Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Piotrass napisał:

Uzytkuje ktos z was manitou z silnikiem mercedesa? Moglby do mnie na priv napisac

nie miałem ale w pobliżu na dużym gospodarstwie pozbyli się bo strasznie się sypała... zostawili sarą jd i kupili szefera z teleskopem na środku przegubową a ta była do sprzedania niedawno we frankopolu...

Opublikowano
Dnia 11.03.2023 o 13:51, Nintendo napisał:

Ale w całym stadzie czy jakieś pojedyncze sztuki Ci tak nabily? 

Prawie całe stado, wczoraj był wet i były szczepione 33 sztuki. Jeszcze 7 trzeba doszczepic ale to dopiero po wycieleniu .

Opublikowano (edytowane)
17 godzin temu, Eliot napisał:

Prawie całe stado, wczoraj był wet i były szczepione 33 sztuki. Jeszcze 7 trzeba doszczepic ale to dopiero po wycieleniu .

Mam pytanie  jak krowy u mnie prawie każda kilkukrotnie nie chce się zacielić inseminacją a bykiem za razem każda się zaciela gdy skoczy 2x. Niewiem czy trzeba szczepić całe stado od jakiegoś wirusa?  I niektóre mają  2-3 dniowe ruje. 🤔🥺

Edytowane przez Gość
Opublikowano
Luki99 napisał:

17 godzin temu, Eliot napisał:

Mam pytanie  jak krowy u mnie prawie każda kilkukrotnie nie chce się zacielić inseminacją a bykiem za razem każda się zaciela gdy skoczy 2x. Niewiem czy trzeba szczepić całe stado od jakiegoś wirusa?  I niektóre mają  2-3 dniowe ruje. 🤔🥺

jeść trzeba im dobrze dać...

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, slawek74 napisał:

jeść trzeba im dobrze dać...

Jedzenie dostają raczej dobrze 2 x dziennie kiszonke z kukurydzy choć w tym roku jest za sucha, ale choć trawieńców nie będą może dostawać...,2x dziennie sianokiszonkę i 2 x po równym  wiaderku ok 5litrowym na sztuke śruty owsa z otrębami, drożdżami i witaminami. Rzepaku już prawie wcale daje jedynie 50 kg na miesiąc bo według mnie to więcej straty jak pożytku, bo bo jak zwiększyć trochę to co zapalenia nie każda ale kilka jest wrażliwych na rzepak.                                      

Edytowane przez Gość
Opublikowano
6 minut temu, leszek1000 napisał:

U mnie idzie 2 kg śruty rzepakowej i somatyka 150tyś. Wszystko zależy od poziomu mocznika i dawki. 

2kg na dzień na sztuke? Ja dla wszystkich ok 2kg na dzień. 🤔

Opublikowano

Mam na sprzedaż manitou 634 2009r na perkinsie 100KM 7000mth od 8lat w moich rękach. Sam sprowadzałem z Niemcowni. Jak ktoś chce foty albo coś więcej to dzwonić 733091301. Sprzedaje bo wymieniam na młodszą.

zapomnialbym 130k netto :)

Opublikowano
1 minutę temu, leszek1000 napisał:

tak na szt 

U mnie każda napewno by miała zapalenie. Te krowy u mnie to wrażliwe na rzepak. 

Opublikowano
Luki99 napisał:

6 minut temu, leszek1000 napisał:

U mnie idzie 2 kg śruty rzepakowej i somatyka 150tyś. Wszystko zależy od poziomu mocznika i dawki. 

2kg na dzień na sztuke? Ja dla wszystkich ok 2kg na dzień. 🤔

łyżeczką od herbaty to rozdajesz 🤔

Opublikowano
1 minutę temu, leszek1000 napisał:

A wiesz jaki masz poziom mocznika w stadzie. 

Jedynie wyniki mocznika z mleczarni to 100 a często nawet i poniżej. 

Opublikowano
5 minut temu, Luki99 napisał:

Jedynie wyniki mocznika z mleczarni to 100 a często nawet i poniżej. 

To jakim cudem od rzepaku masz zapalenia. To może  daj trochę soi. Może przyczyna zapaleń jest inna. 

Opublikowano

może ktoś chętny https://www.olx.pl/d/oferta/owijarka-bel-sipma-maja-os7531-CID757-IDTARrF.htmlhttps://www.olx.pl/d/oferta/opryskiwacz-jarmet-300l-biardzki-600-CID757-IDTAS6h.htmlhttps://www.olx.pl/d/oferta/rozsiewacz-nawozu-woprol-junior-1200-l-CID757-IDTArAy.html

Troker1979 napisał:

Nie masz  białka w paszy. Niech zgadnę trawa na kichę w czerwcu koszona?

albo lipcu....

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, leszek1000 napisał:

To jakim cudem od rzepaku masz zapalenia. To może  daj trochę soi. Może przyczyna zapaleń jest inna. 

Mi się wydaję, że przyczyną jest rzepak bo za każdym razem gdy trochę zwiększyłem mleko klejkie a gdy przestanę dawać lub zmniejszę od raz przechodzi . A soji jeszcze nigdy nie dawałem.     Trawa koszona około połowy czerwca.  Krowy to myślę, że jakąś pozacięlam tylko muszę byka kupić bo niedawno sprzedałem.  

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Pasze nie spleśniałe? Może za mało dajesz albo bardziej prawdopodobne że niesmakowite i słabo pobierają. Dodanie rzepaku soi przy takiej sianokiszonce pewnie podniosło by Ci mleko o 100 procent jak jest jeszcze z czego zbierać. Ile  kg kukurydzy na sztukę idzie?

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, Troker1979 napisał:

Pasze nie spleśniałe? Może za mało dajesz albo bardziej prawdopodobne że niesmakowite i słabo pobierają. Dodanie rzepaku soi przy takiej sianokiszonce pewnie podniosło by Ci mleko o 100 procent jak jest jeszcze z czego zbierać. Ile  kg kukurydzy na sztukę idzie?

Kukurydzy 2 zwykłe taczki na 5 sztuk na dzień. Ale w tym roku waga jest mała bo sucha.Pobieranie jest dobre może sianokiszonka jest nieraz trochę zagrzana jak to z pryzmy. 

Edytowane przez Gość
Opublikowano
Luki99 napisał:

12 minut temu, leszek1000 napisał:

Mi się wydaję, że przyczyną jest rzepak bo za każdym razem gdy trochę zwiększyłem mleko klejkie a gdy przestanę dawać lub zmniejszę od raz przechodzi . A soji jeszcze nigdy nie dawałem.     Trawa koszona około połowy czerwca.  Krowy to myślę, że jakąś pozacięlam tylko muszę byka kupić bo niedawno sprzedałem.  

w połowie czerwca to się drugi pokos kosi 🤦‍♂️

• Like 1