Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, lukasz2623 napisał:

Ja nie wpisuję, czasami błąd przychodzi ale zgłoszenia są zaakceptowane 🤣

No właśnie   jak już w tym roku wypełniałem zgłoszenie papierowe w agencji to też się nic nie wpisywalo i teraz w IRZ  widzę przy niektórych zaakceptowane ale 1 bląd odnośnie braku nr środka transportu.Dzieki

Opublikowano
ThePerkins napisał:

Wapno za szybko, na 1 pokosie pełno obornika zbierzesz. Raz tak zrobiłem to tragedia była ... zawsze na jesieni teraz daje. 

alfa napisał:

Krowy ta trawę będą jadły z tym obornikiem ?

Co rok daje w pierwszych dniach marca i jest luks. Na łąki które będą pierwsze koszone dałem na jesieni. Już 3/4 obornika nie ma a na dniach wluką przelecę i do koszenia będzie czysto. Ważne aby była mokra wiosna.

Opublikowano
40 minut temu, MariuszDe napisał:

No właśnie   jak już w tym roku wypełniałem zgłoszenie papierowe w agencji to też się nic nie wpisywalo i teraz w IRZ  widzę przy niektórych zaakceptowane ale 1 bląd odnośnie braku nr środka transportu.Dzieki

W agencji nie pytałem ale zgłoszenia przechodzą, nikt nie dzwoni, na forum tutaj i innym pisali że każdy ma to samo. Także chyba ok

• Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, Ursusc385 napisał:

IMG_20230404_122627641.jpg

IMG_20230404_122706243~2.jpg

Wydaje mi się że i w jednym i drugim za bogato z mocznikiem . Dać tego 3 kg to ciekawie nie będzie zacielenia będą źle wątroby rozjechane 

Opublikowano

Jałówka ocieliła się dziś po północy. Nie wypiła poiła poporodowego, ani wody z cukrem. Nie je nic. Nie wiedziałem o co chodzi. Znalazłem wreszcie termometr i zonk 41,5. Dałem vetaprofen. To tzw gorączka mleczna? Jak to się leczy. Oprócz przeciwgorączkowego i przeciwzapalnego antybiotyk? Do porodu było ok z tym że poród tydzień dwa wcześniej? Może coś w macicy  bo poród wcześniej?

Opublikowano
8 godzin temu, PolandOnion napisał:

Co rok daje w pierwszych dniach marca i jest luks. Na łąki które będą pierwsze koszone dałem na jesieni. Już 3/4 obornika nie ma a na dniach wluką przelecę i do koszenia będzie czysto. Ważne aby była mokra wiosna.

a kiedy to kosisz ?, a z tymi wiosnami krucho ostatnio ... 

Opublikowano

Kierownik sama bida 😅 te korektory to w jakiej cenie?

Kuzwa jak pogoda na robotę w polu to człowiek grypsko od dzieci i żony zalapal😕 od piątku wieczora do teraz 38-39 i sterta tabletek. Chociaż kręgosłup przestał nap..... Ale robic trzeba

Opublikowano
Dnia 4.04.2023 o 20:27, ThePerkins napisał:

a kiedy to kosisz ?, a z tymi wiosnami krucho ostatnio ... 

Ja, ale 89' To pewnie szukasz kogoś co ma nowoczesniejszą maszynę 

Opublikowano (edytowane)
Dnia 4.04.2023 o 08:33, MariuszDe napisał:

Mam takie pytanie odnośnie rejestracji cielaków prze IRZ bo do tej pory zawsze zawoziłem  zgłoszenie do Agencji osobiście a w tym zaczalem rejestrowac przez portal i o ile samej rejestracji jest wszystko jasne to w nabyciu/zbyciu jest taki podpunkt odnośnie nr przewoźnika, środek transportu, WNI itd...czy jest obowiązek wpisywania tego?

Nr przewoźnika, WNI jak i środek transportu hodowców bydła nie interesuje, to jest błąd po stronie portalu, nawet w rozporządzeniu nie ma wzmianki o tym aby to podawać, także nas interesują te same dane co wcześniej bo tutaj to nic się nie zmieniło.

Te dane nr. przewoźnika, środek transportu, to dotyczą tylko i wyłącznie hodowców kóz i owiec, więc nas hodowców bydła to nie interesuje.

Dnia 4.04.2023 o 08:49, raven18 napisał:

W przypadku nabycia wpisuje transport własny, zbycia nic nie trzeba 

Jeśli do końca czegoś nie wiesz to nie wprowadzaj ludzi w błąd.

Jeśli zaznaczasz transport własny to w takim razie rozumiem, że posiadasz odpowiedni środek transportu i masz go na stanie gospodarstwa, książkę dezynfekcji tego transportu także prowadzisz, oraz uprawnienia do przewozu bydła także masz? Jak tak sobie zaznaczasz mimo, że nie trzeba to w razie W jak będzie jakaś kontrola, i poprosi o te dane bo przecież tak było zaznaczane to wtedy zrobią się wielkie oczy i pretensje czego to oni od nas wymagają, a zawsze jest tak, że nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu i po co kusić los zbędnymi rzeczami, które de facto nie są od nas wymagane. A poza tym ludzie czemu szukacie problemów tam gdzie ich nie ma?

Edytowane przez WitekRolnik
  • Like 3
Opublikowano
1 godzinę temu, niesamowity90 napisał:

Jak pompa w dojarce słabnie to jest możliwość jakiejś regeneracji, czy to już do wyrzucenia i nowa? Zmiana łopatek nic nie dała.

Rozumiem, że paski są w porządku? Niby pierdół, a czasem wystarczy.

