiał na początku września to jest najlepszy termin dla traw 

Tak zawsze siałem we wrześniu,  a tak mi przyszło do głowy by coś wymodzić,  ale z drugiej strony głowy myśl tak jak piszecie że z tego zasiewu nic nie będzie.

Opublikowano
Dnia 10.05.2024 o 09:07, michal_19 napisał:

Nie masz dostępu żeby jeszcze kupić? 😜 u mnie od 2tyg żaden wet nie ma 

Nie lepiej wysłodki dawać z miesiąc przed ocieleniem i nie będzie ketoz .🤔 Tylko że wysłodki też kosztują i wyjdzie może więcej jak na ten kextone 180 zł ale doliczyć jeszcze z 1-2 wizyty weterynarza w tym jakieś kroplówki z glukozą to koszt jakieś 400-500 zł🤔

Opublikowano

Też tak myślałem że Sue uda bez kextonow dostawały i wyslodki i kukurydzę kiszona ziarno , a i tak niektóre łapały ketoze i trzeba było i kroplówki i kexton  dać. 

Wchodzę do lecznicy w piątek po wlewki na zasuszeniu,  a tu pani ropakowoje kextony akurat dostawa była po 167 zł wychodzi sztuka , a weterynarz który mnie obsługuje już dawno po 210zl miał.

Opublikowano
21 minut temu, robert1226 napisał:

Tak zawsze siałem we wrześniu,  a tak mi przyszło do głowy by coś wymodzić,  ale z drugiej strony głowy myśl tak jak piszecie że z tego zasiewu nic nie będzie.

Na jakimś torfie to może i by coś było z tego 😃 chyba że masz 1/2 klasę to tam urośnie ale jak jakaś czwórka to ja bym nie siał 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, ChiquitaB napisał:

Ja lecę z delicja przed wycieleniem 2tyg zobaczymy czy ketoz nie bedzie. Część ma kextony wrzucone część nie.

O delicje też dawałem przed ocieleniem , może za mało bo 2 kg na krowę dziennie .

Delicje stosuje już drugi rok i zawsze krowy jadły chętnie,  a ostatnio coś nie bardzo do nich się schylały. 

Edytowane przez robert1226
Opublikowano
semos napisał:

u mnie wet gadał żeby nie stosować wysłodki przed ociepleniem, bo one zawierają mało potasu.

Zgadzam się, wysłodki w okresie wycielenia to zły pomysł, wiem z doświadczenia. Daje kextone też niektóre łapią ketozę ale może łagodniej i szybciej przechodzi.

Opublikowano
1 godzinę temu, Michal2399 napisał:

Nie lepiej wysłodki dawać z miesiąc przed ocieleniem i nie będzie ketoz .🤔 Tylko że wysłodki też kosztują i wyjdzie może więcej jak na ten kextone 180 zł ale doliczyć jeszcze z 1-2 wizyty weterynarza w tym jakieś kroplówki z glukozą to koszt jakieś 400-500 zł🤔

Wysłodek w zasuszeniu nie stosuje , więcej problemów później, dzięki kexxtone nie wiedziałem co to mocna ketoza , zdarzały się sztuki z delikatna podklinicznw ale doslownie 3 dni wlewów do pyska i znowu ładnie rusza bez znaczących spadków mleka. Ciekawo czy monenzyna w paszach dla drobiu też jest wycofywana. 

Opublikowano
2 godziny temu, dantur96 napisał:

Zasiałem trawę miesiąc temu i do tej pory zero deszczu. Trawa siana na jesień uschła