Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Odzysku już raczej kupował nie będę. Krowy są do momentu do którego rodzice mają siłę sobie dorabiać na emeryturze. To już nie powinno długo potrwać. 

• Sad 1
Opublikowano

Gumy strzykowe bierzecie zamienniki czy się nie bawicie i oryginał ? 220zł mój krótki kubek kosztuje za komplet oryginałów, a chyba ostatnio trafiłem na wadliwe oryginały, bo na króćcach pękały po krótkim czasie... Ktoś może tych włoskich Spaggiari próbował?

Opublikowano

Ja na przewodówce mam zbieraninę. Kolektor Polanes, a kubki chyba Westfalia. Jedyne pasujące gumy to Ultramilki długie 9mm typ Westfalia/Gea. I tak od 20 lat 😛  Kupiłem silikony z Genes, to po pierwszym doju kolektor pokaleczył metalowymi króćcami gumy i do wyrzucenia. Dobrze, że tylko jeden komplet wziąłem

Opublikowano
plati napisał:

Odzysku już raczej kupował nie będę. Krowy są do momentu do którego rodzice mają siłę sobie dorabiać na emeryturze. To już nie powinno długo potrwać. 

co do tych wymienników to jeszcze skracają czas schładzania mleka to też na plus mniej prądu zużytego

ja mam wszysto a raczej prawie wszystko delawal bo kolektory jakieś zamienniki typ ,,westwalia,, tak je określają a gumy jakieś zamienniki poniżej 100zł komplet

https://allegro.pl/oferta/gumy-strzykowe-dl328u-928328-01-10mm-mc11-12281899978 nie dawno po 96zł płaciłem 🙆‍♂️

Opublikowano
30 minut temu, slawek74 napisał:

co do tych wymienników to jeszcze skracają czas schładzania mleka to też na plus mniej prądu zużytego

ja mam wszysto a raczej prawie wszystko delawal bo kolektory jakieś zamienniki typ ,,westwalia,, tak je określają a gumy jakieś zamienniki poniżej 100zł komplet

https://allegro.pl/oferta/gumy-strzykowe-dl328u-928328-01-10mm-mc11-12281899978 nie dawno po 96zł płaciłem 🙆‍♂️

Myślę nas tym ale są skrajne opinie co do wymienników w chłodni małej pojemności. 

Jak mi nie dogrzeje wody to programator nie puści dalej i będzie musiała grzać przepływowo myjka co znacznie zwiększy pobór w porównaniu do bojlera elektrycznego 

Opublikowano
robertrolnik27 napisał:

Ja mam te zielone silikonowe z gea, droga sprawa. Ale wytrzymują dwa razy dłużej niż czarne i nie twardnieją tak. 

co ile zmieniasz ? ja co roku... na zimę

plati napisał:

Jak mi nie dogrzeje wody to programator nie puści dalej i będzie musiała grzać przepływowo myjka co znacznie zwiększy pobór w porównaniu do bojlera elektrycznego

odzysk się montuje tak by zasilał termę i ewentualnie dogrzewanie tylko już ciepłej wody moźna też założyć zawory i pomijać termę tska pajęczynka ale skuteczne

Opublikowano
59 minut temu, slawek74 napisał:

co ile zmieniasz ? ja co roku... na zimę

odzysk się montuje tak by zasilał termę i ewentualnie dogrzewanie tylko już ciepłej wody moźna też założyć zawory i pomijać termę tska pajęczynka ale skuteczne

Ciężko powiedzieć co ile, jeśli nie ma pęknięć to może być a czasem pewnie szybciej niż rok jak krowa się nad nim będzie znęcać. 

Opublikowano

Pacjentka jałówka 0,5 roku. We wtorek ją wzdeło, dałem biovetaligin( pyralginę) i tympakon, przeszło jej. Tylko coś apetyt jej nie chce wrócić, co mogę jej dać? Lałem drożdże, ruchamax i brak poprawy. Rano dzwoniłem do weta kazał dać floron i coś przeciwzapalnego. Jak na moje oko z płucami ma wszystko ok no ale dałem. Ma ktoś jakiś pomysł co jej może być?

Opublikowano

Ja przewody mleczne na początku zimy zmienilem na czarne gumowe , te przezroczyste nawet sylikonowe twarde jak kamień. I przy ściąganiu potrafiły spadać z kolektora albo z drugiego końca jak mocniej ściągacz pociągnął. Teraz jestem szczesliwy

Opublikowano (edytowane)

Ja znowu preferuje przezroczyste bo wolę patrzeć do góry na przewód niż zginać się do kolektora by stwierdzić koniec dojenia. A i widać na przykład jak mleko z krwią idzie. Jak ma się halę udojową czy duovaki to  nieprzezroczyste pewnie i lepsze.

Edytowane przez Troker1979
Opublikowano

Ej danielhaker. Gdzieś tu widziałem jak pytałeś i sucha dezynsekcję. Teraz mnie to zastanowiło. Jakie masz stanowiska? Uwiez z kanałem gnojowym? Czy dezynfekowanie takich stanowisk daje radę?