Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dnia 6.12.2023 o 20:29, slawek74 napisał:

Daniel nie wiem czy kojarzysz tą kierowniczkę rejonową co byla w lukowie? Stasia miała na imię 🤭 kiedyś znajomemu śniadanie zjadĺa 🤪

A to niee, u nas kierowniczka była tutejsza, ze Zbuczyna. Niedzielny kierowca, ciągnikami ją wyprzedzali :D A zootechnik często z nami je śniadanie :P

14 godzin temu, ChiquitaB napisał:

U nas doimy o 5 rano to drugiego śmiało może na 7 jechac doic i tak robi czasami, kiedyś zawsze miała po nas kogoś ale zlikwidowali krowy.

W zyciu bym nie poszedł do tej pracy, wstawać jak u nas na 5 to musi przed 4 zeby dojechać. A jak niektórzy doja w nocy 22 albo 1 w nocy to masakra. Znam takich

Przekichane, że mają pracę wcześnie rano i wieczorem. Moja ostatnio następnego dnia doiła w zastępstwie 60km od domu, dojenie od 3:00, czyli o 1 w nocy trzeba wstawać 🙆‍♂️

2 godziny temu, robert1226 napisał:

Ocena jest dobra  dla tych co chcą się chwalić i być w rankingach .

Ja byłbym za tym, żeby zlikwidować te rankingi, wtedy przestaliby kombinować by tylko być przed sąsiadem

4 godziny temu, damianek2019 napisał:

Taka ciekawostka w moje okolicy nikt nie kupuję witamin dla krów zasuszonych. W paru sklepach pytałem mówią że nie schodzą 

Też długi czas wcale nie kupowałem i nie widzę różnicy z witaminami czy bez

Ostatnio zacząłem dawać gorzkie sole z Kemina i nie widzę żadnych efektów w obniżeniu pH moczu. Startowałem od górnej zalecanej dawki 150g/szt, pH 8,00, zwiększyłem u drugiej do 180g- nadal 8,0, zwiększyłem do 210, wynik u tej samej krowy po 6 dniach od zwiększenia blisko 9,0 :ph34r:

Czy podając sole powinno się odstawić bufor?

Opublikowano (edytowane)

Nie powinno się stosować buforu przy gorzkich solach. Zależy też ile tego buforu idzie. 

Jeżeli przy gorzkich solach nie możesz obniżyć ph to albo kiepski skład mieszanki albo musisz zmienić skład dawki pokarmowej. 

Ja nawet ostatnio nie badałem ph. U mnie idzie z josery. Jeżeli pojawia się zaleganie łożyska to zwiększam dawkę i wszystko gra. 

Edytowane przez leszek1000
Opublikowano

U mnie zauważyłem że jak krowa się sama wycięli w dzień czy w nocy i nie dostanie pujła poporodowego albo juz nie chce wypić to jest szansa że lozysko nie odejdzie. Po drinku 98% krow lozysko samo odchodziło. Teraz zacząłem dawać Wit zasuszonym wcześniej nie dawalem zobaczymy co to da. Aktualnie mam 1/4 stada zasuszona.

Ja na te rankingi nie patrze nawet bo mnie nie interesują. Ale wiem że są osoby co tylko tym żyją i potrafią kombinować żeby na udoju więcej mleka było.

Opublikowano

na te wszystkie problemy jest jeden sposób 🤭 zrezygnować z oceny albo trzeba się do tego przystosować na wiele rzeczy nie mamy wpływu ale jakoś się poddajemy wysokie ceny środków do produkcji maszyn a jednak kupujemy to jeden a bardzo nie wielu przykładów.... jeden znajomy niedawno powiedział że na cenę zbóż rzepaku nie mamy wpływu ale na plon już w jakimś stopniu tak u niego akurat są plony jak nie rekordowe to bardzo wysokie

krzychu121 napisał:

1 godzinę temu, Leszy napisał:

Dla mnie jest ważny regularnie badana wydajność każdej krowy, i parametry mleka jakie daje. 

