Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Leszy napisał:

Lekarz polecił aby jej wódki wlać, i jakoś przeszło. Ciekawe od czego dokładnie. 

Co wy o tej wódce sądzicie?  

zadziała, bo szybko zabija "życie" w żwaczu :) i to dobre i złe. Ale myślę, że nie zabije na tyle.zeby krzywdę zrobić, ale są fajne środki np. Bovi tympanic z Jfarmu, dobrze działa na wzdecia.

2 godziny temu, Leszy napisał:

Lekarz polecił aby jej wódki wlać, i jakoś przeszło. Ciekawe od czego dokładnie. 

Co wy o tej wódce sądzicie?  

A co do wzdęcia, to za dużo fermentujących skladników, może taka sztuka, może wysortowała coś i "nie weszło" ;) jeśli wiecej sztuk tak by sie zachowało to zaczelabym drażyć bardziej.

Edytowane przez Paulina1985
Opublikowano

Temat z trochę innej beczki. Wszędzie słychać że powołują do wojska, jak to wygląda jak ktoś jest właścicielem gospodarstwa ? Przecież krów ze sobą nie weźmie.

Opublikowano

@koyack sprawdź na stronie operatora czy oby na pewno zużycie energii przeszkadza w zmianie z c na g.

W enerdze lubią wprowadzać w błąd. Mi w lipcu chcieli podsunąć cennik z prawie dwukrotnie wyższa stawką 

Opublikowano
PolonezAtu napisał:

Temat z trochę innej beczki. Wszędzie słychać że powołują do wojska, jak to wygląda jak ktoś jest właścicielem gospodarstwa ? Przecież krów ze sobą nie weźmie.

gospodarstwo jest ustawowym powodem do powiedzenia WKU "cmoknijta mnie w pompkię"😎

Opublikowano
radekz200 napisał:

9 minut temu, RusiL napisał:

gospodarstwo jest ustawowym powodem do powiedzenia WKU "cmoknijta mnie w pompkię"😎

Potwierdzone? 

ja nie musiałem się odwoływać ale obejrzyj sobie głównie od 7 minuty, ale warto cały. https://youtu.be/00YNDrMmz_Q

Opublikowano (edytowane)

3 godziny temu, Paulina1985 napisał:

Jakie cudowne ❤️❤️❤️

Malutkie masz te cielaczki ❤️ po jakim buhaju ta piękna biała? 

Danko wanila  od jalowki dlatego takie nie za duże 

Edytowane przez michalcium
  • Like 1
Opublikowano
10 godzin temu, Supersebusiek napisał:

Co chodzi o cielęta , jeżeli masz biegunki to rób profilaktykę , szczepienie krów rotawec corona w zasuszeniu , dla cieląt po urodzeniu halocur i gabrokol przez tydzień do tego dobre mleko na pierwszy miesiąc , ja polecam sprayfo delta ,a na drugi okres sprayfo niebieskie , 

A co myślisz żeby takie ruszta zastosować w oborze , a ile wam schodzi na udój czasu i jaka hala ?

Concrete floor panel - ECO-FLOOR - andersbeton - for cow breeding

Gumowe fajne ale jest problem bo krowy się na nich kladą. 

Opublikowano
4 godziny temu, Paulina1985 napisał:

co do wzdęcia, to za dużo fermentujących skladników, może taka sztuka, może wysortowała coś i "nie weszło" ;) jeśli wiecej sztuk tak by sie zachowało to zaczelabym drażyć bardziej.

Jakiś cholerny przypadek. Ostatnio wzdęcie to chyba u nas było 30 łat temu, jeszcze za dziadka. Ona dostępne miała tylko siano. Zaś przez rurkę wyłaziła taka gęsta piana. Teraz jej przeszło, i chyba nie ma nawrotów. 

