Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
54 minuty temu, radekz200 napisał:

Ile czasu już zasiedlona? 😛 teraz zalejesz polmlek mlekiem 😛😛

Miesiąc. 

29 minut temu, Supersebusiek napisał:

podeślij link

Wpisz na FB TOTAL-INVEST-BUD i tam będziesz miał, na YT też.

Opublikowano

Mam pytanie, czy ktoś z was ma aktualnie problem z bakteriami w mleku? U mnie z wzorowych prób nagle wyniki wzrosły do kilkuset... z dnia na dzień... I to też raz kilkaset później już dwa razy mniej więcej po 26, więc jeszcze w normie a teraz 900... nie mam pojęcia o co chodzi. Wszystko jest robione tak samo... czy jest możliwość żeby mleczernia kombinowała? Na razie mam spory zapas w średniej, ale wkrótce się skończy i będzie PK. 😢

Opublikowano (edytowane)

A te panie w pierwszej minucie to pewnie do dojenia? 🤔 Nie powiedzieli im że najpierw trzeba krowy wstawić? 🤭 

Obora lux, wysokich cen za mleko 👍

Edytowane przez kr9292
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, RusiL napisał:

a nie uważasz że wytępienie rodzimej hodowli i ściąganie wszystkiego z zagranicy jest niebezpieczne?

a co z tej hodowli nam zostaje ?  kto kryje polskim nasieniem krowy ? kto sieje polskie kukurydze z polskiej hodowli , trawy też z holandi brandenburg czy  DVS ? itd , itp .   Rozejrzyj się w kolo  , za kilka lat rolnik zostanie zwykłym robotnikiem zagranicznym  , z  tym żę bedzie dumny z tego , mi akurat to nie pszeszkadza bo wybieram to co mi odpowiada bo wiekszość zgrywa bohatera , patriotę a nie wiele ma  wspólnego z patriotyzmem .    Ps . bez urazy ale jak bym miał do wyboru jogurt z holenderskiego mleka od krów z pełnego wypasu i z polskiego alkierzowego to bym wybrał pełen wypas 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
6 minut temu, artek27 napisał:

Kiedyś dawałem do pewnej mleczarni to tak gnębili rolników że przychodziły miliony bakterii a imię chodziło o to żeby cenę uwalić. 

Dokładnie... jak tak nagle z dnia na dzień można zwiększyć bakterie o kilkaset?🤔 już tak raz mi zrobili ze 2 miesiące temu. Tylko to był jednorazowy wybryk... a teraz 2 razy już wyskoczyło tyle i się denerwuje... rozumiem moze wzrosnąć o 20-30. Bym powiedziała, że moja wina albo upały... nie brałabym tego do siebie. Ale o tyle... 

Opublikowano
39 minut temu, aniadee napisał:

Mam pytanie, czy ktoś z was ma aktualnie problem z bakteriami w mleku? U mnie z wzorowych prób nagle wyniki wzrosły do kilkuset... z dnia na dzień... I to też raz kilkaset później już dwa razy mniej więcej po 26, więc jeszcze w normie a teraz 900... nie mam pojęcia o co chodzi. Wszystko jest robione tak samo... czy jest możliwość żeby mleczernia kombinowała? Na razie mam spory zapas w średniej, ale wkrótce się skończy i będzie PK. 😢

Jeżeli spada z 900 na 26 i znów kilka stów to kombinuje mleczarnia. Przy pękniętej gumie strzykowej czy niedomywającym się zbiorniku będzie narastać z odbioru na odbiór. Choć raz mieliśmy przypadek że do schładzalnika wpadła jakaś szmatka i wywaliło bakterie w kosmos ale było wiadome o co chodzi. 

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Kierownik napisał:

@Ursus932 gdzieś sprzedajesz zboże czy trzymasz?

Część trzymam, żyto może prosto z pola wywiozę na Bukowie 

Edytowane przez Ursus932
Opublikowano
jarecki napisał:

2 godziny temu, RusiL napisał:

a nie uważasz że wytępienie rodzimej hodowli i ściąganie wszystkiego z zagranicy jest niebezpieczne?

a co z tej hodowli nam zostaje ?  kto kryje polskim nasieniem krowy ? kto sieje polskie kukurydze z polskiej hodowli , trawy też z holandi brandenburg czy  DVS ? itd , itp .   Rozejrzyj się w kolo  , za kilka lat rolnik zostanie zwykłym robotnikiem zagranicznym  , z  tym żę bedzie dumny z tego , mi akurat to nie pszeszkadza bo wybieram to co mi odpowiada bo wiekszość zgrywa bohatera , patriotę a nie wiele ma  wspólnego z patriotyzmem .    Ps . bez urazy ale jak bym miał do wyboru jogurt z holenderskiego mleka od krów z pełnego wypasu i z polskiego alkierzowego to bym wybrał pełen wypas 

nie mówię o opłacalności(bo to leży i kwiczy) lecz o naszym bezpieczeństwie, bo gdy nie będziemy mieli jedzenia z własnego podwórka tylko import to bardzo łatwo przejąć nas jako kraj. taka smutna prawda

• Like 1
  • Confused 1
Opublikowano (edytowane)

bez przesady z tym przejeciem , narazie to jesteśm uzależnieni od eksportu .    Niemcy chyba nie są samowystarczalni żywnosciowo nikt ich nie przejmuje a każdy rolnik narzeka żę niemcy zalewają nas żywnoscią .                        Skoro temat mleka to kazdy narzeka na biedronke a tymczasem ich lody marka Marletto jest produkowana w Polsce a Bigmilk , Bigbambi w holandi wiec  proponuje wiecej swiadomosci konsumenckiej 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

Raczej radzę patrzeć całościowo. UE dąży kosztem popierdolonej ideologii do wygaszenia produkcji rolnej w całej Europie, a w szczególności hodowli. I to jest zagrożenie dla każdego europejczyka, ponieważ nie ma bata żebyśmy byli samowystarczalni. A wystarczy jeden pierd na świecie żeby całe żarcie powędrowało do Chin. Przy nich jesteśmy już żebrakami że skansenu. Do czego doprowadziłby brak żarcia na naszym kontynencie to nawet ciężko sobie wyobrazić...

