Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, slawek74 napisał:

szybszy zbiór troszkę drożej albo i nie i dużooo lepiej pocięte

Duża przyczepa z dobrym ciągnikiem też szybko zbiera. Co do pocięcia to niektórzy mówią, że zbyt drobne dla krów nie jest dobre. Nie widziałem jednak nigdy zbioru zbioru sieczkarnią  na własne oczy. Może to i jest lepsze?

Edytowane przez Leszy
Opublikowano
53 minuty temu, slawek74 napisał:

lux samo najlepsze u mnie poniedziałek koszone i zagrabiane wtorek od 9 30 zbiór

Przy tych pogodach to albo słaby towar albo woda leciała z sieczkarni 

Co do cięcia to chyba dobrej przyczepy w okolicy nie macie 

Przyczepa to właściwie 2 osoby potrzebne do zbioru A sieczkarnia chociaż 4 minimum. 

Opublikowano
Kierownik napisał:

53 minuty temu, slawek74 napisał: lux samo najlepsze u mnie poniedziałek koszone i zagrabiane wtorek od 9 30 zbiór Przy tych pogodach to albo słaby towar albo woda leciała z sieczkarni  Co do cięcia to chyba dobrej przyczepy w okolicy nie macie  Przyczepa to właściwie 2 osoby potrzebne do zbioru A sieczkarnia chociaż 4 minimum.

teraz daje kiszonke po dobrej przyczepie krone i wczoraj zrobili sieczkarnia to jest jednak sporą roznica. Z drugiej strony jak ktoś bierze usługę to co to za różnica ile wychodzi osób do zbierania? wczoraj ponad 20 ha niecałe 7 godzin i to z przestojami na gniecenia gdzie przyczepa maks zbiera 2 ha na godzinę

DzikiSimental25 napisał:

Zbierał ktoś trawę sieczkarnią ?

ja wczoraj pierwszy raz efekt super

DzikiSimental25 napisał:

21 minut temu, slawek74 napisał:

a co do odwozu ? czym będzie rozgarniane i gniecione

Odwóz 2 x Fendt + przyczepy na WOM. A do rozgarniania Zetor Proxima 85 + tur, krokodyl

Do gniecenia mało jak 2 zestawy do odwozu. u mnie na pryzmie 716 z wałem do gniecenia i rozgarniania z przodu i do pomocy jd 6520 a jak łąki blisko i już było wysoko to lekkie przestoje dla przyczep.

komodo napisał:

53 minuty temu, slawek74 napisał: lux samo najlepsze u mnie poniedziałek koszone i zagrabiane wtorek od 9 30 zbiór Przy tych pogodach to albo słaby towar albo woda leciała z sieczkarni  Co do cięcia to chyba dobrej przyczepy w okolicy nie macie  Przyczepa to właściwie 2 osoby potrzebne do zbioru A sieczkarnia chociaż 4 minimum.

teraz daje kiszonke po dobrej przyczepie krone i wczoraj zrobili sieczkarnia to jest jednak sporą roznica. Z drugiej strony jak ktoś bierze usługę to co to za różnica ile wychodzi osób do zbierania? wczoraj ponad 20 ha niecałe 7 godzin i to z przestojami na gniecenia gdzie przyczepa maks zbiera 2 ha na godzinę

Opublikowano
xpaxpa napisał:

Co może być przyczyną osadzania się grydek jakby tłuszczu na ściankach zbiornika na mleko? Dzisiaj zauważyłem u siebie takie zjawisko 

Istotny w tym przypadku jest czas chłodzenia - taka informację kiedyś dostałem. Jeżeli za długo chłodzi, właśnie taki efekt powstaje.

Opublikowano
komodo napisał:

Przy tych pogodach to albo słaby towar albo woda leciała z sieczkarni  Co do cięcia to chyba dobrej przyczepy w okolicy nie macie 

nie obrażaj mnie .... a przyczepów jak mrówków

Opublikowano
8 godzin temu, DzikiSimental25 napisał:

Odwóz 2 x Fendt + przyczepy na WOM. A do rozgarniania Zetor Proxima 85 + tur, krokodyl

Brony z tyłu  możesz zeczepic u mnie 10,5 ha zapłaciłem 5,5tys  połowa łąk    10km od domu zobaczymy  jaki będzie  towar ale robota  sieczkarnią  na plus

Opublikowano
Leszy napisał:

28 minut temu, slawek74 napisał:

szybszy zbiór troszkę drożej albo i nie i dużooo lepiej pocięte

Duża przyczepa z dobrym ciągnikiem też szybko zbiera. Co do pocięcia to niektórzy mówią, że zbyt drobne dla krów nie jest dobre. Nie widziałem jednak nigdy zbioru zbioru sieczkarnią  na własne oczy. Może to i jest lepsze?

tak może i szybko ale sieczkarnia plys trzy to chyba jednak szybciej...

Opublikowano
Kierownik napisał:

orientuje sie ktos jaka cena jest za koszenie trawy? od hektara najlepeij

ppp nie ma swojej kosiarki, koszą mu pottingerem z taśmami. Kiedyś pisał ile płaci ale nie chcę strzelać

Opublikowano
7 minut temu, slawek74 napisał:

tak może i szybko ale sieczkarnia plys trzy to chyba jednak szybciej...

Jak doskwiera upał to na pewno zaleta, gorzej jak nie można nadążyć z ugniataniem. ;) 

Opublikowano
1 godzinę temu, slawek74 napisał:

nie obrażaj mnie .... a przyczepów jak mrówków

Jakbyś poczytal swoje komentarze do innych z boku to taki w twoim stylu...

To chcecie porównywać szybkość zbioru jednym zestawem kontra sieczkarnia i odowóz 👍 poza tym no to jaka ta sieczka ma być przyczepa potnie na 3-4cm to trawa ma być druga kukutydza

• Like 1