Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pany jak tam u Was z kasą 😁 ciągle obniżki cen, dużo się pisze na portalach o kosztach produkcji wyższych niż cena. Ja swego czasu poszedlem po rozum do głowy i mocniej na byki nastawiłem i odpuściłem parcie na mleko. Planujecie jakieś inwestycje? Zakupy?

Pytam z ciekawości bo dawno nic nie pisałem w temacie 

Opublikowano

Teraz zacząłem wydawać to co zaoszczędziłem jak mleko było po 3 zł.Między innymi na zakup żarcia dla krów.Gdyby nie oszczędności to byłoby cieniutko...

Opublikowano
1 godzinę temu, konteno napisał:

to nie tłuste , wrzątek zbędny , chyba że grubsze kawałki to najpierw zlać wodą z węża aby przesiąknęło i rozmiękło 

jaka ta lamperia ? płytki czy farba ? też woda jak za mocna to farbe skasuje 

Myję dwa razy do roku i wiem co mówię. Muchy zasrają to jest tłusto 

1 godzinę temu, Mateusz1q napisał:

Opłaca się to ile taka przyczepa z 250 netto? jak sieczkarnia wychodzi taniej?

Główna zaleta siadasz i jedziesz kiedy pasuje. A jak przyjadą to albo za suche albo z wodą

Opublikowano
3 godziny temu, robert1226 napisał:

Nie można ot tak sobie wydobywać tym bardziej sprzedawać ale przesypac z góry w dołek nikt nie zabroni.

o ile nie zmieniasz stosunkow wodnych ,czy nie jest to jakaś tam natura 2000 , lub bober  czy inny robal ogon moczy ,lub ten dolek aby nie sąsiada 😉 . I musisz zrobić to ładnie bo za obrzydliwe widoki w miejscu publicznym też każą 😉.  Niedługo jak krowa nakaka przy drodze  to będzie musiała to obsadzić kwiatkami ładnymi i pachnącymi inie wywołującymi alergii😉

Opublikowano
3 godziny temu, kizak napisał:

Dobrze gadasz ,nie chce mi się wymienić grunt  i,, cywilizacyjnie'' to zrobić  ,puki co mam inne priorytety ,a ile z mleka się wytrzyma to zobaczy ,a bo może zadbają bym tego nie robił jak jeszcze trochę poobniżają.  No bo podpowiedzcie co jest .  Białko  2,6 ,tłuszcz 3,9 ,a mocznik pod 300. No takiej paranoi w życiu nie miałem . Nie będę zagłębiał się w żywienie gdyż na tym co dostają zawsze 3,2 białko ,tłuszcz 4,3 był. No dobra w kilogramach nie ważyłem,ale na dwadzieścia kilka  sztuk na jedno odkarmienie idzie 3 wiadra 20 l śruty z mieszanki zbożowej ,wiadro dwudziestki ,wiadro rzepaku ,2 wiadra gniecionej qq ,i jeszcze trochę melasą słomę poleję  ,oprócz tego trawki na polu popatrzą  i kiszonka z traw. . No skąd takie nędzne parametry . ?No dobra ,z osiem pierwiastek ,ale to nie jakieś rekordzistki ,tylko ottam.

Pociesze Cie tylko, że nie Ty jeden tak masz... Ojciec mówi, że Mlekovita chyba w *uja leci bo niemożliwe żeby było aż tak kiepsko. 

Opublikowano

Tak się składa że też hoduję krowy i nie narzekam na spadek parametrów bo jak są upały to krowa więcej pije (podobnie jak i człowiek) i gdy nocą jest 20 stopni ciepła to ona nawet nie ma kiedy oddechu złapać, dlatego jeśli jest nagły spadek w chłodne dni to można szukać gdzie to ucieka ale w takie dni jak były ostatnio to napij sam się chłopie zimnej wody bo widać że główkę przegrzało

Opublikowano
3 godziny temu, pawlak2507 napisał:

Tak się składa że też hoduję krowy i nie narzekam na spadek parametrów bo jak są upały to krowa więcej pije (podobnie jak i człowiek) i gdy nocą jest 20 stopni ciepła to ona nawet nie ma kiedy oddechu złapać, dlatego jeśli jest nagły spadek w chłodne dni to można szukać gdzie to ucieka ale w takie dni jak były ostatnio to napij sam się chłopie zimnej wody bo widać że główkę przegrzało

No właśnie chyba Tobie przegrzało bo jeden twój komentarz ma się nijak do drugiego 🤦‍♂️ Nie trzyma się to kupy 🤦‍♂️

Chłopie jak ci się pisze, że krowy od pokoleń hoduję i od x lat są upały to mamy porównanie co do parametrów. Jak rok temu o tej porze przy wszystkich niemal jednakowych czynnikach typu upał, żywienie itd miałem lepsze parametry, to chyba teraz mam prawo zastanowić się dlaczego obecnie mam gorsze🤦‍♂️

Opublikowano
Tworkowiak napisał:

23 minuty temu, pawlak2507 napisał:

Parametry to norma że w takie upały niższe nie wymagajcie od tych krów nie wiadomo czego

Krowy hodujemy nie od wczoraj i nie od wczoraj są upały. 

masz ocenę?

