Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, pawlak2507 napisał:

Co ile czasu zmieniacie noże w paszowozie? Ostrzycie je między wymianą? 

Jak się zużyją. Teraz mieszam tylko kiszonkę z pryzmy to nawet nie pamiętam dokładnie kiedy wymieniałem. Ostrz kiedy potrzebujesz. Nie będziesz przecież nowych kupował jak się stępią. Od rotora w przyczepię też się ostrzy przez kilka lat zanim nowe są potrzebne. 

8 minut temu, ChiquitaB napisał:

U krow zona czyści co trzeci dzień a w lato co drugi

Współczuje jej tego zapału do pracy. :ph34r: 

Opublikowano
2 godziny temu, ChiquitaB napisał:

W grene śruby dostaniesz bez problemu tylko zmierz jakie długie potrzeba i do tego nakrętka samokontrująca

Generalnie muszę wymieniać etapami żeby się nie zrujnować 

Opublikowano (edytowane)

Jaki dipping poudojowy jaki najlepszy ? Jaki polecacie? Stosuje od dłuższego czasu na bazie jodu myślę spróbować inny 

Edytowane przez Arrek
Opublikowano
2 godziny temu, krzychu121 napisał:

Teraz w poziomym też mam samoostrzace i ponad dwa lata minęły a żadnego nie ostrzylem a są nadal tak  ostre że jak wszedłem kamień wyciągać to opierając się ręka o nóż rozciąłem dłoń praktycznie do kości. A tylko się oparlem

Tu masz niżej przykład 

https://sagri.pl/uniwersalny-noz-z-weglikiem-spiekanym-do-paszowozu-alima-storti-rmh/

Nie wiedziałem że to są samoostrzące. Mam paszowóz 5 lat i właśnie przyszedł czas na zmianę od nowości nic z nimi nie robiłem choć tak jak mówisz są ostre ale już sporo mniejsze i końcówki w niektórych się połamały

Opublikowano

Najlepsze są napawane ale nie wiem czy są tak łatwo dostępne. Założyłem kiedyś napawane i ten z węglikiem spiekanym. Pół na pół na zmianę. I te napawane dużo dłużej wytrzymały i ostre cały czas były 

Opublikowano
Dnia 5.01.2023 o 14:17, damianzetor9540 napisał:

Czy w paszowozie 2slimakowym pionowym 12-14m3 wymieszam minimalna ilość tmr okolo 1 tony? Do mieszania i cięcia w początkowej fazie będzie więcej, ok 3 tony, tylko resztka ok 1 tona i do tego wtedy dosypka treściwej, wymieszać (czy da radę?) I wywalić na ostatnią grupę 

Ja ostatnio w 21m3 cielem belkę siana i mieszałem  suchy tmr dla cieląt i było ok.   Więc powinno i u Cb dać radę,  chyba że strasznie mokre by było. A to kupujesz paszowoz? Jak nowy to na testy najpierw  weź  i sprawdzisz.

Opublikowano
44 minuty temu, ChiquitaB napisał:

10cm betonu wystarczy b25 zeby ciezarowka spokojnie jeździła? Czy 15cm trzeba dawać? Rozważam opcje utwardzania terenu. Ciezarowka co 2 dzień po mleko

Mniej niż 18-20cm b25 + dobra podbudowa to nie lej. Widziałem u znajomych gdzie 12-14 miało wytrzymać i tragedia jest. Jak pojeździłem po znajomych to sami wyszły z założenia ze te około 20cm trzeba lać. Tam Gdzie samochód po mleko 25 mam 

Opublikowano
14 godzin temu, Arrek napisał:

Jaki dipping poudojowy jaki najlepszy ? Jaki polecacie? Stosuje od dłuższego czasu na bazie jodu myślę spróbować inny 

Biorę z kersii, liq-io 2500 bodajze nazwa? Place 1900zł/200kg brutto

• Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, ChiquitaB napisał:

10cm betonu wystarczy b25 zeby ciezarowka spokojnie jeździła? Czy 15cm trzeba dawać? Rozważam opcje utwardzania terenu. Ciezarowka co 2 dzień po mleko

Nie pchał bym się w koszty z betonem  lepiej tłucznia nawizc grubszą  warstwę,  i zawsze gdzie będzie siadało można uzupełnić.

Mam wysypane takim tłuczniem jest twardo i sucho bo tłuczeń wodę przepuści. 

Opublikowano

Tak jak koledzy piszą minimum 20 cm i dobrze pod spodem utwardzone. Mam pod wiatą 10-12 cm i że 20-25 cm tłucznia pod spodem i narazie trzyma choć pękł w kilku miejscach a najcięższa jest prasoowijarka 6.5 tony i ciągnik około 7,5

Opublikowano
4 minuty temu, robert1226 napisał:

Nie pchał bym się w koszty z betonem  lepiej tłucznia nawizc grubszą  warstwę,  i zawsze gdzie będzie siadało można uzupełnić.

Kilka razy nawieziesz, i będzie teren powyżej poziomu budynków. Raz zrobi porządnie betonem i będzie miał na dekady. 

• Like 1
Opublikowano
6 minut temu, robert1226 napisał:

Zależy jakie masz podłoże. Ja miałem tłuczeń 15-20 i podłoże gliniaste i wszystko po kilku latach wymieszało się praktycznie. Roztopy to jakbyś bo gąbce chodził. Teraz spokój.

9C4561A3-6BF5-4E8E-95EF-3EE14BFD96E9.jpeg

Opublikowano

Bez przesady nie pisze by wozić bez pojęcia, tylko może w niektórych miejscach lekko siadać i tylko tam wyrównać. 

Podjedź gdzieś pod wiatraki tam robio dojazdy z tlucznia zobaczysz jakie są równe i suche.