Opublikowano

Mi się rok temu jałowka że trzy-cztery miesięczna wzdęła. Przyjechał lekarz, wsadził rurkę zeszło trochę gazów ale gada że to za mało na wzdęcie i musiała sobie płuca zalać (pojenie było z 3 godziny przed tym zajściem) i że nie ma dla niej ratunku, żebyśmy sobie ją (...) na mięso dla siebie. Tyle że u nas nikt nie chciał zabijać swojego cielaka to ojciec zaczął dzwonić po różnych ludziach kto chce, wreszcie jak po jakiś dwóch godzinach jeden przyjechał i podszedł do niej z nożem to ona wstała 🤷 Na drugi dzień ten sam lekarz był krowę zacielać i nie mógł uwierzyć że ona żyje, gadał że jak Boga kocha ona nie miała prawa przeżyć xd A teraz jest największą jałowka w grupie 😉 Przed jego przyjazdem szybko zacząłem jakieś tematy na AF czytać jak sobie z tym poradzić, pamiętam że jej tył do góry podnosiłem, matka jej zwijke siana w w pysk wsadzała, masowanie brzucha itp. Może to to pomogło ? Nie wiadomo 😜

Opublikowano

Mleko z wiadra ale bez smoka.

dokładnie to preparat mlekozastępczy

Opublikowano
8 godzin temu, PolonezAtu napisał:

Mi się rok temu jałowka że trzy-cztery miesięczna wzdęła. Przyjechał lekarz, wsadził rurkę zeszło trochę gazów ale gada że to za mało na wzdęcie i musiała sobie płuca zalać (pojenie było z 3 godziny przed tym zajściem) i że nie ma dla niej ratunku, żebyśmy sobie ją (...) na mięso dla siebie. Tyle że u nas nikt nie chciał zabijać swojego cielaka to ojciec zaczął dzwonić po różnych ludziach kto chce, wreszcie jak po jakiś dwóch godzinach jeden przyjechał i podszedł do niej z nożem to ona wstała 🤷 Na drugi dzień ten sam lekarz był krowę zacielać i nie mógł uwierzyć że ona żyje, gadał że jak Boga kocha ona nie miała prawa przeżyć xd A teraz jest największą jałowka w grupie 😉 Przed jego przyjazdem szybko zacząłem jakieś tematy na AF czytać jak sobie z tym poradzić, pamiętam że jej tył do góry podnosiłem, matka jej zwijke siana w w pysk wsadzała, masowanie brzucha itp. Może to to pomogło ? Nie wiadomo 😜

może to bylo wzdęcie drobnobańkowe, w ktorym powstaje w wiekszosci piana a nie tylko gaz. Wtedy się spuszcza ten gaz, ktory jest ale i wprowadza płyny, które szybko zmniejszaja ladnie mówiąc napięcie powierzchniowe, a prosciej mowiąc niwelują wszelką dzialalnosc w żwaczu, czyli jakis tympakon, silitympakon żeby te pianę zbić. Wtedy podejrzewam i wódka by pomogła ;)

@michalcium  powietrza może się nałykał, może coś wpadło do pluc, ale raczej od razu by padł. Też stawiam na wzdęcie.

Opublikowano
Supersebusiek napisał:

23 godziny temu, czareczek85 napisał:

Gumowe fajne ale jest problem bo krowy się na nich kladą. 

Ale to są betonowo gumowe . 

Mój znajomy ma fajne ruszta. Po 3 latach użytkowania one dalej są szorstkie. Muszę zapytać skąd brał.

Opublikowano

Ja kupiłem sam gwint i dałem do tokarza żeby stara końcówkę obciął i przyspawał tigiem druga i nie trzeba żadnych przejściówek. dodam że na gwint polskiej normy pasuje do nakrętki en ale odwrotnie nie. Pewnie taki masz problem przechodząc do mlekpolu?

Opublikowano

Mam pytanie do posiadaczy wozów z wagą. Miał ktoś kiedyś przypadek że waga pokazywała wynik w zakresie np -9500 kg do 5600 kg i bez ruszania wozu dosypywania towaru tak sobie szalała. Odkręcilem wtyczki od monitora zaniosłem do domu polezal w temp pokojowej i potem po wytarowaniu działa dobrze.  Waga dg400 na trzech czujnikach prawie rok bylo wszystko ok a teraz przy niskich temperaturach się to stało. Zobaczę jak będzie jutro