Przy przewodowce może i ma sens te regularne badanie. Ale przy hali zakładasz sobie mierniki i masz przy każdym doju informacje ile która dała 

jakbym miał możliwość to zrobiłbym pomiar mleka z każdego doju

Opublikowano
11 godzin temu, slawek74 napisał:

masz aparaty z pomiarem? badasz próbki mleka co miesiąc od każdej krowy?

Przez tyle lat był pomiar (jak się w konwie doilo ) I co z tego jak i tak nie będę przy każdej krowie z łopatką paszy biegał,a to która jest wydajniejsza to i bez pomału widzę. 

11 godzin temu, Leszy napisał:

Dla mnie jest ważny regularnie badana wydajność każdej krowy, i parametry mleka jakie daje. 

I co każdej odzielnie żarcie robisz.?

11 godzin temu, PRIMO napisał:

I co jeszcze mundrego masz do dodania?

Tobie napewno nic bo i tak nic z tego .

10 godzin temu, plati napisał:

Napisałem tylko że dosyć drogo

Generalnie spoko wychodzi, bo czasem idzie ketoze wychwycic itd. 

Zależało wcześniej rodzicom na wycenie bo sprzedawali jałówka. Wiadomo, że jak kwity są to można wziąć więcej 

Ketoze wychwycisz jedna na 5 lat bo akurat się próby zbiegły z chorobą. 

I bynajmniej nie sponsoruje (posrednio) tych cwaniakow w federacji .

• Like 1
Opublikowano
31 minut temu, robert1226 napisał:

Tobie napewno nic bo i tak nic z tego .

Słuchaj no dzieciaku że jak tobie coś jest niepotrzebne to nie znaczy że innym też KPW?

Ocenę mam dla siebie a nie żeby brylować w rankingach ale po co ja to pisze jaki tak z tego nic nie zrozumiałeś. 😩

Opublikowano
42 minuty temu, robert1226 napisał:

I co każdej odzielnie żarcie robisz.?

Nie, ale coś można poregulować ogólną dawka, jak by np. mocznik był za niski, czy jak któraś ma podniesione komórki to można coś zaleczyć, albo i się pozbyć jak trzeba coś brakować. Po prostu dobrze to wiedzieć. Cóż, ale każdy robi jak mu wygodnie i opłacalnie.

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, robert1226 napisał:

Jak do mnie piszesz to zaczynaj od proszę pana .

Wyrażam swój  punkt widzenia i nie musisz się z nim zgadzać. 

Tak jest plose Pana. 😂🤣

I wice wersa. 😁

Opublikowano
4 minuty temu, robert1226 napisał:

Jak do mnie piszesz to zaczynaj od proszę pana .

Wyrażam swój  punkt widzenia i nie musisz się z nim zgadzać. 

To studiów żadnych nie skończyłeś może jeszcze jakiś inż, prof, czy inny mgr przed tym prosze pana?

Opublikowano
30 minut temu, Leszy napisał:

Nie, ale coś można poregulować ogólną dawka, jak by np. mocznik był za niski, czy jak któraś ma podniesione komórki to można coś zaleczyć, albo i się pozbyć jak trzeba coś brakować. Po prostu dobrze to wiedzieć. Cóż, ale każdy robi jak mu wygodnie i opłacalnie.

Zgadza się i wiem że to dobrze wiedzieć tylko że się do nich zraziłem. 

Niewiem czyczytales bo już kiedyś pisałem o tym , w mleczarni sredna somatyki miałem poniżej 200 na plytce do badania idealnie a w federacji niektóre sztuki miliony i było szukanie przyczyny szczepienie i tam ciągle to samo I podobnie było z tłuszczem ponad 6 %miały sztuki aż wziąłeś próbki i zawiozłem do laboratorium w Rypinie i wyszło że te wyniki z federacji jakieś z palca wyssane i dlatego podziękowałem bo za dużo mnie to kosztowało i kasy i nerwów. 

Opublikowano

Ja pierdziele czuje się jakby same kobity tu siedziały, bo wiadomo że o byle g się pokłócą. Ja przyjmuje że na forum jesteśmy wszyscy równi i kolegami a nie jakieś ą ę . Napisz odrazu że żona ma focha jeden czy drugi to kazdy wam odzywki daruje bo na sucho siedzisz

• Like 3
Opublikowano
1 godzinę temu, PRIMO napisał:

Słuchaj no dzieciaku że jak tobie coś jest niepotrzebne to nie znaczy że innym też KPW?