Opublikowano
1 godzinę temu, WitekRolnik napisał:

Nr przewoźnika, WNI jak i środek transportu hodowców bydła nie interesuje, to jest błąd po stronie portalu, nawet w rozporządzeniu nie ma wzmianki o tym aby to podawać, także nas interesują te same dane co wcześniej bo tutaj to nic się nie zmieniło.

Te dane nr. przewoźnika, środek transportu, to dotyczą tylko i wyłącznie hodowców kóz i owiec, więc nas hodowców bydła to nie interesuje.

Jeśli do końca czegoś nie wiesz to nie wprowadzaj ludzi w błąd.

Jeśli zaznaczasz transport własny to w takim razie rozumiem, że posiadasz odpowiedni środek transportu i masz go na stanie gospodarstwa, książkę dezynfekcji tego transportu także prowadzisz, oraz uprawnienia do przewozu bydła także masz? Jak tak sobie zaznaczasz mimo, że nie trzeba to w razie W jak będzie jakaś kontrola, i poprosi o te dane bo przecież tak było zaznaczane to wtedy zrobią się wielkie oczy i pretensje czego to oni od nas wymagają, a zawsze jest tak, że nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu i po co kusić los zbędnymi rzeczami, które de facto nie są od nas wymagane. A poza tym ludzie czemu szukacie problemów tam gdzie ich nie ma?

To niechby z tym środkiem transportu nie wprowadzali ludzi w psią d*pę .  I nie złośc się na niego bo niby za co . Czy ja jako rolnik muszę znać perfekto prawo ,szczególiki ,i każde duperele i niuanse  by to wiedzieć jak to obejść ? Tam k**wa w tej agencji siedzą ludzie tylko od tego ,i mają tylko te procedury i ustawy na łbie ,które jeszcze siedemnaście razy w roku zmieniają się . Oni tam tylko od tego ,a ty musisz oporowo mieć wiedzę na temat budownictwa ,elektryfikacji ,ochrony roślin ,prawo o ruchu drogowym ,z zagadnień z tytułu spólek wodnych i wody ,jaki material najlepszy na lemiesz do pluga śnieżnego ,kiedy pokryć krowę i jakie są objawy przemieszczenia trawieńca ,co to jest jak rdzawy liśc flagowy ,dlaczego plamy na polu ,jak wygonić dzika z qq ,odległość kabla od kalenicy ,czy za wiele nie naciągnęłem folię w owijarce ,co się stanie jak kominiaż nie podbije ......... k**wa dziesiąty raz żona jedzie do agencji żeby legalnie kolejny raz zarejestrować kury ,i tak kuwea nic nie wiedzą i tylko odbijają między weterynarią a agencją ,czy ja jako rolnik nie mam nic innego do roboty tylko spelniac ich poj..... papiery  ? Co zajedzie to nowy wymóg o którym wczoraj nie mieli pojęcia ,a do dziś musisz donieśc nowy z nową datą ten poj..... stary dokument . Kiedyś najgorszy baran zostawał na gospodarce bo w życiu rady nie da ,a teraz na odwrót ,ten wirtuoz umysłu jeb.. się z papierami klnie na czym świat stoi  ,,na uj mi to było ojciec'' ,a ten tylko rozkłada ręce bo chciał dobrze ,a tylko młodego skrzywdził .       Wykonujemy nikomu nie potrzebną robotę   jestes tylko cyfrą do podstawienia w odpowiedniej rubryce ,o twoje wykonane prace również . Zapierdalaszpo urzędach by im w rubryczkach się zgadzało . Ot co .  k**wa z tych kokoszy to tylko 2 kontrole zapowiedzieli ,by siedzial człek w chałupie to może by ominęło ,a nadgorliwca trzeba docenic .

• Like 1
Opublikowano

@WitekRolnik, rejestrowałem teraz bliźniaki w 1 zgłoszeniu. Po zatwierdzeniu przy 2 cielaku świeci się błąd, że matka już miała ciele w terminie krótszym niż 280dni ?, chyba też wygląda to na błąd systemu ?. Oczywiście wpisałem że liczba zwierząt w porodzie mnogim wynosiła 2...

Opublikowano
1 godzinę temu, chuck00 napisał:

Rozumiem, że paski są w porządku? Niby pierdół, a czasem wystarczy.

Pasek niedawno wymieniałem, naciąg jest ok. Też myślałem że może to. Zwiększenie smarowania nic nie dało, poza szybkim ulotnieniem się drogiego oleju...

W takim razie pytanie drugie, gdzie takie regeneracje robią w podlaskim/warmińsko-mazurskim? 

Opublikowano
3 godziny temu, niesamowity90 napisał:

Jak pompa w dojarce słabnie to jest możliwość jakiejś regeneracji, czy to już do wyrzucenia i nowa? Zmiana łopatek nic nie dała.

Uszczelniacz na wałku dobrze założyłeś bo ludzie często źle zakładają. 

Opublikowano
37 minut temu, niesamowity90 napisał:

Pasek niedawno wymieniałem, naciąg jest ok. Też myślałem że może to. Zwiększenie smarowania nic nie dało, poza szybkim ulotnieniem się drogiego oleju...

W takim razie pytanie drugie, gdzie takie regeneracje robią w podlaskim/warmińsko-mazurskim? 

Ja naprawiłem w Grajewie. 

• Thanks 1
Opublikowano
11 godzin temu, niesamowity90 napisał:

Szczerze to tego w ogóle nie ruszałem

A trzeba bo często tędy zasysa powietrze i pompa traci wtedy wydajność.