Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jeżeli z solami to te które będą chciały jeść.  U mnie jedynie prenate z bieda zjadą, inny nie ma szans, zmieszane z tmr jak w paszowozie, nawet oticzkowanych nie chcą. 

• Like 1
Opublikowano

@Azor07 tak, tylko upewnij się, ze te sole.gorzkie są otoczkowane,bo nie beda chciały Ci jeść bez zachecacza jakiegoś :)

U nas ida z Agrocentrum i wpitalają 😁

Opublikowano (edytowane)

@komodo @kr9292

Testuje system z podwojnym PGF + wkladka

Dzis podalem Receptal + wkladke.

Teraz mam pytanie, PGF podac na 6 i 7 dzien, czy na 7 i 8 ?

6 dzien PGF, 7 dzien PGF + wyjmuje wkladke, 8 dzien receptal + 12-20h inseminacja.

7 dzien PGF, 8 dzien PGF + wymuje wkladke, 9 dzien receptal + 12-20h inseminacja.

Ktora wersja ?

Edytowane przez asus921
Opublikowano
Kierownik napisał:

Paulina1985 napisał:

53 minuty temu, Kierownik napisał:

u mnie tygodniowy hf z pelnym pakietem szczepien 650zl

co to znaczy "pakiet szczepień"?

2 dzien iwermektyna 3 dzien donosowo przeciwko BRSV I PI3V 5 dzien ad3e i e+se 10 dzien gamitromycyna

Co dokładnie dajesz donosowo?

Opublikowano
2 godziny temu, Azor07 napisał:

Jakie witaminy byście polecili przed wycieleniem (dla zasuszonych) dla krowy ,aby po wycieleniu się nie odwapniła ?

Ja polecam biofeed witaminer kz dobrze jedzą i brak problemu z odwapnieniem 

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, asus921 napisał:

@komodo @kr9292

Testuje system z podwojnym PGF + wkladka

Dzis podalem Receptal + wkladke.

Teraz mam pytanie, PGF podac na 6 i 7 dzien, czy na 7 i 8 ?

6 dzien PGF, 7 dzien PGF + wyjmuje wkladke, 8 dzien receptal + 12-20h inseminacja.

7 dzien PGF, 8 dzien PGF + wymuje wkladke, 9 dzien receptal + 12-20h inseminacja.

Ktora wersja ?

To chyba bez większego znaczenia, ja daję na 7 i 8

Opublikowano
komizmo napisał:

Ja się tak zastanawiam ludziska ile wy setek hektarów tej kukurydzy na kiszonkę siejecie? Że po 10 odmian, przecież to wszystko różnie dochodzi, ma różna wartość i strawność, to ciągle się zmienia w pryzmie

I nic z tego nie wywnioskujesz na przyszły rok bo i tak będą inne warunki

Ja w tym roku na 6 ha 3 odmiany. Pierwszy powód taki, że był przypadek w okolicy, że popełnili jakiś błąd przy reprodukcji mat. siewnego i kuku wyglądała makabrycznie max. wysokość to było 2 m, a zaraz obok krzak poniżej metra i taka fala była na całym areale kilkadziesiąt hektarów, nie zależnie od gleby. Reklamacje podobno uznali. Drugi powód: jedno pole 6 kl i piach inne 4 kl i trzymające wilgoć, trzeci powód: co roku jakieś odmianie przypasuja warunki, a jakieś nie 🤷 Tak to u mnie wygląda 😉

Opublikowano

U mnie w zeszłym roku na zimnej glinie qq byla o wiele gorsza jak na piachach. Jedynie ta fao260 pozniej wyrównała ale ta 230 to fala byla. Pomijając to ze obornika idzie na jesien i wiosne plus npk w podsiewacz

Opublikowano
1 godzinę temu, ChiquitaB napisał:

U mnie w zeszłym roku na zimnej glinie qq byla o wiele gorsza jak na piachach. Jedynie ta fao260 pozniej wyrównała ale ta 230 to fala byla. Pomijając to ze obornika idzie na jesien i wiosne plus npk w podsiewacz

Zeszły rok to był dość skomplikowany dla kukurydzy np u mnie północ mazowsza 18 maja spadł śnieg qq siana 9 kwietnia bo sucho i liczyłem na kiełkowanie z wilgoci gleby było cienko ale mokrym majem czerwcem narobiła kukurudza woli luźne przypuszczalne gleby i przede wszystkim ciepłe 

Opublikowano

u mnie zawsze jedna wybrana odmiana kukurydzy na 3,5 ha. Trza by było w sekcjach mieszać a każdy sieje jak uważa i pewnie i tak nie dało by się wyciągnąć wniosków. CS reklamuje opcje duo. Chodzi chyba że jedna odmiana to ziarno flint a drugiej dent i lepszy rozkład energii żwacz jelito. Ale baobi miałem z tej firmy w tym  sezonie i strawność a dla mnie to smakowitość nie powala.

Opublikowano (edytowane)

Panny a po życie jakaś kukurydza ? ile musi mieć fao  ? najwyzej wczesniej zetne zyto 

czy zyto zaorać

czy zyto zaorać

Edytowane przez DANDYS
Opublikowano
DANDYS napisał:

Panny a po życie jakaś kukurydza ? ile musi mieć fao  ? najwyzej wczesniej zetne zyto 

czy zyto zaorać

czy zyto zaorać

w zeszłym roku sialem po pierwszym pokosie trawy fao240 około 26 maj to na koniec września trochę przy wilgotna (mało dojrzała) czyli fao 200-220 max ale i zależy jakie stanowisko i rok na opady

Opublikowano

Farmezzo fajna tez sialem. U mnie po gorzowskiej fao 220 bylo za długie. Teraz nie sieje żyta ani gorzowskiej  bo rzadko pogoda się u nas trafia aby qq po nich wypaliła. Wole zadbać porządnie o lucerne i trawy

• Like 1
Opublikowano

To zalezy na czym komu bardziej zalezy, ja zostawiłem hektar i kosilem 5 razy w tamtym roku, 1 i 2 pokos konkret, 3 w miare, ale 4 i 5 juz resztki. Ale jesli brakuje kukurydzy to trzeba ryzykowac i siac kukurydze. Jak bedzie suchy roku to i z trawy lipa i z kukurydzy lipa.