Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na nowych zasadach mam to za grudzień sprzedawałem po 0.70zl 1kwh a średnia cena kupna dzien/noc to u mnie 0.32zl więc za 1kwh sprzedany mam 2kwh ponad kupione. A na starych zasadach za 1 oddany masz 0.8. A podobno nie miało się opłacać. Możesz wziasc ma dofinansowanie z agencji ale tylko z magazynem energii A jak bez dofinansowania to jedynie ulgę w podatku sobie zrobisz

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Bo właśnie u mnie wczoraj był z polenergy naganiacz i właśnie tak mniej więcej mi to przedstawiał tak jak piszesz tylko o umowie na ten tani prąd mowiil o 8 latach . Ja się z nim nie dogadałem bo strasznie drogo krzyczy.

10 minut temu, IbisLS napisał:

Mam fotowoltaikę na starych zasadach i zabierają mi 30%

Bo masz więcej niż 10kwq

Znów się zacięło. 

Edytowane przez robert1226
Opublikowano (edytowane)

U mnie tylko robili panele bez żadnych umow na prad bo umowę sam kiedyś tak podpisałem. Ogolnie rozglądałem się u nas po różnych firmach i u znajomych co sami zakładali to już wolałem trochę więcej zapłacić a firmą jednak mala nie jest w razie gwarancji to szybko nie znikną. A coniektore juz nie istnieją co ludzie zakładali po taniości. Facet który był pozniej po montażu na pomiarach i sprawdzał wszystko , to to co mu się nie spodobało to po 2tyg przyjechali i powymieniali albo poprawili. Jakieś zabezpieczenia na inne wymieniali nie wiem do czego one nawet są bo się nie znam. Coś przy panelach poprawiali i dodatkowy uziom podłączali paneli do tego co idzie z dachu obory. Jakieś kabelki poprawiali zeby ladnie na ścianie wisiały, serio.

Ważne żeby jeden kolczyk byl i przejdzie

Edytowane przez ChiquitaB
Opublikowano
16 minut temu, ChiquitaB napisał:

Tak polenergia i  zadowolony mega jestem pełna profeska. A cene mam jeszcze chyba na półtora roku bo jak umowę podpisywałem to z gwarancją ceny kiedyś i chyba na 5 lat to bylo

Ile dostales za inne miesiace miesiace niz grudzien? W szegolnosci miesiace letnie? Rozwin temat z ta gwarancja ceny.

Opublikowano
5 minut temu, ChiquitaB napisał:

U mnie tylko robili panele bez żadnych umow na prad bo umowę sam kiedyś tak podpisałem. Ogolnie rozglądałem się u nas po różnych firmach i u znajomych co sami zakładali to już wolałem trochę więcej zapłacić a firmą jednak mala nie jest w razie gwarancji to szybko nie znikną. A coniektore juz nie istnieją co ludzie zakładali po taniości. Facet który był pozniej po montażu na pomiarach i sprawdzał wszystko , to to co mu się nie spodobało to po 2tyg przyjechali i powymieniali albo poprawili. Jakieś zabezpieczenia na inne wymieniali nie wiem do czego one nawet są bo się nie znam. Coś przy panelach poprawiali i dodatkowy uziom podłączali paneli do tego co idzie z dachu obory. Jakieś kabelki poprawiali zeby ladnie na ścianie wisiały, serio.

Ważne żeby jeden kolczyk byl i przejdzie

Nie mówię że chce byle jak i po taniości,  ale było u mnie 5ciu różnych naganiacz I tamte ceny zbliżone,  a ten jeden prawie drugie tyle , i mu mówię że chce 10tkie albo nawet trochę więcej,  ten mi na siłę wciska 8.5 .bo na taką ma teraz umowę. 

Opublikowano

To jakiś frajer pewnie jelenia szukał. Mam jeszcze jakiś przelacznik strażak że w razie jakby się coś działo to odłącza prad który idzie z paneli na zewnątrz budynku także w srodku można wtedy śmiało działać. Jedyna rzecz która dołożyłem przy falowniku to czujnik dymu i temperatury z powiadomieniem na telefon. Tak w razie co

Opublikowano
3 godziny temu, Troker1979 napisał:

Z Ciebie to expert jak z koziej d*py trąba. Napisz jaki jest skład tej mieszanki a nie że rośnie na każdej glebie.

