Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, robert1226 napisał:

Panowie czy miał a raczej korzystał z porad żywieniowiec Łukasza z agocentrum.???

Tak. Ostatnio kazał mi dawać samą mieszankę owsu i jęczmienia. Podobno są dobre efekty 

Edytowane przez Nintendo
  • Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, Krzysiek55550 napisał:

A kto z polskich gospodarzy sprzedaje najlepsze jałówki? Nikt Ci przecież nie sprzeda najlepszego towaru tylko wypcha to co najgorsze

U mnie jak rodzice handlowali to  zostawiali  te teoretycznie gorsze sztuki dla siebie, żeby klient był zadowolony i wrócił. Niejednokrotnie ta teoretycznie gorsza sztuka na papierze spłacala się z nawiązką. Nikt wróżka nie jest, A bydło to Nie roboty 

2 godziny temu, Nintendo napisał:

Warto szukać od kogoś kto kończy hodowle. 

Odkupiłem kiedyś w ten sposób dwie male jaloweczeki w okolicach Lublina. po pierwszym cielęciu około 40l, mieszanka hf i montbeliarde.  Właśnie je zacieliłem ponownie. 

Mam nadzieję że się nie zdziwisz jak po 4 czy 5 miesiącach przestaną produkować mleko...

• Like 1
Opublikowano
48 minut temu, Nintendo napisał:

Tak. Ostatnio kazał mi dawać samą mieszankę owsu i jęczmienia. Podobno są dobre efekty 

Czyli luki ma dobre żywienie 🤣🤣

Opublikowano
1 godzinę temu, robert1226 napisał:

Luki i delicje jedynie na mikołaja.

Panowie czy miał a raczej korzystał z porad żywieniowiec Łukasza z agocentrum.???

1 godzinę temu, Troker1979 napisał:

luki to jeszcze tą delicje podkręcił wykorzystując wiedze zdobytą w szkołach w których się kształcił a przede wszystkim swoje doświadczenie "hodowcy"

Ten sąsiad to daje finezje a luki ma delicje. 

21 minut temu, Domiś10 napisał:

Macie szczęście że nie wk***iacie mnie na żywo bo jak bym wam przy******lił to byście orła wywinęli i zęby zbierali z podłogi.Eksperci się znaleźli. 

Opublikowano (edytowane)
35 minut temu, plati napisał:

Mam nadzieję że się nie zdziwisz jak po 4 czy 5 miesiącach przestaną produkować mleko...

Doje już kilka miesięcy. Ładnie trzyma mleko, dlatego wstrzymałem się z zacieleniem . Jak brałem to pokazywał mi matki i wyglądały na bardzo dobre. 

Edytowane przez Nintendo
Opublikowano
44 minuty temu, Luki99 napisał:

Macie szczęście że nie wk***iacie mnie na żywo bo jak bym wam przy******lił to byście orła wywinęli i zęby zbierali z podłogi.Eksperci się znaleźli. 

Chcesz to podam Ci adres na priv. Choć zamiast mordobicia lepiej jak byś podjechał i zobaczył ile mleka dają krowy dobrze żywione.

P.S.  A już myślałem że ironia i delikatny sarkazm nie dociera

• Like 3
Opublikowano
dantur96 napisał:

Co może być przyczyną że jałówka po wycieleniu wcale nie chcę jeść kukurydzy sianokiszonkę zjada chętnie a kukurydzy nie chcę . Przed wycieleniem pobierała normalnie 

przykwaszenie

Luki99 napisał:

1 godzinę temu, robert1226 napisał:

Luki i delicje jedynie na mikołaja.

1 godzinę temu, Troker1979 napisał:

luki to jeszcze tą delicje podkręcił wykorzystując wiedze zdobytą w szkołach w których się kształcił a przede wszystkim swoje doświadczenie "hodowcy"

Ten sąsiad to daje finezje a luki ma delicje. 

21 minut temu, Domiś10 napisał:

folguj...

Opublikowano
1 godzinę temu, Luki99 napisał:

A może wreszcie pierz z jajek byś zgubił 🤣🤣🤣

Opublikowano

Cycu łola łola .

Opublikowano

Eksperci się znaleźli. 

Napewno mają więcej lat doświadczenia jak Ty. 🤨

Z tymi tekstami to do kolegów ze wsi o ile ich masz więc folguj język. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Nintendo napisał:

Doje już kilka miesięcy. Ładnie trzyma mleko, dlatego wstrzymałem się z zacieleniem . Jak brałem to pokazywał mi matki i wyglądały na bardzo dobre. 

Zrobiłem krzyżówki hf z mo i scenariusz w dwóch przypadkach był podobny. Przy 5 miesiącu ucinały mleko drastycznie

• Thanks 1
Opublikowano
19 minut temu, PRIMO napisał:

Napewno mają więcej lat doświadczenia jak Ty. 🤨

Z tymi tekstami to do kolegów ze wsi o ile ich masz więc folguj język. 

Mówiąc w jego języku trzeba powiedzieć "hamuj bajere kmiocie" 

Opublikowano

Kto stosuje delicje z agrocentrum? Jak wrażenia? Warta tych 3200 za tonę? Bo mój wcześniejszy dostawca premii z**bal skład w tym miesiącu, że mu podziękowalem i szukam nowej, do tej pory za 7,7 mj i 20 białka płaciłem 2300 brutto, ale zamiast tluszczu palmowego wpadł jakiś rybny czy coś że muszę wszystko przez wóz puścić bo w smaku dno

Opublikowano
14 minut temu, plati napisał:

Zrobiłem krzyżówki hf z mo i scenariusz w dwóch przypadkach był podobny. Przy 5 miesiącu ucinały mleko drastycznie

Mam jedną taka krzyżówkę co w szczycie dawała 65l mleka i nawet po roku dojenia daje dużo mleka. Trochę boję się ją już zacielac, bo porażenie ja brało już po dwóch ostatnich porodach, chociaż ogólnie zdrowo się trzyma. 

Najlepsza krowa w moim stadzie, została jeszcze po ojcu. Reszte mam same hfy. 

Opublikowano

ten palmowy to też było raczej dno

14 minut temu, plati napisał:

Miałem takie krzyżówki max do 50 % MO ale po dobrych matkach. Mleko ok przez całą normalną laktację, zdrowotność trochę lepsza ale mam  wrażenie że charakter do d*py. Różne cuda z nimi miałem

Opublikowano
3 minuty temu, Nintendo napisał:

Mam jedną taka krzyżówkę co w szczycie dawała 65l mleka i nawet po roku dojenia daje dużo mleka. Trochę boję się ją już zacielac, bo porażenie ja brało już po dwóch ostatnich porodach, chociaż ogólnie zdrowo się trzyma. 

Najlepsza krowa w moim stadzie, została jeszcze po ojcu. Reszte mam same hfy. 

Ja zacielam tylko od razu po porodzie wapno dożylnie jak jest na czarnej liście zalegań. Wiadomo opcja jak nie czeka jałówka w kolejce.

Opublikowano
40 minut temu, Troker1979 napisał:

ten palmowy to też było raczej dno

Miałem takie krzyżówki max do 50 % MO ale po dobrych matkach. Mleko ok przez całą normalną laktację, zdrowotność trochę lepsza ale mam  wrażenie że charakter do d*py. Różne cuda z nimi miałem

Pełna zgoda. Głównym powodem była poprawa zdrowotności. 

Zdecydowanie bardziej agresywne w porównaniu do hf