• Like 3
Opublikowano (edytowane)

no tak a 30 % żywnosci się marnuje .Pewno te 30 % to i tak pewno jakies dodatki by były , wypełniacze w ogólnym bilansie żywnosci 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
4 godziny temu, jarecki napisał:

Masz rację ale to nie nasza wina. Przemysł nie istnieje, banki zagraniczne, handel supermarkety itp zagraniczne jesteśmy kolonia. Wyzyskują nas i naszą pracę a cały dorobek wywożą do siebie. My jesteśmy jako państwo już dawno skończeni.

• Like 2
Opublikowano
6 godzin temu, jarecki napisał:

dlaczego zle ?   

Dlatego, że wsie takie jak moja zamieniają się w we wsie turystyczne albo dla miastowych. Starsi gospodarze kończą, nie ma komu przejąć bo dzieci wola czyste pieniądze wziąć za ziemię. Widziałam przykład jak syn wyprzedał ziemię ojca, a ojciec później odkupił chociaż kilka ha. Syn kasę wydał i dalej rękę wyciąga. Na wsi niedługo będą sami miastowi i takie gospodarstwo jak moje też będzie musiało być zlikwidowane bo nie będą chcieli obornika mieć przy chodnikach na spacerze, a krowy ryczą, kury pieją itd.

A co do likwidacji świń to sam weterynarz powiedział nam żebyśmy likwidowali bo takie wymogi będą stawiane non stop i więcej będzie problemów niż to warte... 

Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, kr9292 napisał:

Masz rację ale to nie nasza wina. Przemysł nie istnieje, banki zagraniczne, handel supermarkety itp zagraniczne jesteśmy kolonia. Wyzyskują nas i naszą pracę a cały dorobek wywożą do siebie. My jesteśmy jako państwo już dawno skończeni.

podejrzewam  żę te 90% społeczństwa nie wie co to oznacza dla obywateli ,, wywożą dorobek '', a spory udział w tym ma rolnictwo , chociaż ja akurat jestem zdanianiech kazdy robi co dla niego dobre 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
4 minuty temu, jarecki napisał:

podejrzewam  żę te 90% społeczństwa nie wie co to oznacza dla obywateli ,, wywożą dorobek '', a spory udział w tym ma rolnictwo , chociaż ja akurat jestem zdanianiech kazdy robi co dla niego dobre 

Co ty za bzdety pitolisz 😯 jaki udział ma w "wywożeniu dorobku " rolnictwo ?

Rolnik za zadanie ma produkować a nie wywozić  to podmioty skupowe do tego się przyczyniają. 

Opublikowano
27 minut temu, kr9292 napisał:

Cóż. akurat obecnie chyba 55% bankowych aktywów jest kontrolowany przez kapitał krajowy. Nie trafiają do mnie te hasła o kolonii i wyciąganiu zysków. Wszelkie inwestycje zawsze się przyczyniały do zwiększenia dobrobytu. Państwa które postanawiały pozamykać się na kapitał zagraniczny nigdy z tego powodu nie miały się lepiej. To nie działa i tyle. 

• Like 1
Opublikowano

zakup maszyn , nasion , witamin dla zwierząt , to jest cała otoczka rolnictwa . ok na forum wyczytałem żę  20 % z wypłaty za mleko rolnik przeznacza na pasze pełnoporcjowe do tego z 5 % witaminy i inne dodatki i w jakiej firmie to kupuje ? zapewne zw takiej z kapitałem zagranicznym a to tylko jeden z przykładów 

2 minuty temu, Leszy napisał:

. Państwa które postanawiały pozamykać się na kapitał zagraniczny nigdy z tego powodu nie miały się lepiej. To nie działa i tyle. 

a przede wszystki obywatele   odczuwają brak konkurencyjnosci 

Opublikowano

Jak to jest teraz przy przemieszczeniu jeśli ja zgłosiłem przemieszczanie z umówiona data a kupujący tego nie zrobił i mam niezgodność w systemie. Agencja będzie ścigać kupującego ? czy ja będę miał z tego powodu jakieś problemy ?

Opublikowano (edytowane)
16 godzin temu, jarecki napisał:

Ja nie jestem  rolnik hodowca tylko taka płotka nic nie znacząca , ale i tak kryje polskim nasieniem  , sieje nasze kuku, zboża też 🙂  , tylko trawy barenbrug 🙆‍♂️

Edytowane przez Ursus932
Opublikowano
17 godzin temu, kr9292 napisał:

A te panie w pierwszej minucie to pewnie do dojenia? 🤔 Nie powiedzieli im że najpierw trzeba krowy wstawić? 🤭 

Obora lux, wysokich cen za mleko 👍

Tak było, nie kłamie😄😄

Screenshot_2021-07-20-09-02-27-473_com.facebook.katana.png

• Haha 4
Opublikowano
29 minut temu, slawek74 napisał:

Marcin kupiłeś traktora ? dawno mnie nie było i zastanawiam się czy coś się zmieniło a Tomek był już pod nożem 🤔

Pierwsze nie 

Drugie tak , wczoraj już się odezwał na forum