Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
51 minut temu, danielhaker napisał:

Ty się śmiejesz, a tu coś wisi w powietrzu

406212379_336484175890308_7874514915138181544_n.jpg

Na OLX używki są

Po co mi używane budki i jeszcze płacić, jak wybiorę mlekiem, buforem i witaminami 🤔

Edytowane przez karol091193
Opublikowano
31 minut temu, ChiquitaB napisał:

Robot 700tys. To tyle chodzi doi że strach w używki isc. Mi się marzy jeszcze coś żebym przy jalowkach i cielakach tyle nie zap... i tyle.  Syn dopiero 10lat ma, co będzie chciał w przyszłości robic nie wiem. Do 18 pewnie kredyt się spalci to się będzie myślało co dalej z gosp robic. Na bydlo to i ziemi potrzeba. Pogoda też ch... ostatnie laty. Jakby nie patrzył od 2016r jak zacząłem gosp z żoną to 7 lat pecha minęło. Czas 7 lat dobrych zacząć. Chociaż jakbym 7lat się cofnął i drugi raz mial to wziasc to by mnie tu nie było kraju wogole

Różne opinie są o używanych robotach słyszałem kilka dobrych ogólnie podstawa to serwis i albo trzeba kupić przez nich i zrobić duży serwis i masz gwarancję albo kupić jednego nowego u nich

Opublikowano
karol091193 napisał:

51 minut temu, danielhaker napisał:

Na OLX używki są

Po co mi używane budki i jeszcze płacić, jak wybiorę mlekiem, buforem i witaminami 🤔

zapłacisz za nie w cenie mleka, buforu i witamin 🙃

• Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, FarmerDyzio napisał:

a co to jest coś ? Każdy by zainwestował w coś tylko nie wiadomo w co. ,,Coś,, to bardzo nieprezycyjny plan. Tylko nie pisz o mieszkaniach na wynajem.

A czemu nie??

Opublikowano
danielhaker napisał:

3 godziny temu, slawek74 napisał:

Radek bedzie oborę budował 🙆‍♂️ ciekawe kiedy na nią kasy nazbiera 🤔

3 godziny temu, karol091193 napisał:

Które firmy paszowe mają ofertę budek dla cieląt w zamian za wybranie konkretnej ilości paszy w tej firmie? 

Na OLX używki są

myślisz że chce ich wykupić 🤔🤭

Opublikowano

Co do robotów slyszalem ze delaval ma kiepskie roboty, lely znajomy zadowolony, gea też slyszalem dobre opinie. Nie wiem jak w innych ale w gea maja wprowadzić dokładny pomiar komórek somatycznych niedługo w robotach.

Opublikowano
4 godziny temu, Mateusz1q napisał:

Tak jak piszesz każda sprawa jest indywidualna. Trzeba mierzyć siły na zamiary. Znajomy 10 lat temu dostawił do starej obory budynek jednospadowy z 2 rzędami krów na 45 sztuk uwieziowka za 250 tys, że zgarniaczami, dokupił paszowoz i też ma wygode i kasę z tego fajną. A przeszedł z 20 sztuk konwi i wszystko ręcznie. Budować teraz na 60 sztuk za 3 mln to trzeba mieć odwage. Ja tam wole małymi kroczkami 

I teraz należy się zastanowić czy faktycznie te taniej wyjdzie mu na dobre . Czy nie lepiej było by mu dołożyć wtedy dodatkowe 250 tys i zrobić wolnostanowiskowa. Jak mi wygoda przy 60 krowach i codziennym klękaniu pod nimi dwa razy dziennie. Mi jak się jałówki wyciela w starej oborze i trzeba do jednej czy dwóch klęknąć żeby wydoić to od razu człowiek docenia wygodę na hali. Także te tanio to się może wydać bardzo złudne. Tanio to można pobudować wiatę. Ciągnikowi czy innej maszynie to obojętne czy stoi w wiacie z blachy i używanej konstrukcji za 50 tys czy w nowoczesnym budynku za 500 tys. Ale jak się robi coś gdzie spędza się codziennie po kilka godzin to warto zainwestować trochę więcej kasy i mieć prawdziwa wygodę bo na koniec może się okazać że to co kosztowało na początku X2 w porównaniu do innego rozwiązania po kilku latach daje dużo lepszy zysk i zdrowie tak nie wysiada 

• Like 3
Opublikowano

Macie jakiś pomysł na ciągłe biegunki u cieląt? Obecna partia, ciemnobrązowy kał, rzadki. Jedzą normalnie musli i pocięte siano ze słomą ale ciągle wracają biegunki. Najpierw na pełnym mleku, teraz przeszedłem na preparat ale dalej to samo. Dostawały diatrim ale też bez poprawy. Żwawe, ale nie ma przyrostu i chudną w oczach 

Opublikowano
tumiwisizm napisał:

Macie jakiś pomysł na ciągłe biegunki u cieląt? Obecna partia, ciemnobrązowy kał, rzadki. Jedzą normalnie musli i pocięte siano ze słomą ale ciągle wracają biegunki. Najpierw na pełnym mleku, teraz przeszedłem na preparat ale dalej to samo. Dostawały diatrim ale też bez poprawy. Żwawe, ale nie ma przyrostu i chudną w oczach 

w jakim wieku łapią? warto zbadać co za przyczyna żywienie czy wirus? krowy szczepisz przed ocieleniem na rota?

