Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pytanie mam odnośnie nowego irz, zarejestrowałem urodzenie, tam chyba nie było nic nowego, ale przy przemieszczeniu już jakieś nowe zapytanie, Czy różne numery działalności na pozycjach? Numer działalności formowania wysyłki? Chory jestem od kilku dni, i bez tej nowej strony mam mętlik w głowie.  Zweryfikowało mi bez błędów, sąsiad który kupił tego cielaka dostał z błędami. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Leszy napisał:

Żona zgłaszała wczoraj więc się da na pewno. Jednak w szczegółach Ci nie pomogę. 

Słuchajcie. Jałówka po ciężkim porodzie i po kuracji antybiotykiem oraz zszywaniu pochwy ma nadal okropny obrzęk i wypływy o okropnym zapachu. Lekarz mówi, aby jej dać czas bo nie ma gorączki. Macie jakieś osobiste doświadczenia z czymś takim? Zapach jest naprawdę paskudny. 

Co 3 dni zastrzyk na ruje żeby wypływało dziadostwo

Ranę przemywaj rywanolem 

No i przeciw zapalny 

Kiedyś miałem krowę z zatrzymanym łożyskiem, jechała z dwa tygodnie na przeciw gorączkowy przeciw zapalny 

Z macicy śmierdziało strasznie 

Pomogło płukanie jodyną

Porwanych było sporo, szytych nie miałem 

Z tego co słyszałem szycie ma sens do 2 godzin po rozerwaniu 

Opublikowano
1 godzinę temu, Leszy napisał:

Coś konkretnego stosowałeś?

może Jodofoam.

Pytanie gdzie jest pocharatana, bo jak to leci z macicy to plukanie coś da, jeśli pocharatany jest nablonek pochwy i srom to płukanie czymkolwiek lub nie da podobny wynik. Jesli jest duzy obrzęk to dziwne, ze lekarz nie zalecił przeciwzapalnych lekow lub antybiotyku bezkarencyjnego. Jasne, że trzeba ciac koszty tam gdzie mozna, ale trzeba wziac pod uwagę, ze to jest bol, choc krowy sa mega wytrzymałe, ale raczej ona nie zje tyle ile powinna, nie zacznie dobrze laktacji.

Mam taką właśnie. Nie bylo mnie ponad tydzień w pracy, nikt nie powiedział, ze był ciezki poród. Teraz jest 12sty dzień laktacji. Zaczeła ze srednią ponad 30litrów dziennie. Aktualnie wielkie okragłe 0 litrów...

🤷‍♀️

• Like 2
Opublikowano
1 minutę temu, Paulina1985 napisał:

Pytanie gdzie jest pocharatana, bo jak to leci z macicy to plukanie coś da, jeśli pocharatany jest nablonek pochwy i srom to płukanie czymkolwiek lub nie da podobny wynik. Jesli jest duzy obrzęk to dziwne, ze lekarz nie zalecił przeciwzapalnych lekow lub antybiotyku bezkarencyjnego. Jasne, że trzeba ciac koszty tam gdzie mozna, ale trzeba wziac pod uwagę, ze to jest bol, choc krowy sa mega wytrzymałe, ale raczej ona nie zje tyle ile powinna, nie zacznie dobrze laktacji.

Gdzie jest poharatana? Chyba wszędzie. Jałówka po MO, a nie urosła jakoś specjalnie, a cielak duży. Weterynarz przy samym porodzie stwierdził, że  ma wąską miednicę, a pochwa też ciasna. Ma problemy z chodzeniem, oddawaniem moczu, ale je i pije oraz daje mleko. Antybiotyk i lek przeciwzapalny miała  miała podawany od dnia porodu. Łożysko odeszło o dziwo prawidłowo 

Przed chwilą, Karol6130 napisał:

To czego się porwała 

Ciągnął na siłę ?

Na siłę. Przód wyszedł z pomocą masowanie i układania, pociągaliśmy, puszczaliśmy i tak do skutku.  Jednak pośladki się zablokowały na amen.  

