Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
12 minut temu, Paulina1985 napisał:

może wątroba walnięta, albo mykotoksyny w żarciu.

Na pierwsze wlewki z ostropestu, na drugie wiadomo co. 

Tydzień temu dostałam Vetahepar żeby wspomóc wątrobę. 

Na myko też daje do paszy. 

Wet wspomniał że może jeszcze coś z wymieniem jest nie halo. 

Sam już nie wiem. 🥴

Opublikowano
3 godziny temu, PRIMO napisał:

Tydzień temu dostałam Vetahepar żeby wspomóc wątrobę. 

Na myko też daje do paszy. 

Wet wspomniał że może jeszcze coś z wymieniem jest nie halo. 

Sam już nie wiem. 🥴

Kiedyś u nas stosowali vetahepar, skuteczność... znikoma. Wlewki robiły lepszą robotę jeśli już watroba niedomagała. 

Wymienia przy każdym doju nie sprawdzasz? 🤐

Opublikowano
53 minuty temu, Paulina1985 napisał:

Wymienia przy każdym doju nie sprawdzasz? 🤐

Tnz?🤔

Opublikowano
Dnia 12.05.2022 o 05:17, ChiquitaB napisał:

Okaże się jak przyjedzie i będzie robił ile wyjdzie. Przyczepy w sumie podobne. Gorzowska daje mega plon. Ja mam 2/3 lucerny ze swojego areału. Dam znać ile przyczep natrzepie

Gorzowska daje mega plon bo 90% ją za późno kosi, jej juz nie powinno być na polu

Opublikowano

no przed podłączeniem, na przedzdajacz ? 

U nas tez jak mleko bylo mocno tluste to wychodziło paniom, ze antybiotyk...🤷‍♀️

A ogólnie mega dlugo trzymal antybiotyk ja mykotoksyny w paszy mieliśmy i nie byl dawany środek na myko 🥴🥴🥴🥴

Opublikowano

Mam do Was pytanie odnośnie sianokiszonki, patrząc na pogodę i na kolejkę z przyczepą zbierającą to pasuje mi kosić we wtorek i zbierać w czwartek ale patrrząc na trawę z  koniczyną to pasuje z tydzień poczekać tylko że ma padać później i nie wiadomo kiedy znów przyczepa będzie mogła do mnie przyjechać? Co byście zrobili na moim miejscu>? Trawy nie wykłoszone a w koniczynie kwaitka nie widać jeszcze

Opublikowano

Ja mam już na poniedzialekvnastepny umówiona przyczepe na lucerny i 3.5ha mam w przeważania koniczynę.  Też bym czekal jeszcze kilka dni ale kolejka juz duza. Poza tym nie pada za bardzo to koniczyna momentalnie pości paczek

Opublikowano
Xawier napisał:

Mam do Was pytanie odnośnie sianokiszonki, patrząc na pogodę i na kolejkę z przyczepą zbierającą to pasuje mi kosić we wtorek i zbierać w czwartek ale patrrząc na trawę z  koniczyną to pasuje z tydzień poczekać tylko że ma padać później i nie wiadomo kiedy znów przyczepa będzie mogła do mnie przyjechać? Co byście zrobili na moim miejscu>? Trawy nie wykłoszone a w koniczynie kwaitka nie widać jeszcze

ja zbieram w tym tygodniu młoda trawa = białko część łąk mogła by postać

Opublikowano

Słuchajcie pomocy

Pompa od dojarki na zdechnieciu . Mam do wyboru :

nowa Delaval 1600 bez silnika 10 k

uzywana z silnikiem Delaval 1300 nabija ponad normę  .  Chłopa co mi serwisuje , mówi , ze to najlepsze pompy i będę zadowolony . A nowe wytrzymują 3 lata

pompa włoska 1600 bez silnika 5800

Opublikowano

Kup uzywke, daj do przejzenia i kupa kasy w kieszeni. Moja nowa na przewodzie 6 lat i tylko swiezy olej zalewałem. Teraz na hali mam 10 letniego delavala i też chodzi elegancko tylko więcej oleju łyka

• Thanks 1
Opublikowano
45 minut temu, GrzesiekAgro napisał:

Słuchajcie pomocy

Pompa od dojarki na zdechnieciu . Mam do wyboru :

nowa Delaval 1600 bez silnika 10 k

uzywana z silnikiem Delaval 1300 nabija ponad normę  .  Chłopa co mi serwisuje , mówi , ze to najlepsze pompy i będę zadowolony . A nowe wytrzymują 3 lata

pompa włoska 1600 bez silnika 5800

Używanego delavala mieliśmy 21 lat, aż zdechł kompletnie. Teraz mam druga używkę

• Thanks 1
Opublikowano

u mnie tam gdzie kupkówka to już zaczynał powoli wychodzić kłos. Żeby była zapowiadana dobra pogoda też bym czekał, albo chociaż przyczepa wolna na piatek A tu kicha. W sobotę po południu nalało by w walki to też źle

Opublikowano (edytowane)

Dokladnke  nikt narzekać nie będzie. Wczoraj rozmawiałem z kolegą co ma mi wozic przyczepa to mowil ze od 7 juz ludzie dzwonili a on już 2tyg do przodu ma terminy ustalone. Chociaż mowil ze w tym roku szału nie ma z trawami. W szczególności jak ktoś krowy puszcza to jest tragedia. Same badyle przeważnie. Moje jak postoi to się nic nie stanie bo chciałem wcześniej zebrać trochę dla lepszej jakości bo zapas mam i tak. Pod wieczór z nim rozmawiałem to mowil ze 25ha juz zwiózł a normalnie maks 20 robi więc słabizna jest. U nas trawy 2-3 deszcze dostaly

Edytowane przez ChiquitaB
Opublikowano
18 godzin temu, pedro2 napisał:

Już wam zaraz naleje. Aby was nie zalało. Chyba duże zapasy wilgoci macie jak tak psioczycie na deszcz

Co rok większość ma ten problem, że kiedy jest ładna pogoda, to trawa jest jeszcze zbyt młoda. Później zaczyna padać co drugi dzień przez tydzień i momentalnie trawa robi się za stara