Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, Eliot napisał:

Ostatnio wyskoczyły mi duże komórki somatyczne, macie dobry produkt na mykotosyny który nie wiąże witamin??

Mycokill z Agrocentrum, Mycosorb z Alltechu. 

• Thanks 1
Opublikowano
26 minut temu, Paulina1985 napisał:

Mycokill z Agrocentrum, Mycosorb z Alltechu. 

Paulina a co powiesz o tym?🤔

Stosuje już 3 miechy i widzę że somatyka coraz mniejsza. 

image.png

Opublikowano (edytowane)
Dnia 10.03.2023 o 13:32, Kierownik napisał:

kto z Was hodowców bydła mlecznego myślał już nad rezygnacja z dopłat? Teraz podstawa będzie dosyć niska. do tego ugorowanie.

Ja poważnie nad tym myślałem:) i dość często słyszę podobne komentarze szczególnie od większych hodowców co dość intensywnie produkują. Np jak masz same tuzy i kukurydzę na kiszonkę to nawet z podstawy ci obetną za brak ugotowania, zmianowania czy obowiązku kilku upraw to wtedy na pewno zostanie całe g... Jestem jeszcze ciekawy jak będą wyglądać wymagania wydzierżawiajacych. A żeby tak wszyscy oleli dopłaty może to by dało tym urzędasom do myślenia jednak to chyba nierealne za dużo ludzi -nie rolników- żyje z dopłat 

Edytowane przez Matmen
  • Like 1
Opublikowano
12 godzin temu, Troker1979 napisał:

elitox na myco zamówiłem. Jakie opinie o tym środku?

Swego czasu stosowałem i git.

Mam problem z krową bo już pytałem o to kiedyś miała strasznie opuchnięte wymie, mleko na badania i antybiotyki i nic nie pomagało, tak samo środki na opuchlizne. Dałem mleko na badanie , zasuszyłem i trochę zeszło. Teraz się ocieliła i dalej to samo już tyle środków dostała na tą opuchlizne i ze 2 dni trochę zejdzie i nawrotka ... Chcę ją chociaż zdoić bo szkoda sprzedawać miesiąc po ocieleniu, są jakieś maści czy co?, komórek brak .. 

Kładzie ktoś z Was trawę na folie jak zbieracie ?, bo mi od spodu łapie cały czas i dumam czemu tak. Wiadomo że na spodzie tez za suche mam ale jakiś powód musi być jeszcze ... 

Opublikowano
19 minut temu, ThePerkins napisał:

Mam problem z krową bo już pytałem o to kiedyś miała strasznie opuchnięte wymie, mleko na badania i antybiotyki i nic nie pomagało, tak samo środki na opuchlizne. Dałem mleko na badanie , zasuszyłem i trochę zeszło. Teraz się ocieliła i dalej to samo już tyle środków dostała na tą opuchlizne i ze 2 dni trochę zejdzie i nawrotka ... Chcę ją chociaż zdoić bo szkoda sprzedawać miesiąc po ocieleniu, są jakieś maści czy co?, komór

Tak jak @leszek1000 pisze, zalezy czy to jej mocno przeszkadza. Jakiś problem krążeniowy może? Mozesz uzywać maści z octanem glinu, np Altaderm, ALE jeśli to juz sprawa długa a cwiartki nie są gorące to raczej poprawa krążenia czyli rozgrzewanie a nie schładzanie :) więc cos z kapsaicyną, kamforą. Trzeba próbować :)

• Like 3
Opublikowano (edytowane)

Problem jest w tym, że nie da się doić bo ma szeroko ustawione strzyki i jak założę aparat to syczy bo jest tak twarde że źle przylega do wymienia i powietrze dochodzi. Trzeba całe dojenie trzymać aparat ... Do przeszkadzania to nie tak źle ale muszę od spodu psikać sprayem bo aż pękała skóra, więc fajnie jakby choć trochę to zeszło 

Edytowane przez ThePerkins
Opublikowano
ThePerkins napisał:

Problem jest w tym, że nie da się doić bo ma szeroko ustawione strzyki i jak założę aparat to syczy bo jest tak twarde że źle przylega do wymienia i powietrze dochodzi. Trzeba całe dojenie trzymać aparat ... Do przeszkadzania to nie tak źle ale muszę od spodu psikać sprayem bo aż pękała skóra, więc fajnie jakby choć trochę to zeszło 

spróbuj bytelkę wapna podać do mięśniowo też mialem kiedyś taką sztukę gumy strzykowe przedłużałem by wydoić bardzo wydajna sztuka ale spezedałem przez to wymię

Opublikowano
3 godziny temu, ThePerkins napisał:

Kiedy się ocielila? Było jej zabrać śrutę na początku dopóki obrzęk nie zmaleje. 

Opublikowano
ThePerkins napisał:

Co wapno da w tym wypadku ?, wymie ma delikatnie chłodniejsze od innych sztuk...

kiedyś wet zalecił na opuchluznę po podaniu bardzo ale to bardzo ładnie zeszło no i wit.c podać może ciś ruszy

Opublikowano
18 minut temu, Nintendo napisał:

Kiedy się ocielila? Było jej zabrać śrutę na początku dopóki obrzęk nie zmaleje. 

2-3 tyg temu, w tamtej laktacji dopiero pod koniec deko zeszło więc chyba to nie wina śrut :/ 

@slawek74, mam butelkę to spróbuje podać 

Opublikowano (edytowane)

Nie wiem czy w tym przypadku ale jak krowa nie cielna to można spróbować podać steryd. Z doświadczenia przy leczeniu zapalenia mocno odpuszcza wymię. I chorą ćwiartkę i pozostałe. Niby jest karencja ale to nie antybiotyk. W Mlekpolu nie wychodziło ostatnimi czasy.

Edytowane przez Troker1979