Opublikowano
lusjan napisał:

Pytanie mam odnośnie nowego irz, zarejestrowałem urodzenie, tam chyba nie było nic nowego, ale przy przemieszczeniu już jakieś nowe zapytanie, Czy różne numery działalności na pozycjach? Numer działalności formowania wysyłki? Chory jestem od kilku dni, i bez tej nowej strony mam mętlik w głowie.  Zweryfikowało mi bez błędów, sąsiad który kupił tego cielaka dostał z błędami. 

formowanie wysyłki nas nie dotyczyło nigdy, a różne numery działalności chyba dotyczą zgłoszenia sprzedaży bądź kupna z/do róznych stad

Opublikowano

Takie info odnośnie prądu, ja dzisiaj składałem wniosek o zamrożenie cen, ja na oborę mam taryfę c12. Rachunków to nie obniży ale jakaś tam zniżka jest 

Opublikowano
1 godzinę temu, radekz200 napisał:

A tak w ogóle to serio już nie będzie paszportów? A co z tymi starymi? Oddawać przy sprzedaży do ostatniej sztuki czy poprostu tez już są nie potrzebne?

Ja dzisiaj zgłaszałem upadek cielaka to powiedzieli że już nie chcą paszportów.

Opublikowano
2 godziny temu, radekz200 napisał:

A tak w ogóle to serio już nie będzie paszportów? A co z tymi starymi? Oddawać przy sprzedaży do ostatniej sztuki czy poprostu tez już są nie potrzebne?

Nawet przy sprzedaży nie musisz już oddawać paszportów 

Opublikowano

Każdy narzeka na nowy IRZ, a mi poszło przemieszczenie za pierwszym razem i jakoś nie uważam że jest mniej przejrzyste. Po prostu nowa szata graficzna i trzeba się do niej przyzwyczaić. Przydałaby się jakaś zakładka z listą numerów ostatnich odbiorców, żeby za każdym razem nie odszukiwać numeru stałego odbiorcy

• Like 4
Opublikowano
24 minuty temu, danielhaker napisał:

Każdy narzeka na nowy IRZ, a mi poszło przemieszczenie za pierwszym razem i jakoś nie uważam że jest mniej przejrzyste. Po prostu nowa szata graficzna i trzeba się do niej przyzwyczaić. Przydałaby się jakaś zakładka z listą numerów ostatnich odbiorców, żeby za każdym razem nie odszukiwać numeru stałego odbiorcy

Bo ty młody szczun jesteś żonę masz? Powinna być możliwość przez miesiąc chociaż korzystać ze starej szafy graficznej na równi z nową żeby każdy mógł się przyzwyczaić no ale komuna trwa 

Opublikowano
4 godziny temu, Leszy napisał:

Je i pije, ale problemy z równowagą ma, i lekki problem z oddawaniem moczu. 

Ta pianka co ci doradzali nazywa sie vagizan, no i przeciwbólowy oczywiście też należy dawać

• Thanks 1
Opublikowano
47 minut temu, danielhaker napisał:

Ja zarejestrowałem dwie sztuki wszystko poszło bez błędów i nie mogę zrobić sprzedaży bo niby zarejestrowane a nie mam ich w siedzibie stada… nikt nie wie co z tym zrobić. 

Opublikowano
2 godziny temu, Mateusz1q napisał:

Bo ty młody szczun jesteś żonę masz? Powinna być możliwość przez miesiąc chociaż korzystać ze starej szafy graficznej na równi z nową żeby każdy mógł się przyzwyczaić no ale komuna trwa 

Pierdzielisz. Jakby dali Ci miesiąc starej szaty to byś dalej płakał, a dlaczego nie dwa, a dlaczego starą wyłączają itd

Opublikowano
54 minuty temu, Matmen napisał:

A zwrócą opłatę za wydanie paszportów w grudniu 100 im wpłaciłem 

A kto w grudniu brał za paszporty pieniądze,  brałem pulę  kolczyków w październiku to już nie było opłaty za paszporty tylko przy odbiorze paszportu trzeba 1zł zapłacić. 

Opublikowano (edytowane)

W jakiej cenie kupujecie finezję z agro centrum luz? 

Edytowane przez dominik1703
Opublikowano
1 godzinę temu, robert1226 napisał:

A kto w grudniu brał za paszporty pieniądze,  brałem pulę  kolczyków w październiku to już nie było opłaty za paszporty tylko przy odbiorze paszportu trzeba 1zł zapłacić. 

Jak ja zamawiałem to normalnie trzeba było zapłacić za całą pulę