Ocenę mam dla siebie a nie żeby brylować w rankingach ale po co ja to pisze jaki tak z tego nic nie zrozumiałeś. 😩

A ja zgadzam się w 100% z @robert1226 🤝🍺bo też nie widzę sensu oceny. Wiem która krowa ile mleka daje a żywiona też każda tak samo. 

Opublikowano
36 minut temu, robert1226 napisał:

Zgadza się i wiem że to dobrze wiedzieć tylko że się do nich zraziłem. 

Niewiem czyczytales bo już kiedyś pisałem o tym , w mleczarni sredna somatyki miałem poniżej 200 na plytce do badania idealnie a w federacji niektóre sztuki miliony i było szukanie przyczyny szczepienie i tam ciągle to samo I podobnie było z tłuszczem ponad 6 %miały sztuki aż wziąłeś próbki i zawiozłem do laboratorium w Rypinie i wyszło że te wyniki z federacji jakieś z palca wyssane i dlatego podziękowałem bo za dużo mnie to kosztowało i kasy i nerwów. 

Jak Cię kosztowało kasy to gówno a nie doiły 😁 chyba że dopłaty nie było w mleczarni 

13 minut temu, ChiquitaB napisał:

Ja pierdziele czuje się jakby same kobity tu siedziały, bo wiadomo że o byle g się pokłócą. Ja przyjmuje że na forum jesteśmy wszyscy równi i kolegami a nie jakieś ą ę . Napisz odrazu że żona ma focha jeden czy drugi to kazdy wam odzywki daruje bo na sucho siedzisz

Dokładnie 🤣

Opublikowano
Dnia 28.10.2023 o 07:20, danielhaker napisał:

To nie robicie tak że wysyłacie Tmr do badania na DCAD do Krakowa i później się z tego się wylicza ile ma iść soli gorzkich i innych rzeczy na zasuszenie krowy? 

Screenshot_2023-12-08-10-38-10-467_com.google.android.apps.messaging.jpg

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, robertrolnik27 napisał:

Jak Cię kosztowało kasy to gówno a nie doiły 😁 chyba że dopłaty nie było w mleczarni 

Dokładnie 🤣

Mądrego próbujesz udawać i ci nie wyszło. 

Kosztowało to dodatkowe badania szczepionki i szukanie dziury w całym.

A nawet i do badania w federacji trzeba było dokładać jak mleczarnia 1gr dopłacała to żeby to się wtedy spięło to po 60l na dzień by musiały krowy dawać. 

Edytowane przez robert1226
Opublikowano
5 minut temu, robert1226 napisał:

Mądrego próbujesz udawać i ci nie wyszło. 

Kosztowało to dodatkowe badania szczepionki i szukanie dziury w całym.

Chociaż próbuje 👊😆

Następny... To że Ty cwaniaczku tak robisz nie znaczy że każdy ma tak robić i tak jest cudownie, to po pierwsze. 

Po drugie to jeśli jest dopłata 2 gr to przy dobrej wydajności zostaje się na dobra kawę w restauracji. 

Opublikowano (edytowane)

No to miałeś lipę. Chociaż Sierpc był dobrą mleczarnią więc źle nie miałeś chyba że angusy doiłeś. Bo jesteś kolejna osoba która siedzi na forum wprowadza zamęt i żyje w swojej bajce ze swoimi kredkami a nic nie pokaże. 

Nie ciskaj ludziom, daj se luz jeden jest pfhb drugi nie, jeden chodzi do kościoła drugi nie, opamiętaj się chłopie. 

Ja dla.odmiany dodam że nie odszedłbym przy obecnym stadzie z pfhbipm, pomaga mi to. Gdybym miał 150-200 krów mocno bym się musiał zastanowić. To moje zdanie i nie mam zamiaru kogoś wyzywać bo myśli inaczej. 

Piona Robercik

Edytowane przez robertrolnik27
  • Like 1