😁 To jest mieszanka typowo na słabe gleby,

Koniczyna biała 10%,

życica gala 10%, westerwoldzka koga/kajana

10%, kostrzyca becva/lofa 10%,

kostrzewa trzcinowa lipalma 10%,

życic trwała solen/ brawa 20%,

kupkówka pospolita 15%,

kostrzewa czerwona gondolin/reda 10%.

W tym roku sprawdzę czy ta mieszanka to taki delikatesik bo kupiłem 4 worki, do tego 4 worki zorza 4 z podobnym składem. Tylko będę mieszał jeszcze z kupkówką amba z dlf i koniczyną szwedzką bo u mnie dobrze sobie radzi kupkówka i zauwazylem ze jakos najchętniej ją krowy jedzą. 

Opublikowano
8 minut temu, ChiquitaB napisał:

Lipny skład trochę przy suchszej pogodzie to tylko badylki będzie wypuszczało. Zasieje lucerne o będziesz zadowolony

Chętnie bym zasial ale boje się że nic z tego nie będzie bo to nowe dzierżawy, nigdy nie odsiewane i nie nawożone. Do tego przy rowie 

Opublikowano (edytowane)

Fakt na słabe gleby. Jak kupkówka zdrewnieje do koszenia to mało co jest tam jadalne. Pasza dla mięsnych. Festololium, koniczna i trochę życicy ratują skład

Edytowane przez Troker1979
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, leszek1000 napisał:

U mnie założyli i w kwietniu będzie rok. Zobaczymy ile trzeba będzie dopłacić. Instalacja na 26kw już wyprodukowała 18tyś kw, od 10 kwietnia. 

Wydaje mi się, że mało Ci wyprodukowała. 

Ja mam 9.9kw a w rok bije mi 11-11.5tys. 

Teraz myślę, nad druga taka instalacja i pompa ciepła. 

3 godziny temu, ThePerkins napisał:

Macie fotowoltanike ?. Zastanawiam się nad założeniem, dzienne zużycie u mnie to ok, 35kwh. Jest sens inwestycji w to?, oczywiście tylko wolnostojące

Warto. 

Jestem bardzo zadowolony. 

Zakładała mi firma vosti z Lublina. 

5 godzin temu, semos napisał:

mam problem z krową: dawała ok 15l na udój niestety dostała zapalenie w jednej ćwiartce (byla twarda i opuchnięte) był wet, dał masitjet na 4 dni co 24 godziny, mleko spadło do 7l na udój. Ćwiartka się wyleczyła, zacząłem znów jej podsypując pod pysk sruta rzepakowa i sojowa aby powróciła do wydajności a tu zonk po kilku dniach kolejna ćwiartka twarda ( tym razem wystarczyło samo smarowanie mascią rozgrzewająca) i teraz boję się znów jej coś podsypać aby znów coś jej nie weszło....

Może dajesz jej zwyczajnie za dużo tej śruty. Wprowadzaj stopniowo i patrz co się dzieje. 

ZDezyfekuj stanowisko na którym leży. 

2 godziny temu, damianek2019 napisał:

Zadowala was 20 litrów dziennie średnio od sztuki ze zbiornika.a jak nie to ile?

20litrow to tak przed samym zasuszeniem jest ok. Średnio że zbiornika to słabiutko. 

2 godziny temu, ThePerkins napisał:

no też tak mi to wygląda tylko byłby to spory koszt, a jak zakończę krowy to aż tyle prądu mi nie będzie potrzeba i sam nie wiem 

Zawsze możesz później wykorzystać ten prąd np do ogrzania domu. 

Edytowane przez Nintendo
Opublikowano

Mam pytanie co do podawania pasz krowom w moim przypadku rozdaje krowom paszę 4 razy dziennie rano po dojeniu kukurydza plus tresciwa i za jakieś ponad godzinę sianokiszonkę. Później o 14 znów podaje kukurydzę i treściwa i po dojeniu na noc wrzucam sianokiszonkę. Dawką kukurydzy to jakieś 20 kg kukurydzy i 20 sianokiszonki plus treściwe. I teraz pytanie czy by nie lepiej było jak bym to zaczął dawać w dwóch dawkach np rano 20 kukurydzy i popołudniu sianokiszonka?😃

Opublikowano

byłby to jeszcze większy błąd niż robisz teraz ....jak nie miałem wozu robiłem tak kukyrydza na to treściwe i zamieszane widełkami i dój po doju sianokiszonka tak by starczyło do wieczora a że było po prasie bez noży to trzeba to było poprawiać bo krowy jak dłuższe potrafiły to zgarniać na wieczór podobnie

• Like 2