Opublikowano

Krowy nie szczepione, złapały jakoś w okolicy swiat jedboczesnie, w sumie 6 szt. Niektóre lepiej niektóre gorzej się czują. Wszystkie w okolicy 1,5 miesiaca wieku. To jedyny taki nalot w tym roku, bo generalnie nie miałem problemów, żadnych większych biegunek w tym i w poprzednim roku 

Opublikowano (edytowane)

Wez weta niech Ci zbada z kału. Takie testy szybkie są i będzie wiadomo. U mnie wyszedl rota i krowy szczepie przed wycieleniem i jest lepiej a podstawa to pierwsze pojenie yo poje sondą i wlewam w cielaka 2.5l czy tam pełna sąde siary. Potem już z wiaderka

Edytowane przez ChiquitaB
  • Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, ChiquitaB napisał:

Co do robotów slyszalem ze delaval ma kiepskie roboty, lely znajomy zadowolony, gea też slyszalem dobre opinie. Nie wiem jak w innych ale w gea maja wprowadzić dokładny pomiar komórek somatycznych niedługo w robotach.

To widać po cenach używanych ddelaval okolice 100k a lely 250k za używkę gea znowu jest ich dość mało i niby dużo wolniej doją tzn mniej sztuk i litrów obsłużą taką opinię słyszałem.

Te testy kału można znaleźć w necie i samemu zrobić 

Opublikowano
5 godzin temu, niesamowity90 napisał:

Też zamierzam się zmieścić poniżej miliona, obsada około 45 szt w tym budynku. Mi wystarczy, możliwość rozbudowy będzie.

Najpierw zacząłbym od tego czy chcesz dalej prowadzić hodowlę krów. Potem czy ma kto ci przy tym pomóc w razie jakiejś choroby . Czy masz wystarczająca bazę paszową żeby wykarmić przyszłe stado nawet jak trafi się rok czy dwa lata suszy z rzędu. No i czy jesteś mocno zadłużony. Jak się zdecydujesz na budowę to przez rok czy półtora ogarniać papiery i jak najwięcej wkładu własnego. A między czasie zostawiać lub dokupić od dobrych gospodarzy jak najwięcej jałoszek. Tak żeby za 2-2,5 roku jak obora już powstanie to  od razu ją zasiedlić i doić a przy okazji sprzedać trochę jałówek wysokocielnych lub krów na rzeź żeby też kasa była np na wyposażenie końcowe obory i nie zadłużać się dodatkowo na zakup np 20 jałówek po 8-10 tys. Wtedy przy wcześniejszym odchowie nie zadluzasz się żeby zasiedlić oborę a dodatkowo doisz więcej mleka i możesz sprzedać jakieś sztuki gdy trochę gotówki na już potrzeba. To tylko moje przemyślenia. 

• Like 2
  • Thanks 3
Opublikowano
38 minut temu, ChiquitaB napisał:

Wez weta niech Ci zbada z kału. Takie testy szybkie są i będzie wiadomo. U mnie wyszedl rota i krowy szczepie przed wycieleniem i jest lepiej a podstawa to pierwsze pojenie yo poje sondą i wlewam w cielaka 2.5l czy tam pełna sąde siary. Potem już z wiaderka

Mnie wet co do sondy to kazał 4 litry siary na raz i dopiero na następny dzień na poić z wiadra. I to się fajnie sprawdza 

Opublikowano (edytowane)

Właśnie z tą ilością siary to mi wet wspominał i że dopiero na drugi dzień pojenie. Ale też mowil ze woli wlac te 2.5 rano powiedzmy i 2-2.5 wieczorem.

Plus taki ze jak w nocy się wycieli to w miarę to idzie z pojeniem, bo się wleje i nie trzeba się szarpać z cielakiem. Teraz mam takiego że tydzień minął a trzeba mu łeb do wiadra wpychać bo wyciąga do góry, jak się wepchnie we wiadro to już pije. Najlepsze są te co odrazu łapią same. Z krowy pierwsze 2 udojem też zdajam tyle co dla cielaka plus tam litr wiecej

Edytowane przez ChiquitaB
  • Like 1
Opublikowano
tumiwisizm napisał:

A zobacz skład musli, czy są wysłodki. Kiedyś też tak miałem bo w musli były wysłodki toffi i cielaki niby kolor normalny a jak biegunka.

• Like 1