Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Odnośnie mojej pompy mlecznej- nie miałem czasu się odezwać bo ostatnio spoooro się dzieje... 🙈 winny był ten docisk łopatek z fotki Leszka, on chyba z grafitu jest. Zestaw naprawczy 280zł + nowe łopatki 70zł. Takie same, ale metalowe do pomp do hal udojowych 1350zł 🤦‍♂️

43 minuty temu, pawelmf napisał:

płacą niektóre. Za cielaka 50 zł za krowę 70 zł

Wizal

U nas Wizal przez max rok płacił 20zł od cielaka i przestał

U nas najmniejszy wcześniak miał 17kg, termin chyba 8 miesiąc, ale nie mogę znaleźć teraz teczki z archiwum kart. Zaczynała od 0,5l mleka na odpój. Wyrosła na jedną z największych krów

Opublikowano
9 godzin temu, robert1226 napisał:

Chyba jakiś miejscowy rzeznik od ciebie odbiera , bo firmy utylizacyjne z tego co wiem nie płacą. 

To słabe macie firmy. U mnie płacą firmy utylizacyjne.

10 godzin temu, kampl napisał:

W sensie że vatu trochę odzyskasz?

Nie jestem na vacie.

6 godzin temu, pawelmf napisał:

płacą niektóre. Za cielaka 50 zł za krowę 70 zł

Wizal

Dokładnie Wizal u mnie zabierał 

Opublikowano

Faktura z agencji? I co płacisz?

Tej faktury sie nie płaci. To pokrywa firma utylizacyjna. U mnie kierowca mówił ze przyjdzie faktura do zapłaty i zeby w zadnym wypadku nie płacić bo to oni płacą.

• Like 1
Opublikowano
22 godziny temu, robert1226 napisał:

To ma żeby w urzędach jak naj mniej wiedzieli o nas , no jak za dużo wiedzą to sobie sami robimy na szkodę także z czym nie muszę do biura nie chodzę. 

Ale w urzędach i tak to wiedzą co mają wiedzieć ile czego masz i w ogóle, a poza tym jak zabiorą martwo urodzonego cielaka nigdzie nie musisz chodzić dzwonisz do powiatowego że był odbiór cielaka martwego i tyle chyba że co drugi cielak będzie Ci padał to wtedy się ktoś tym może zainteresować ale jak padnie Ci 2, czy 3 sztuki na rok przy 50 wycieleniach to moim zdaniem zdarzenie losowe i nigdy przy podanych liczbach nie miałem żadnej kontroli z tego tytułu

Opublikowano (edytowane)

Tak, martwo urodzone podajesz tym od padliny. Oni robią dokumentację ale nie wiem kto ją widzi. I irz tego nie ma. Ja mam właśnie taką sztukę 3letnia bo poroniła i irz uważa ją za jałówkę hodowlana

Edytowane przez kampl
Opublikowano

Wczoraj przed wieczorem, pod moją nieobecność jałówka nażarła się śruty. Urwała rurę od żłoba i wyszła na stodole gdzie stoi śrutownik oraz był tam worek ze śrutą. Wodę pije ale jeść nie chce. Jakie macie rady w tej sytuacji?

Opublikowano
1 minutę temu, WojtekBuawski napisał:

Wczoraj przed wieczorem, pod moją nieobecność jałówka nażarła się śruty. Urwała rurę od żłoba i wyszła na stodole gdzie stoi śrutownik oraz był tam worek ze śrutą. Wodę pije ale jeść nie chce. Jakie macie rady w tej sytuacji?

Narazie obserwować. 

Jak by coś się działo niepokojącego to po weta. 

Opublikowano
1 godzinę temu, pawlak2507 napisał:

Ale w urzędach i tak to wiedzą co mają wiedzieć ile czego masz i w ogóle, a poza tym jak zabiorą martwo urodzonego cielaka nigdzie nie musisz chodzić dzwonisz do powiatowego że był odbiór cielaka martwego i tyle chyba że co drugi cielak będzie Ci padał to wtedy się ktoś tym może zainteresować ale jak padnie Ci 2, czy 3 sztuki na rok przy 50 wycieleniach to moim zdaniem zdarzenie losowe i nigdy przy podanych liczbach nie miałem żadnej kontroli z tego tytułu

Ale zawsze dobrze jak wiedzą mniej nie tworzą  histori negatywnej hospodarstwa , na szczęście cielaki mi nie zdychają przez wszystkie lata chyba 2 szt no i raz na jakiś czas też bardzo rzadko się martwy urodzi to takiego mam dwa labradory to go szybciej rozpracują niż bakutil przyjedzie.

Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, raven18 napisał:

omg, to u was płacą 😱 mi normalnie przychodzi faktura do zapłaty, za utylizację coś pod 50zł ... nie dość że padnie to jeszcze trzeba zapłacić ...

To gmina w której mieszkasz nie ma podpisanej umowy na odbiór padliny?

11 godzin temu, artek27 napisał:

Faktura z agencji? I co płacisz?

Tej faktury sie nie płaci. To pokrywa firma utylizacyjna. U mnie kierowca mówił ze przyjdzie faktura do zapłaty i zeby w zadnym wypadku nie płacić bo to oni płacą.

Skoro tak to mają podpisaną umowę na odbiór padliny. 

Edytowane przez PRIMO
Opublikowano
Przed chwilą, raven18 napisał:

Nie wiem, kiedyś pytałem weta to mówił że do ekostoku dzwonić i tyle. 

Zapytaj się w firmie która odbiera padło czy ma podpisaną umowę na odbiór padliny z gminą w której mieszkasz. 

Opublikowano

Ciele po porodzie było od początku takie niemrawe. Przyjechał vet, dał jeden antybiotyk, nie poprawilo się, nastnego dnia dał inny.

Stwierdził że ma wodę w płucach. 

Kilka dni i dalej się nic  nie poprawia. Nie ma siły jeść i ogólnie słabo to wygląda. Jakieś pomysły?

Opublikowano
4 godziny temu, WojtekBuawski napisał:

Ja to bym odrazy dzwonił po weta ,aby podał coś na przeczyszczenie . Jak dużo zjadło to może być nieciekawie .

• Like 1
Opublikowano
28 minut temu, Azor07 napisał:

Ja to bym odrazy dzwonił po weta ,aby podał coś na przeczyszczenie . Jak dużo zjadło to może być nieciekawie .

Drożdże rozpuścić i wlac za pomocą sondy, kwasica raczej gwarantowała.

Opublikowano

Czy ktoś miał problem, z rzekomym wysokim punktem zamarzania? Osm Łowicz próbuje uwalić mi mleko Extra na pozaklasowe ze względu na wysoki punkt zamarzania. Sprawdziłem z poprzednich miesięcy i wyniki są podobne. Przecież nie dolewam wody do mleka...