Opublikowano

Ja mam n111. 7000mth. Wymnieniana pompa wody, paski, tlumik drgań,  pompa hydrauliczna, chłodnica dostała nowy rdzeń,  przeguby i końcówki drążków, tuleje na przednim moście, kolektor wydechowy pękł wentylator kabiny. Większość to normalne zużycie. Ciągnik niezawodny.  Nigdy na polu nie stał.

• Haha 1
Opublikowano
robert1226 napisał:

Ciągnik 7tys mth a lista wymienionych zeczy niczym litania , a ten pisze ze ciągnik nie zawodny dobre.

końcówki drążka to normalna sprawa. tu chodzi że skrzynią i silnik całe

• Like 1
Opublikowano
10 godzin temu, kat napisał:

Ja mam n111. 7000mth. Wymnieniana pompa wody, paski, tlumik drgań,  pompa hydrauliczna, chłodnica dostała nowy rdzeń,  przeguby i końcówki drążków, tuleje na przednim moście, kolektor wydechowy pękł wentylator kabiny. Większość to normalne zużycie. Ciągnik niezawodny.  Nigdy na polu nie stał.

Sporo wymienione 🙆

Opublikowano
22 minuty temu, pawelmf napisał:

końcówki drążka to normalna sprawa. tu chodzi że skrzynią i silnik całe

Jedyne końcówki drążków to od eksploatacji ale kolektor pękł  od czego chłodnica, co na wodzie ten ciągnik chodzi że zgniła. 

To mam farmtraca z 2010 i wszystko chodzi w orginale tylko akumulator i opony wymienione o i przepraszam jeszcze termostat ale ten to od nowości źle działał a ciągnik na dziś ma 6700mth.

Opublikowano
3 godziny temu, robert1226 napisał:

Jedyne końcówki drążków to od eksploatacji ale kolektor pękł  od czego chłodnica, co na wodzie ten ciągnik chodzi że zgniła. 

To mam farmtraca z 2010 i wszystko chodzi w orginale tylko akumulator i opony wymienione o i przepraszam jeszcze termostat ale ten to od nowości źle działał a ciągnik na dziś ma 6700mth.

Tez bym się zniechęcił po takiej liscie. Może jeszcze paski to od eksploatacji ale reszta to mniejsze lub większe ale awarie. Pompa wody w starych trupach po 20 lat chodzi aż zardzewieje albo łożysko się rozsypie,  pompa hydrauliczna tez dziwne czemu tak wcześnie, słabe oleje albo tandetna jakąś. Chłodnica to samo w byle ursusie oryginał 20 lat potrafi chodzić jak na płynie a nie wodzie. 

• Like 1
Opublikowano
7 godzin temu, robert1226 napisał:

Ciągnik 7tys mth a lista wymienionych zeczy niczym litania , a ten pisze ze ciągnik nie zawodny dobre.

Trochę wymnienione. Niezawodny bo nigdy przy pracy się nie rozkraczył. Pompa wody lekki luz - wymiana. Chłodnica pociła się. Poszła do naprawy żeby uniknąć jakiegoś poważnego wycieku w przyszlosci. Pompa hydrauliczna pewnie by nadal chodziła gdybym nie miał dość ciężkiej kosiarki z kondycjonerem. Bo tylko przy niej dało się odczuć że  kiepska. 

Dla mnie awaria to jak się maszyna przy pracy popsuje. A nie jak się wymienia za wczasu. 

Opublikowano (edytowane)

U mnie case jx90 :

3 x pompa wtryskowa za każdym razem ok 2tys naprawa

Linki od womu juz z 5 poszlo

Linka sprzegla z 3

Chłodnica na jesieni się rozszczelniła bo boki plastik to 700zl taka jak orginal więc bez tragedi

Sprzeglo cale

Tylnie gniazda po 2tys mth lecialo jak z krowiej d to 4szt

Pompka paliwa

Termostat

Pasek od pneumatyki juz 3 razy a teraz jest bez. Widzę że sprężarka i kolo nie idą w jednej Lini więc z czasem peka pasek, membrana od pneumatyki 2 szt

Aku juz 2 razy , za drugim razem wykończył aku przytopiony hebel od pradu wyłączania i raz ładowanie było ok raz wcale albo male. Nie było widać ale doszedłem do tego

Rozrusznik po regeneracji u okolicznego speca to 300zl placilem i jak nowy

Jeszcze by się zdało zrobić rozdzielacz czy jakiś tam zawor od hydrauliki bo dobrze nie trzyma ale na razie jest ok można z tym żyć

Przednia szybę sam wybiłem przez glupote😅

Fotel do ogarnięcia bo sprężyny poszły.

I ciągle coś wychodzi w tym zlomku ale ciagnik teraz się nie opierdziela i mth lecą jak glupie. Teraz ma 4400mth

Edytowane przez ChiquitaB